Skip to main content

Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ)

Opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ)
iets voor u?
 • Je hebt een afgeronde opleiding op bachelorniveau en enkele jaren praktijkervaring.
 • Je wilt een huisarts ondersteunen bij de eerstelijns GGZ.
 • Je wilt de zorg voor cliënten met GGZ-problematiek verbeteren.
In het kort
 • niveau Postbachelor
 • duur 9 maanden
 • studiebelasting 10 uur per week
 • studiekosten 4.595,-
 • startdata
  • 21-10-2019 Breda
  • 07-11-2019 Zwolle
  • 07-11-2019 Utrecht
  • 02-03-2020 Breda
Bekijk alle startdata en locaties inschrijven
Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ) avansplus breda

Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ)

Met de komst van de basis GGZ is er een duidelijke toename van vragen in de eerste lijn van cliënten met psychische en psychiatrische klachten of ziektebeelden. De huisarts vervult hierin een poortwachtersrol én een regisserende rol. Hij vraagt hierbij ondersteuning van de praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ. Een praktijkondersteuner die coördineert, voorlichting kan geven, cliënten kortdurend kan behandelen en begeleiden en via triage en screening kan doorverwijzen.

Aansluiting op de praktijk van de POH GGZ

Als praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ onderhoud je contact met andere hulpverleners in de eerste lijn. Cliënten krijgen hierdoor sneller de hulp die ze nodig hebben. Lijkt dit je wel wat? Kies dan voor onze post-hbo POH-GGZ. Je leert hoe je zelfmanagement bij cliënten stimuleert en hoe je door voorlichting preventief te werk kunt gaan. De opleiding POH-GGZ sluit aan op de toenemende vraag naar goed opgeleide praktijkondersteuners huisartsenzorg GGZ.

lees meer
praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je hebt een afgeronde opleiding op bachelorniveau, zoals Maatschappelijk Werk, Psychologie, Orthopedagogiek, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, HBO-Verpleegkunde of B-Verpleegkunde en je hebt al enkele jaren praktijkervaring.

  Ben je als gediplomeerd sociaal psychiatrisch verpleegkundige geïnteresseerd in deze opleiding, dan kun je deelnemen aan de POH GGZ opleiding voor SPV.

  Stageplaats POH GGZ opleiding

  Tijdens de opleiding POH-GGZ heb je een werk- of stageplek voor minimaal 4 tot 8 uur per week nodig. Het gaat om een stageplaats als praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ in een huisartsenpraktijk, zorgnetwerk of een gelijkwaardige zorgomgeving.

  Vergoeding voor de huisarts na de opleiding POH GGZ

  De voorwaarden om een vergoeding te krijgen voor de huisarts waar je gaat werken voor jou als POH-GGZ, zijn per ziektekostenverzekeraar verschillend. We adviseren je om voorafgaand aan de POH-GGZ-opleiding navraag te doen welke in jouw werkregio van toepassing zijn.

  Toelatingsassesment POH-GGZ opleiding

  Heb je niet het juiste opleidingsniveau en wil je toch deelnemen? Dan beoordelen we op basis van jouw opleiding en werkervaring of je in aanmerking komt om een toelatingsassessment te doen. Lees meer over dit assessment of neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De POH-GGZ-opleiding is competentiegericht opgezet. Het programma start met een persoonlijk intakeassessment. In een gesprek worden de resultaten van jouw testen op het gebied van persoonlijkheid en communicatiestijlen besproken. In combinatie met het competentieprofiel van de POH-GGZ ontstaat zo een duidelijk persoonlijk ontwikkelplan (POP). Dit vormt de basis voor de module Professionele rolontwikkeling binnen de opleiding POH GGZ.

  Praktijkgerichte opleiding POH-GGZ

  Jouw werkervaring en die van de andere deelnemers worden zo veel mogelijk in het programma geïntegreerd. We ondersteunen je in het leerproces met docenten uit de praktijk, persoonlijke coaching, intervisie, en interactieve en innovatieve leermiddelen. Je maakt tijdens de POH-GGZ-opleiding diverse portfolio-opdrachten waarin je jouw praktijkervaring integreert. Je rondt de opleiding af met een toets en een eindopdracht, waarbij je de verworven competenties in een gesimuleerde praktijksituatie demonstreert.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding POH-GGZ duurt 9 maanden. De 16 bijeenkomsten vinden elke 2 weken plaats in de middag- en avonduren. Ook heb je minimaal 3 intervisiebijeenkomsten met medestudenten. Naast de bijeenkomsten moet je voor zelfstudie ongeveer 10 uur per week reserveren.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ) zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 4.595,-
  • Boeken: circa € 180,- Deze schaf je zelf aan.

  Je ontvangt een factuur voor aanvang van de POH-GGZ opleiding.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Post hbo POH GGZ in termijnen betalen

  Het is mogelijk om het cursusgeld in termijnen te betalen via automatische incasso. Dat kan bij deze opleiding in 7 maandelijkse termijnen van € 670,-. Overige kosten worden bij de eerste termijn geïncasseerd.

  Indien je niet over de juiste vooropleiding beschikt, kan het zijn dat je een toelatingsassessment dient af te leggen. Deze toets brengt aanvullende kosten met zich mee.

  Avans⁺ vindt het belangrijk dat POH-GGZ zich blijven ontwikkelen. Daarom bieden wij 1 daagse nascholingen aan. Deze nascholingen zijn voor alumni van de POH-GGZ van Avans⁺ gratis. Kijk hier welke nascholing je na de opleiding gratis kunt volgen. 
  De nascholingen zijn geaccrediteerd bij de Landelijke Vereniging POH GGZ. 

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je de opleiding POH-GGZ succesvol hebt afgerond, ontvang je het postbachelordiploma Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ. Deze opleiding is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister van de beroepsorganisatie V&VN en het registerplein (voorheen BAMw). Na afronding van alleen de module Professionele rolontwikkeling POH-GGZ ontvang je een certificaat.

  Resultaat

  Resultaat

  Na de POH-GGZ opleiding herken je de meest voorkomende stoornissen in de eerste lijn en kun je cliënten zelf begeleiden. Met jouw actuele kennis over wetgeving, beleid en kwaliteitszorg lever je een bijdrage aan de inhoudelijke ontwikkeling van jouw functie. Kortom, je kunt succesvol en professioneel invulling geven aan jouw functie als praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ.

  Psychosociale begeleiding kind en jeugd
  Wil je als afgestudeerd POH-GGZ ook kinderen en jongeren kunnen begeleiden? Volg dan aansluitend de opleiding Psychosociale begeleiding kind en jeugd. Deze sluit volledig aan op de opleiding POH-GGZ en geeft je de kans om jezelf te ontwikkelen als POH-GGZ jeugd. 

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma
  Professionele rolontwikkeling POH-GGZ

  De opleiding Professionele rolontwikkeling POH-GGZ zorgt voor een doelgerichte ontwikkeling van jouw professionele rol in de zorgverlening en praktijkvoering. Aan de hand van individuele leerdoelen werk je aan de positionering, profilering en inhoudelijke ontwikkeling van jouw rol als praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ.

  • Triage en kortdurende begeleiding en casemanagement
  • Gesprekstechnieken en intervisie
  • Netwerken, kwaliteitsbewaking en innovatie
  • Preventie

  Bekijk dit onderdeel
  programma Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ) module 1
  Psychiatrische Problemen Identificeren

  Naast diverse psychosociale en/of medische problemen lijden cliënten aan psychiatrische problemen, zoals angsten en depressies. Het is van belang dat je de klachten tijdig herkent, signaleert en de juiste opvolging binnen de keten realiseert. Dit verbetert de kwaliteit van zorg en voorkomt chroniciteit.

  • Herkennen en classificeren van de meeste voorkomende psychiatrische stoornissen
  • Psychosociale begeleiding en farmacologie
  • Eigen casuïstiek oefenen in gespreksvaardigheden met acteurs

  Bekijk dit onderdeel
  programma Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ) module 2
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  • Dankzij deze opleiding ben ik meer, en dus beter, op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg en met name op het gebied van GGZ-zorg.

   testimonial-verpleegkunde-gerardstoop
   Gerard Stoop
   Praktijkondersteuner Huisartsenpraktijk
  • Door inhoudelijk veel kennis te hebben opgedaan over de verschillende ziektebeelden, kan ik beter inschatten waar de patiënt op zijn plek zal zijn en wat de patiënt nodig heeft.

   testimonial-verpleegkunde-melissageers
   Melissa Geers
   Praktijkondersteuner GGZ
  Bekijk alle referenties
  Brochure aanvragen Inscrijven