Skip to main content

Vanaf 26 april openen wij onze deuren en starten we de fysieke lessen weer gedeeltelijk op! Kijk hier voor meer informatie.

Vernieuwde leiderschapsmaster MLO: flexibel en praktijkgericht

  • 21 april 2020
  • Door: Mieke Schipper

De Master Leiderschap in onderwijs van Avans+ is nu 3 jaar in de huidige vorm aangeboden. De eerste deelnemers zijn inmiddels bezig om de opleiding af te ronden. Een mooi moment om terug te kijken. “We zien dat deelnemers heel tevreden zijn over de inhoud van de opleiding”, vertelt Mieke Schipper, PMC manager Onderwijs bij Avans+ en proQualis. “De feedback die we krijgen, gaat vooral over de vorm waarin de opleiding wordt aangeboden. Daarom hebben we de MLO nu vernieuwd met behoud van de sterke punten. Daarnaast hebben we meer oog voor eerdere werkervaring. Die is nu te valideren, waardoor deelnemers de master sneller kunnen doorlopen.”

Flexibel studeren naast je werk en privéleven

“Om met de flexibiliteit te beginnen: onze deelnemers hebben een druk bestaan als bestuurder, rector of (meerschoolse) directeur en ook in hun vrije tijd hebben ze diverse hobby’s. Daarom vragen zij vaak om flexibiliteit. We horen terug dat deelnemers naast de fysieke bijeenkomsten ook graag zelfstandig of samen online leren. Die laatste twee vormen kunnen ze namelijk zelf inplannen. Hierdoor kunnen ze grotendeels zelf bepalen waar en wanneer ze leren. Thuis en vooral ook in de beroepspraktijk op hun werk.”  

Persoonlijke leerroute

“Ook in de Master Leiderschap in onderwijs gaan we uit van de deelnemer. We kijken vooraf samen naar zijn werkervaring en valideren deze. Waar mogelijk doorlopen deelnemers de verkorte MLO. Zij kiezen daarnaast voorafgaand aan de opleiding deels zelf welke masterclasses ze gaan volgen en ook in welk tempo ze dit gaan doen. Ze kunnen zelfs tussendoor pauzes inlassen. De opleiding bestaat uit 3 fases waarbij fase 1 gelijkstaat aan de opleiding Schoolleider vakbekwaam. Als je die al hebt afgerond of al werkervaring hebt opgedaan waarmee je leeruitkomsten kunt aantonen, dan kom je in aanmerking voor de verkorte MLO. Samen met de opleidingsmanager bespreken de deelnemers vooraf en tussentijds wat de best passende leerroute is voor hun persoonlijke ontwikkeling.”

Masterclasses

“De opleiding bestaat uit losstaande masterclasses van 10 weken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor stakeholdermanagement en besluitvorming, innovatie en ondernemerschap of schoolconceptontwikkeling. De masterclasses zijn ook los te volgen, bijvoorbeeld omdat je ondmeer wilt weten over een specifiek onderwerp of omdat je eerst wilt proeven aan een stukje van de master. De masterclasses zijn vermeld in het Schoolleidersregister PO voor de herregistratie.”

Leren van andere sectoren

“De huidige deelnemers van de MLO geven aan dat zij het leren van andere (onderwijs)sectoren zeer waardevol vinden. Het geeft hun veel nieuwe inzichten. We laten deelnemers in de vernieuwde MLO bewust werken in gemixte groepen met deelnemers vanuit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo, het bedrijfsleven en human resources. Vanuit al deze sectoren volgen deelnemers vanaf fase 2 gezamenlijk masterclasses. De docenten die deze masterclasses verzorgen, werken zelf ook in de verschillende sectoren. Op deze manier willen we onze deelnemers nog meer uitdagen om buiten het onderwijs kijken.”

Je praktijk staat centraal

“Wat verder kenmerkend is aan deze masteropleiding, is dat de praktijk centraal staat. Deelnemers ronden in hun eigen schoolpraktijk opdrachten af (integrale beroepsprestaties). Daarmee tonen zij aan dat ze de theorie beheersen en deze op masterniveau kunnen toepassen in de praktijk. Daarbij reiken onze docenten literatuur aan, maar zij stimuleren de deelnemers vooral om zelf op zoek te gaan en zo nieuwe inspiratie op te doen. De praktijk is voor ons zelfs zó belangrijk dat we alleen deelnemers toelaten met een leidinggevende functie. Dat is nodig om de opdrachten uit te kunnen voeren. Uiteindelijk haalt iedereen op deze manier het meeste uit de opleiding en komt dat getuigschrift voor je Master of Arts-titel snel en efficiënt in zicht.”

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Deze vraag dient om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam-inzendingen te voorkomen.