Skip to main content

De opleiding schoolleider basisbekwaam door de ogen van (oud)deelnemers

  • 22 mei 2024
  • Door: Cynthia Geerts & Marie Catherine Wetzels

“Door de opleiding heb ik meer inzicht gekregen in de structuur en cultuur van mijn organisatie en welke rol ik daarin heb als leidinggevende.”

Wat leer je tijdens de opleiding Schoolleider basisbekwaam?

Patty van den Ban volgde de opleiding tot Schoolleider basisbekwaam precies om deze reden. Patty: ‘Ik heb sinds dit schooljaar een nieuwe baan als adjunct-directeur en wil mij graag verder ontwikkelen in deze rol. Daarvoor heb ik kennis nodig, inzicht in mijn manier van leidinggeven maar ook het overleggen en ervaringen delen met gelijkgestemden. Dat was mijn motivatie om te beginnen met de opleiding. Door de opleiding heb ik meer inzicht gekregen in de structuur en cultuur van mijn organisatie en welke rol ik daarin heb als leidinggevende. Maar ook wat het team nodig heeft van mij, passend bij de structuur en cultuur die er is. Daarnaast heb ik ook  meer kennis gekregen over de financiële processen binnen een school.’ 

Leren van zowel docenten met relevante praktijkervaring als je leerteam

“Ik heb heel veel geleerd van een heel ervaren docent, wat direct toepasbaar was in de praktijk. Avans+ heeft mij anders laten kijken naar de organisatie waaraan ik leiding geef.”

Safiek Edhie Hoessein, directeur, geeft aan dat de docenten die lesgeven maar daarnaast ook nog werkzaam zijn in de praktijk, vooral een verrijking waren. ‘Ik heb heel veel geleerd van een heel ervaren docent, wat direct toepasbaar was in de praktijk.  Avans+ heeft mij anders laten kijken naar de organisatie waaraan ik leiding geef.’ David van Kiel, Vakleraar bewegingsonderwijs en Fase Coördinator transitiefase, sluit zich hierbij aan. ‘Voor mij was de opleiding vooral erg leerzaam door de ervaren docenten die vanuit de praktijk hun expertise konden overbrengen. Werken met een leerteam en hierdoor input bij elkaar kunnen halen en mee kunnen kijken op elkaars school, was zeer interessant.’
Wat merk je van deze nieuwe inzichten, kennis en vaardigheden in de praktijk?

Wendy de Leuw-Roovers, Jonge kind specialist, onderschrijft haar meerwaarde voor haar school nadat ze de opleiding gedaan heeft doordat ze tijdens de opleiding aan de slag is gegaan met persoonlijk leiderschap. ‘Tijdens deze opleiding heb ik veel geleerd over persoonlijk leiderschap en hoe ik mezelf zie als leider. ‘Door deze inzichten ben ik meer initiatief gaan nemen tijdens veranderprocessen en ben ik me meer gaan inzetten voor onderwijskwaliteit', aldus Wendy.

“Tijdens deze opleiding heb ik veel geleerd over persoonlijk leiderschap en hoe ik mezelf zie als leider. Door deze inzichten ben ik meer initiatief gaan nemen tijdens veranderprocessen.”

Safiek sluit zich bij Wendy aan. ‘Deze opleiding heeft ervoor gezorgd dat ik anders ben gaan kijken naar de organisatie. Zo is mijn benadering naar het bestuur en naar mijn medewerkers ook anders geworden', besluit ze. 

Doorlopende leerlijn leiderschapsopleidingen binnen het onderwijs: van Teacher Leader naar Schoolleider basisbekwaam

Bij Avans+ wordt een doorlopende leerlijn aangeboden. Zo kun je van Innovatiecoach tot aan je Master Leiderschap in onderwijs bij ons volgen. Yvonne Bliek, intern begeleider in speciaal basisonderwijs, is vanuit de opleiding Teacher Leader doorgestroomd naar de opleiding Schoolleider basisbekwaam. Yvonne: ‘Ik ben gestart met de opleiding Teacher leader. Tijdens deze opleiding merkte ik dat ik het observeren, het coachen en mogen ontwikkelen van een team inclusief de organisatorische aspecten van het onderwijs heel leuk vond. In gesprek met mijn toenmalige directeur ben ik toen uitgedaagd toch de volgende stap te zetten. Zo startte ik met de opleiding Basisbekwaam schoolleider.’ 

Zelf aan de slag met jouw ontwikkeling?

Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe je samen met Avans+ de stap naar leiderschap binnen het onderwijs kan zetten? Bekijk dan onze schoolleiders opleidingen en vraag onze brochure voor de opleiding Schoolleider basisbekwaam aan. Heb je een specifieke vraag of behoefte aan een vrijblijvend adviesgesprek? We komen graag in contact om te kijken hoe wij als Avans+ ook jou kunnen ondersteunen op het gebied van leiderschap en ontwikkeling. 

Over de auteurs

Cynthia Geerts is opleidingsmanager voor de opleidingen Teacher leader en Schoolleider basisbekwaam. 

Marie Catherine Wetzels is marketeer bij Avans+. 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.