Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Master Pelvic Physical Therapy (MPelPT)

4
1 review
 • niveau Master
 • duur 3 jaar
 • studiebelasting 11-14 uur per week
 • studiekosten 21.750,-
 • Startmomenten September en februari
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 06-09-2024 Breda
  • 11-02-2025 Breda
Download brochure
Download brochure
Opleiding bekkenfysiotherapie - Master Pelvic Physical Therapy
Iets voor jou?
 • Je hebt liefde voor je vak en je wilt je verder ontwikkelen.
 • Je ziet de evidentie van specialistische kennis over bekken(bodem)gerelateerde klachten.
 • Je wilt cliënten in alle leeftijdscategorieën helpen met hun specifieke problematiek.

Meekijkdag bekkenfysiotherapie

Heb je de ambitie om je Master Bekkenfysiotherapie te halen en wil je eens een dagje meekijken bij de opleiding? Dan ben je van harte welkom. Lees meer en geef je op. 

Master Bekkenfysiotherapie

Er is in Nederland op dit moment een tekort aan bekkenfysiotherapeuten. Gezien de grootte van de doelgroep en door de toename in kennis bij verwijzers, in combinatie met betere evidentie en voorlichting, neemt de vraag naar gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten alleen maar toe.

Klachten in bekken(bodem)regio zijn eenvoudig bespreekbaar te maken door de onwetendheid en schaamte die bij veel patiënten bestaan weg te nemen. Dankzij deze masteropleiding bekkenfysiotherapie vergroot je dus je kansen op de arbeidsmarkt!

Opleiding Bekkenfysiotherapie

Deze master Bekkenfysiotherapie is geaccrediteerd door de NVAO en erkend door de NVFB en het KNGF en leidt tot registratie bij het deelregister Bekkenfysiotherapie van KRF-NL.

Meerwaarde van de master bekkenfysiotherapie voor jouw praktijk

Wilt je de meerwaarde van onze bekkenfysiotherapie opleiding ook bij jouw leidinggevende of praktijkeigenaar kenbaar maken? Download dan onze factsheet met een duidelijk overzicht van de voordelen van de specialisatie bekkenfysiotherapie voor jouw leidinggevende. 

Waarom kiezen voor een master bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie richt zich op mannen en vrouwen van alle leeftijden en met zeer uiteenlopende hulpvragen. Tijdens deze master bekkenfysiotherapie word je opgeleid tot professionele bekkenbodemfysiotherapeut om patiënten met (meer complexe) bekken(bodem)gerelateerde problematiek écht iets te kunnen bieden. Ondersteund door de wetenschap is er tijdens deze bekkenfysiotherapie opleiding vooral veel aandacht voor de praktische vaardigheden om jezelf zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen als praktiserend bekkenfysiotherapeut.

Er zal tijdens de bekkenfysiotherapie opleiding tevens veel aandacht zijn voor het omgaan met en het accepteren van de eigen grenzen van jou als toekomstig bekkenbodemfysiotherapeut en die van de patiënt. Vertrouwen en respect zijn daarin binnen de bekkenbodemfysiotherapie leidend en deze onderdelen staan zijn dan ook prominent aanwezig.   

Je kan je voor de hele master bekkenfysiotherapie ineens inschrijven, maar het is ook mogelijk om je per jaar in te schrijven om de bekkenfysiotherapie opleiding te kunnen volgen. Je mag zelf bepalen of en wanneer je verder wil gaan met de rest van de opleiding bekkenfysiotherapeut, als je maar rekening houdt met een maximale doorlooptijd van 5 jaar.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent gediplomeerd fysiotherapeut en je hebt de wens om jezelf te specialiseren als master bekkenfysiotherapeut in fysiotherapeutische zorg voor patiënten met complexe bekken(bodem)gerelateerde problemen. Op dit moment werk je al met deze doelgroep in de eerste- of tweede lijn, of je hebt de ambitie om dit te gaan doen. Diagnostiek, coaching en doelgericht oefenen en behandelen staan centraal in deze bekkenfysiotherapie masteropleiding en daarom is daadwerkelijk werken met de doelgroep ook erg belangrijk.

  Ontdek welke master je kunt doen met jouw opleidingsniveau in de infographic.

  Heb je al een master of heb je relevante werkervaring? Neem dan contact op zodat we kunnen bekijken of je recht hebt op eventuele vrijstellingen tijdens de bekkenfysiotherapie opleiding.

  Wil je meer weten over de incompany of maatwerk mogelijkheden voor jullie praktijk, klik dan hier.

  Meerwaarde van de master bekkenfysiotherapie voor jouw praktijk

  Wil je de meerwaarde van onze masters fysiotherapie ook bij jouw leidinggevende of praktijkeigenaar kenbaar maken? Download dan onze factsheet met een duidelijk overzicht van de voordelen van je masteropleiding voor jouw leidinggevende. 

  Werkvorm

  Werkvorm

  Deze master bekkenfysiotherapie wordt in een vorm aangeboden waarin je minder klassikale bijeenkomsten hebt. Dit zorgt er uiteraard voor dat je minder reiskosten en reistijd kwijt bent. We gebruiken in deze master namelijk blended learning. Dit is een mix van didactische vormen waardoor je in staat wordt gesteld veel effectiever en efficiënter het opleidingstraject van de opleiding bekkenfysiotherapie te doorlopen.

  Dankzij deze manier van werken leer je nog meer dan voorheen in en van de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan onderwijsvormen als werkleren, intervisie, supervisie, online learning, coaching en interactieve colleges.

  Ben je benieuwd wat het verschil is tussen blended learning en andere onderwijsvormen? Bekijk onze Blended learning informatiepagina met alle informatie over onze vernieuwde vorm.

  Intakegesprek

  Voordat je start met de opleiding bekkenfysiotherapie plannen we een individueel gesprek tussen jou en de opleidingsmanager om samen te kijken of de opleiding bij je past. Daarbij is het uiteraard belangrijk om af te stemmen of wederzijdse verwachtingen van de opleiding bekkenfysiotherapie op elkaar aansluiten.

  Toetsing Master bekkenfysiotherapie

  Ook de toetsing sluit aan bij de praktijk. Dit betekent geen kennistoetsen, maar opdrachten uitwerken aan de hand van casuïstiek en tijdens je werk patiënten volgen en daar opdrachten over maken. Daarbij leer je ook van het meekijken bij een collega-deelnemer en geef je elkaar feedback. Je bespaart met deze aanpak essentiële tijd die je in de praktijk aan patiënten kan besteden.

  Incompany

  Ook is het mogelijk om deze opleiding als een incompanytraject ge volgen. Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding bekkenfysiotherapie? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  In totaal duurt de master bekkenfysiotherapie 3 jaar. De totale studielast is 60 EC, oftewel 1680 uur en deze master bekkenfysiotherapie is ingedeeld in kwartalen van ieder 140 uur. De studiebelasting per week ligt rond de 11-14 uur. Het is grotendeels aan jezelf wanneer je deze uren maakt, want er vindt maar eenmaal per 2 à 3 weken een klassikale bijeenkomst plaats. Naast de klassikale bijeenkomsten werk je in groepen in jouw regio.  

  De doordeweekse dag waarop de eerste bijeenkomst plaatsvindt, blijft gedurende de opleiding de dag waarop de bijeenkomsten plaatsvinden (met uitzondering van jaar 3). De lestijden liggen tussen 13.30 - 20.30, behalve als de lesdag op vrijdag valt. Dan zijn de lestijden tussen 9.30 - 16.30. 

  Vanaf 2023 bieden wij onze gespecialiseerde masters ook aan in een 1,5-jarige en een 2-jarige variant. Wil je hier meer over weten klik dan hier.

  Wil je meer weten over het programma van de master bekkenfysiotherapie? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de gehele masteropleiding Bekkenfysiotherapie zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 21.750,-. (Dit is de prijs die je betaalt voor de gehele opleiding. Tussentijdse prijsverhogingen worden niet aan jou doorberekend.)
  • Boeken circa: € 750,-. Deze schaf je zelf aan.

  Je ontvangt een factuur voor aanvang van de opleiding Bekkenfysiotherapie.

  Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. 

  Bekkenfysiotherapie master in termijnen betalen?

  Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen. Dit kan per kwartaal of per jaar met een toeslag van 5% bovenop de opleidingskosten. 

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.  

  Diploma

  Diploma

  Als je deze master Bekkenfysiotherapie succesvol hebt afgerond, ontvang je het getuigschrift Master Specialized Physical Therapy (MSPT). Aan jou wordt dan de graad Master of Science Pelvic Physical Therapy toegekend. De MSPT is geaccrediteerd door de NVAO. Na het behalen van deze mastergraad kun je je inschrijven in het betreffende deelregister van het Kwaliteits Register Fysiotherapie (KRF-NL). Bekijk voor het puntenbeleid t.a.v. je registratie de site van het KNGF.

  Heb je al een master fysiotherapeut en wil je specialiseren in bekkenfysiotherapie?

  Heb je al een fysiotherapie masteropleiding behaald, maar wil je verder ontwikkelen met een tweede specialisatie bekkenfysiotherapie? Bekijk dan ons unieke verkorte master na master traject waarmee je in slechts 1,5 jaar een tweede master kunt behalen.

  Vervolgopleidingen:

  Resultaat

  Resultaat

  Na de masteropleiding bekkenfysiotherapie kun je op basis van klinisch redeneren voor en met jouw patiënt onderbouwde keuzes maken. Je werkt altijd volgens Evidence Based Practice (EBP): binnen de driehoek wetenschappelijk bewijs, patient values en eigen expertise.

   

  Veel gestelde vragen

  Veel gestelde vragen

  Heb je nog vragen? Lees hier de antwoorden op onze meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze bekkenfysiotherapie opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  test
  Bekkenfysiotherapie: zorgen voor een betere kwaliteit van leven
  "Master Bekkenfysiotherapie: een onbekende, maar veelgevraagde specialisatie."
  Lees de blog
  test
  Maatwerk en incompany
  Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
  Lees meer
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Programma

  Het programma bestaat uit 3 jaar:

  • Jaar 1 staat in het teken van persoonlijk leiderschap, wetenschappelijk onderbouwen en visie op jouw doelgroep
  • Jaar 2 begeleidt jou om het geleerde toe te passen in de praktijk
  • Jaar 3 bevat het maken van jouw projectplan en afstudeerproject

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Jaar 1

  • Persoonlijk Leiderschap. Word master; ook in zelfregie, zelfstandigheid, proactiviteit, communicatie en blijven leren
  • Evidence Based Practice. Het wetenschappelijk onderbouwen van de keuzes voor meetinstrumenten en interventies voor jouw patiënt met bekkenproblemen staat centraal
  • Visie, Modellen & Doelgroep. Welke visie en modellen liggen er ten grondslag aan jouw handelen binnen het bekkenfysiotherapeutisch proces? Welke behandelingen kan je het best inzetten en met welke factoren moet je rekening houden? Met welke psychosociale factoren kan je te maken krijgen bij deze patiëntengroep en hoe ga je daar als bekkenfysiotherapeut mee om?

  Jaar 2

  • Screening & Diagnostiek. Je volgt een patiënt met bekkenproblematiek en past het geleerde toe in de praktijk. Een collega-deelnemer kijkt mee en je koppelt vragen en ervaringen terug naar de opleiding. Je volgt zelf ook een patiënt bij een collega-deelnemer. Je voorziet elkaar van feedback en je wordt begeleid door docenten vanuit de praktijk. 
  • Interventie & Evaluatie. Weer volg je zowel zelf als bij een collega-deelnemer een patiënt met complexe problematiek en voorzie je elkaar van feedback. De patiënten die je ziet verschillen van die van de vorige module. De screening & diagnostiek moeten op orde zijn, maar de meeste aandacht gaat uit naar het behandelplan en de evaluatie daarvan. 

  Jaar 3

  • Projectplan: Je kiest een onderwerp waarop je wilt afstuderen en schrijft daarvoor een plan. Aansluiten bij academisch onderzoek of een zelfstandig project behoren tot de mogelijkheden. De link tussen wetenschap en praktijk staat centraal.
  • Afstudeerproject: Je voert het eerder geschreven plan uit. Het kan een stukje onderzoek zijn, maar ook implementatieprojecten zijn welkom. Altijd moet er een duidelijke vernieuwing en betekenis voor de praktijk zijn. Alle projecten samen brengen het vak fysiotherapie op een hoger plan.

  programma Master Pelvic Physical Therapy jaar 1
   
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan

  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan

  4
  1 review
  Download brochure Inscrijven