Skip to main content

Bachelor Verpleegkunde (hbo-v) voor gespecialiseerde verpleegkundigen

 • niveau Bachelor
 • duur 1,5 jaar
 • studiebelasting 15 uur per week
 • studiekosten 8.400,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 19-03-2021 Breda
  • 07-04-2021 Utrecht
  • 15-04-2021 Roermond
  • 19-04-2021 Amsterdam
Inschrijven
hbo-v bachelor verpleegkunde 1,5 jaar
Iets voor jou?
 • Je bent een BIG geregistreerde verpleegkundige met een CZO erkende vervolgopleiding tot gespecialiseerde verpleegkundige.
 • Je wilt jouw functie verbreden of je wilt je voorbereiden op een nieuwe functie.

Zorginstellingen in Nederland zijn bezig om de acute en intensieve zorg toekomstbestendig te organiseren. Dankzij nieuwe richtlijnen en kwaliteitseisen voor de inrichting van o.a. Intensive Care en Spoedeisende Hulp afdelingen moeten (kleinere/regionale) ziekenhuizen hun gespecialiseerde zorg anders organiseren.

Het doel hiervan is om de continuïteit en kwaliteit van zorg voor de ernstige zieke en kwetsbare patiënt beschikbaar te stellen en te behouden. Dit vraagt om een brede kijk op de zorg en op processen binnen de acute en intensieve zorg. Zij moeten een nieuwe manier van werken ontwikkelen en dienen continu hun praktisch handelen wetenschappelijk te kunnen onderbouwen.

De volgende thema’s staan centraal in deze hbo v verkort opleiding:

 • Optimale kwaliteit en veiligheid
 • Leiderschap: professionele en persoonlijke ontwikkeling
 • Professionaliteit: zowel in specialisaties als in de breedte
 • Integrale (keten)samenwerking: omliggende ziekenhuizen, ambulancediensten, huisartsendiensten

Er vindt een transitie plaats van aanbodgerichte naar vraaggestuurde zorg. Het anticiperen op de complexe zorgvraag van de patiënt staat hierbij centraal.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent een BIG-geregistreerde professional met een afgeronde verpleegkundige opleiding op mbo-niveau. Daarnaast heb je een afgeronde CZO erkende vervolgopleiding. Je bent afgelopen 5 jaar werkzaam (geweest) binnen een gespecialiseerde functie. Tijdens deze opleiding hbo v verkort dien je een werkplek te hebben voor minimaal 24 uur per week. 

  Toelatingsprocedure

  Indien je voldoet aan de bovengenoemde instroomeisen kom je in aanmerking voor een toelatingsgesprek met de assessor. In het toelatingsgesprek voor deze hbo verpleegkunde verkort toetsen we jouw kennis en vaardigheden met betrekking tot actuele ontwikkelingen binnen jouw beroepspraktijk. In sommige gevallen kom je in aanmerking voor (digitale) scholing om jouw kennis en vaardigheden bij te spijkeren zodat je alsnog toegelaten kunt worden tot de opleiding.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Professionals vanuit diverse zorginstellingen worden bij elkaar in groepen geplaatst zodat je expertise optimaal benut wordt. Hiermee profiteer je optimaal van voordelen gericht op regionale zorg. Je werkt tijdens deze hbo verpleegkunde verkort opleiding samen aan diverse casuïstiek, beroepsproducten en interactieve en intercollegiale werkvormen. Om zoveel mogelijk rendement uit deze opleiding hbo v verkort te halen is je professionele inbreng en visie vanuit je organisatie essentieel.

  De beroepsproducten bestaan uit vraagstukken en lopende projecten vanuit je eigen organisatie. Op deze wijze wordt je performance in de praktijk op hbo-niveau zichtbaar verbeterd. De resultaten uit je projecten en onderzoeken zijn relevant voor jouw beroepspraktijk.

  Zelfstudie van belang in deze verkorte hbo v opleiding

  Zelfstudie en alle activiteiten die nodig zijn om de voorbereidingsopdrachten uit te kunnen voeren zijn een essentieel onderdeel van de modules. Tijdens de bijeenkomsten van deze verkorte opleiding verpleegkunde wordt er geoefend door middel van werkgroepen, casuïstiek, intervisie en andere didactische werkvormen.

  In de bijeenkomsten werk je in subgroepen aan beroepsproducten en opdrachten. Het is de bedoeling dat je elke bijeenkomst zelfstandig voorbereidt om gedurende de bijeenkomsten gerichte vragen te kunnen stellen en jouw kennis te kunnen toetsen aan concrete casuïstiek.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Deze verkorte hbo v opleiding duurt 1,5 jaar inclusief toetsing en afstuderen. Je hebt wekelijks 1 bijeenkomst met mededeelnemers en in de tussenliggende periode werk je aan beroepsproducten op je werkplek. De gemiddelde studiebelasting is 15 uur per week exclusief de bijeenkomsten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de Bachelor Verpleegkunde (hbo-v) zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 8.400,- 

  Je ontvangt voor aanvang van deze verkorte hbo v opleiding een factuur. Het is mogelijk om de opleidingskosten in termijnen te betalen via automatische incasso. Dat kan bij deze verkorte opleiding verpleegkunde in 16 maandelijkse termijnen van € 540 ,-. De subsidiekosten nog niet mee genomen.

  Voorafgaand aan de verkorte opleiding verpleegkunde dien je een toelatingsassessment af te leggen. De kosten van deze toets bedragen € 350,-.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW

  Levenlanglerenkrediet

  Deelnemers aan deze verkorte hbo v kunnen in aanmerking komen voor een Levenlanglerenkrediet. Dit houdt in dat je een lening kunt krijgen van de overheid voor het volgen van deze verkorte opleiding verpleegkundige, indien je aan de voorwaarden voldoet.

  Informatie over voorwaarden en aanvraagprocedure Levenlanglerenkrediet

  Aftrek studiekosten Inkomstenbelasting

  Je volgt een studie zonder recht op studiefinanciering. Je kunt in bepaalde gevallen je studiekosten aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Voor de aftrek van studiekosten geldt een drempel per persoon. Voor 2018 is deze drempel vastgesteld op € 250,-. Op de website van de Belastingdienst lees je welke voorwaarden op jou van toepassing zijn.

  Subsidie

  Jouw werkgever komt op basis van deze opleiding mogelijk in aanmerking voor subsidie praktijkleren (SPL). Dat is een vergoeding van maximaal € 2.700,- per persoon per jaar, gedurende de looptijd van de regeling. Zie de website van de RvO voor meer informatie.

  Diploma

  Diploma

  Bij succesvolle afronding van deze verkorte hbo-v opleiding ontvang je het getuigschrift Bachelor of Nursing. Daarnaast mag je de graad ‘Bachelor of Science in Nursing’ (BN) voeren. Het programma is geaccrediteerd door de NVAO.

  Resultaat

  Resultaat

  Dankzij deze opleiding hbo verpleegkunde verkort ontwikkel jij jezelf tot een breed inzetbare professional die vanuit hoog kwalitatief oogpunt en actuele kennis de rol en positie in de zorg voor een brede groep zorgvragers kan innemen. Na afronding van deze bachelor hbo v verkort kun je jezelf binnen je functie/specialisme verder professionaliseren.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze verkorte hbo v opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de commerciële binnendienst via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03. 

  Programma

  Professional Development

  De eerste fase van de verkorte hbo-v duurt 10 weken. Hierbij staat de volgende module centraal:

  • Module 1: Evidence Based Practice & Patient Centered Care

  fase 1 bon
   

  Professional development tot profession oriёnted

  De tweede fase van de hbo v verkort duurt 2 x 10 weken. Hierbij staan de volgende modules centraal:

  • Module 2: Intercollegiale consultatie
  • Module 3: Innovatie & Organisatie

  bon fase_2
   

  Fase 3A: The profession oriёnted (de voorbereidende afstudeerfase)

  Het eerste deel van de derde fase van deze hbo verpleegkunde verkort duurt 10 weken. Hierbij staat de voorbereiding op het praktijkgericht onderzoek centraal.

  • Module 4: Professionele besluitvorming

  Fase 3B: The profession oriёnted (de afstudeerfase)

  Het laatste onderdeel van de derde fase van de verkorte opleiding verpleegkundige duurt 2 x 10 weken. Hierbij staat het verrichten van praktijkgericht onderzoek centraal.

  • Module 5 & 6: Multiprofessionele samenwerking

  bon fase_3
   
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • De module Somatische en psychogeriatrische aspecten heeft me geholpen om met een meer professionele blik naar de bewoners in het verpleeghuis te kijken.

   Cora Snoei
   Praktijkverpleegkundige
  • Ik hobbel niet meer met de grote groep mee, maar stippel mijn eigen pad uit en maak daardoor bewustere keuzes.

   Corina Barten
   Praktijkverpleegkundige
  • De opleiding heeft mij veel inzicht gegeven in mijn kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen als persoon en als professional.

   Sjoerd Kok
   Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
  Bekijk alle referenties
  Brochure aanvragen Inscrijven