Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

BIM fundamentals

 • niveau Postbachelor
 • duur 10 weken
 • studiebelasting 8-10 per week
 • studiekosten 1.950,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 08-10-2024 Breda
  • 08-10-2024 Utrecht
Download brochure
Download brochure
Opleiding bim fundamentals
Iets voor jou?
 • Je bent of raakt binnenkort (in)direct betrokken bij projecten waar gebruik wordt gemaakt van BIM.
 • Je wilt grip krijgen op het BIM proces en de communicatie daaromheen.
 • Je zoekt fundamentele kennis over BIM functies en rollen, tools, modelbeheer om de verbinding te kunnen maken met een vraagspecificatie.

Met de digitalisering van de bouw en de Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging is BIM niet meer weg te denken uit de bouw, installatietechniek en infra. Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers zijn er mee bezig of krijgen er mee te maken. Niet alleen bij het ontwerp en bouw, maar ook bij het gebruik, beheer en sloop. Virtueel bouwen is dé manier om gecontroleerde toegang te faciliteren tot data. Dat is nodig om efficiënter en slimmer te kunnen werken om antwoord te kunnen geven op het structurele personeelstekort en de ambities die het woningtekort, de energietransitie en een circulaire bouwsector brengen. Het is dan ook voor de professional van belang digivaardig te worden en te begrijpen wat BIM betekent en welke impact het kan hebben op het werk binnen de organisatie en projecten. 

Proefles volgen

Heb je de ambitie om je verder te ontwikkelen in Bouw Informatie Management (BIM)? Wil je een les meevolgen? Lees meer en geef je op. 

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Er zijn geen specifieke toelatingseisen voor de cursus BIM fundamentals. Wat belangrijk is, is dat je steeds vaker te maken krijgt met BIM. Je bent je aan het oriënteren en vraagt je af wat BIM betekent voor je (nieuwe) functie of rol binnen je eigen organisatie en de projecten waar je aan werkt. Als projectmedewerker bij een opdrachtgever zie je kansen om BIM bij een uitvraag voor te schrijven, maar heb je behoefte aan heldere argumenten om verantwoord concrete stappen te kunnen zetten. Als projectmedewerker bij een opdrachtnemer wil je weten wat BIM betekent voor de projecten waar je aan gaat werken. En wat betekent het voor je rol of functie? Daarbij wil je beschikken over fundamentele kennis om aan de ontwikkeling van een BIM model te kunnen meewerken of een BIM model op kwaliteit te kunnen beoordelen.

  Met elke deelnemer vindt een intake en/of adviesgesprek plaats.

   

  Werkvorm

  Werkvorm

  Zowel de groep als het docententeam is multidisciplinair. Je ontwikkeling gaat van basiskennis naar fundamentele kennis. Je bestudeert zelfstandig de theorie en neemt actief deel aan fysieke en online bijeenkomsten.

  Docenten maken gebruik van presentaties, geven opdrachten, dagen je uit om bronnen na te slaan en prikkelen je om zo veel mogelijk vaardigheden te ontwikkelen. Er worden studentenlicenties van BIM software beschikbaar gesteld. Je leert niet alleen van docenten maar ook van elkaar. Informatie wordt gedeeld in een BIM portal en digitale leeromgeving. Van jou vragen we een proactieve en positief kritische houding. 

  De opleiding wordt afgesloten met de eindtoets BIM fundamentals.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De cursus bestaat uit 9 dagdelen, een online vragenuur en eindtoets. De bijeenkomsten zijn op een vaste dag in de week tussen 13.00 en 20.15 uur. Naast de bijeenkomsten dien je 6 tot 8 uur per week te reserveren voor zelfstudie. Indien er op de lesdag geen bijeenkomsten zijn gepland dan wordt verwacht dat je zelfstandig werkt aan opdrachten.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

   

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding BIM fundamentals zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 1.950,-
  • Arrangementskosten: € 275,-

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Software

  In de opleiding wordt gebruik gemaakt van verschillende softwarepakketten dat kosteloos aan deelnemers beschikbaar worden gesteld. Hiervoor dien je zelf te beschikken over een laptop welke voldoet aan bepaalde minimum systeemvereisten. Meer informatie hierover tref je hier bij “minimum: Entry-Level Configuration”

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.

  Diploma

  Diploma

  Indien je de bijbehorende eindtoets afsluit met een positief resultaat ontvang je het certificaat BIM fundamentals.

  Vervolgopleiding

  Wil jij je verder ontwikkelen na het afronden van de cursus BIM fundamentals? BIM fundamentals is de tweede van 3 modules in de postbacheloropleiding BIM engineering. De modules zijn los te volgen of allemaal in de opleiding BIM engineering. Om de gehele opleiding BIM engineering te volgen moet je alle drie de modules hebben afgerond. De modules zijn:

  Na het afronden van deze modules ontvang je het postbachelordiploma BIM engineering van Avans+.

  Resultaat

  Resultaat

  Na het volgen van de opleiding BIM fundamentals beschik je over fundamentele vaardigheden met betrekking tot het BIM proces, modelbeheer, de communicatie in BIM, de BIM cultuur, functie en rollen alsmede en de koppeling van een vraagspecificatie met BIM. Tevens beschik je over fundamentele kennis over de gebruikte software voor de genoemde vaardigheden.

  Deelopleidingen

  Deelopleidingen

  BIM fundamentals is de tweede van de 3 modules in de opleiding BIM engineering. De modules zijn los te volgen of allemaal in de opleiding BIM engineering. Om de gehele opleiding BIM engineering te volgen moet je alle drie de modules hebben afgerond. De modules zijn:

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  test
  Maatwerk
  Avans+ kan voor het BIM ontwikkelvraagstuk van jouw organisatie ook een uniek maatwerktraject samenstellen. Op deze manier ben je verzekerd van een opleiding voor jouw medewerkers die perfect aansluit op hun ambities, op hun functies én op de toekomst van de organisatie. We geloven dat alleen bij een juiste samenhang tussen deze 3 elementen een maatwerktraject een succes wordt.
  Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
  Lees meer
  test
  Lees hoe Rob van Buggenum de opleiding BIM Engineer heeft ervaren.
  In de bouw wordt steeds meer integraal samengewerkt. Dat gaat niet vanzelf: je moet mensen hierin meenemen, hen helpen om te veranderen. Ik was op zoek naar een vervolgopleiding om deze kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen. Daarbij kwam ik uit bij de opleiding BIM Engineer van Avans+.
  Lees meer
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Programma

  Je ontwikkelt basisvaardigheden over: 

  • Modelbeheer;
  • Koppeling van een vraagspecificatie met BIM; 
  • communicatie in BIM;
  • BIM Proces; 
  • BIM functies en rollen.

  Deze module geeft je ook de mogelijkheden om je, deels zelfstandig en deels onder begeleiding, te verdiepen in de gebruikte software voor deze vaardigheden.
  De module wordt afgesloten met de eindtoets BIM fundamentals. 

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Programma
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven