Skip to main content

Versnelde masteropleiding Pelvic Physical Therapy (MPelPT)

 • niveau Master
 • duur 1.5 of 2 jaar
 • studiebelasting Zie onder
 • studiekosten 21.750,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 06-09-2024 Breda
  • 11-02-2025 Breda
Download brochure
Download brochure
Versnelde master bekkenfysiotherapie
Iets voor jou?
 • Je hebt liefde voor je vak en je wilt je verder ontwikkelen.
 • Je ziet de evidentie van specialistische kennis over bekken(bodem)gerelateerde klachten.
 • Je wilt cliënten in alle leeftijdscategorieën helpen met hun specifieke problematiek.

Meekijkdag bekkenfysiotherapie

Heb je de ambitie om je master Bekkenfysiotherapie te halen en wil je eens een dagje meekijken bij de opleiding? Dan ben je van harte welkom. Lees meer en geef je op. 

Versnelde master Bekkenfysiotherapie

Er is in Nederland op dit moment een tekort aan bekkenfysiotherapeuten. Gezien de grootte van de doelgroep en door de toename in kennis bij verwijzers, in combinatie met betere evidentie en voorlichting, neemt de vraag naar gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten alleen maar toe.
Klachten in bekken(bodem)regio zijn eenvoudig bespreekbaar te maken door de onwetendheid en schaamte die bij veel patiënten bestaan weg te nemen. Dankzij deze masteropleiding bekkenfysiotherapie vergroot je dus je kansen op de arbeidsmarkt!

Versnelde opleiding bekkenfysiotherapie

Deze master Bekkenfysiotherapie is geaccrediteerd door de NVAO en erkend door de NVFB en het KNGF en leidt tot registratie bij het deelregister Bekkenfysiotherapie van KRF-NL.

Waarom kiezen voor een master bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie richt zich op mannen en vrouwen van alle leeftijden en met zeer uiteenlopende hulpvragen. Tijdens deze master bekkenfysiotherapie word je opgeleid tot professionele bekkenbodemfysiotherapeut om patiënten met (meer complexe) bekken(bodem)gerelateerde problematiek écht iets te kunnen bieden. Ondersteund door de wetenschap is er tijdens deze bekkenfysiotherapie opleiding vooral veel aandacht voor de praktische vaardigheden om jezelf zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen als praktiserend bekkenfysiotherapeut.


Er zal tijdens de bekkenfysiotherapie opleiding tevens veel aandacht zijn voor het omgaan met en het accepteren van de eigen grenzen van jou als toekomstig bekkenbodemfysiotherapeut en die van de patiënt. Vertrouwen en respect zijn daarin binnen de bekkenbodemfysiotherapie leidend en deze onderdelen zijn dan ook prominent aanwezig. Je kunt nu zelfs een master bekkenfysiotherapeut behalen in 1.5 jaar!

Je kan je voor de hele master bekkenfysiotherapie ineens inschrijven, maar het is ook mogelijk om je per jaar in te schrijven om de bekkenfysiotherapie opleiding te kunnen volgen. Je mag zelf bepalen of en wanneer je verder wil gaan met de rest van de opleiding bekkenfysiotherapeut, als je maar rekening houdt met een maximale doorlooptijd van 5 jaar.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent gediplomeerd fysiotherapeut en je hebt de wens om jezelf te specialiseren als master bekkenfysiotherapeut in fysiotherapeutische zorg voor patiënten met complexe bekken(bodem)gerelateerde problemen. Op dit moment werk je al met deze doelgroep in de eerste of tweede lijn, of je hebt de ambitie om dit te gaan doen. Diagnostiek, coaching en doelgericht oefenen en behandelen staan centraal in deze bekkenfysiotherapie masteropleiding en daarom is daadwerkelijk werken met de doelgroep ook erg belangrijk.

  Na een half jaar bij de anderhalf jarige variant en na een jaar bij de tweejarige variant van de opleiding is er een werkleerplek nodig. Dit houdt in dat je zelf organiseert dat je twee keer 40 uur op deze plek werkt als gespecialiseerd fysiotherapeut i.o. Hierna werk je ook nog 80 uur in een verlengde armconstructie om je opleiding positief af te ronden.    

  Ontdek welke master je kunt doen met jouw opleidingsniveau in de infographic.

  Heb je al een master of heb je relevante werkervaring? Neem dan contact op zodat we kunnen bekijken of je recht hebt op eventuele vrijstellingen tijdens de bekkenfysiotherapie opleiding.

  Meerwaarde van de master bekkenfysiotherapie voor jouw praktijk

  Wil je de meerwaarde van onze masters fysiotherapie ook bij jouw leidinggevende of praktijkeigenaar kenbaar maken? Download dan onze factsheet met een duidelijk overzicht van de voordelen van je masteropleiding voor jouw leidinggevende.

  Wil je meer weten over de incompany of maatwerk mogelijkheden voor jullie praktijk, klik dan hier.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Deze master bekkenfysiotherapie wordt in een vorm aangeboden waarin je minder klassikale bijeenkomsten hebt. Dit zorgt er uiteraard voor dat je minder reiskosten en reistijd kwijt bent. We gebruiken in deze master namelijk blended learning. Dit is een mix van didactische vormen waardoor je in staat wordt gesteld veel effectiever en efficiënter het opleidingstraject van de opleiding bekkenfysiotherapie te doorlopen.

  Dankzij deze manier van werken leer je nog meer dan voorheen in en van de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan onderwijsvormen als werkleren, intervisie, supervisie, online learning, coaching en interactieve colleges.

  Ben je benieuwd wat het verschil is tussen blended learning en andere onderwijsvormen? Bekijk onze Blended learning informatiepagina met alle informatie over onze vernieuwde vorm.
   

  Intake gesprek

  Voordat je start met de opleiding bekkenfysiotherapie plannen we een individueel gesprek tussen jou en de opleidingsmanager om samen te kijken of de opleiding bij je past. Daarbij is het uiteraard belangrijk om af te stemmen of wederzijdse verwachtingen van de opleiding bekkenfysiotherapie op elkaar aansluiten.

  Toetsing van de master opleiding bekkenfysiotherapie

  Ook de toetsing sluit aan bij de praktijk. Dit betekent geen kennistoetsen, maar opdrachten uitwerken aan de hand van casuïstiek en tijdens je werk patiënten volgen en daar opdrachten over maken. Daarbij leer je ook van het meekijken bij een collega-deelnemer en geef je elkaar feedback. Je bespaart met deze aanpak essentiële tijd die je in de praktijk aan patiënten kan besteden.

  Incompany

  Ook is het mogelijk om deze opleiding als een incompanytraject te volgen. Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden.


  Wil je meer weten over het programma van de opleiding bekkenfysiotherapie? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  In totaal kan je de masteropleiding in 1,5 jaar, 2 jaar of 3 jaar doorlopen. De totale studielast is voor alle varianten 60 EC, oftewel 1680 uur. 

  Bij de 1,5 jaar durende variant van de masteropleiding is er een gemiddelde studiebelasting van 28 uur per week (uitgaande van 40 studieweken per jaar). Bij de 2 jaar durende variant van de masteropleiding is er een gemiddelde studiebelasting in het eerste jaar van 14 uur per week en in het tweede jaar van 28 uur per week (uitgaande van 40 studieweken per jaar). Het is, naast de lesdagen,  grotendeels aan jezelf wanneer je deze uren maakt. Naast de klassikale bijeenkomsten, werk je in groepen in jouw eigen regio. Het werken in groepen hoeft niet op locatie. Jij en jouw mededeelnemers kunnen dus gemakkelijk een bijeenkomst plannen in jullie eigen regio. 

  Het rooster voor deze opleiding is maatwerk door het versnelde traject. We kunnen dus niet vooraf zeggen op welke dag je les hebt. Valt de bijeenkomst op maandag t/m donderdag dan zijn de lestijden tussen 13.30-20.30. Valt de lesdag op een vrijdag dan zijn de lestijden van 9.30 - 16.30.

  Bijeenkomsten 1,5 jarige variant

  Als je start met de anderhalf jaar durende variant van de opleiding kan het zijn dat de bijeenkomsten plaatsvinden op verschillende locaties. Neem contact op om te kunnen bepalen hoe het er voor jou uitziet. Per 10 weken zijn er bij de anderhalf jarige variant 4 á 5 bijeenkomsten.

  Bijeenkomsten 2 jarige variant

  Als je start met deze twee jaar durende variant van de opleiding vinden alle bijeenkomsten in jaar 1 op dezelfde locatie plaats. In het jaar daarna kan het zijn dat er bijeenkomsten zijn op twee locaties. Neem contact op om te kunnen bepalen hoe het er voor jou uitziet. Per 10 weken zijn er bij de tweejarige variant 2 tot 4 bijeenkomsten. 

  De start van de studie begint zowel voor de anderhalf jarige als de tweejarige variant met een introductiedag. Je ontvangt hiervoor apart een uitnodiging.

  Wil je meer weten over het programma van de master bekkenfysiotherapie? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de gehele masteropleiding Bekkenfysiotherapie zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 21.750,- (Dit is de prijs die je betaalt voor de gehele opleiding. Tussentijdse prijsverhogingen worden niet aan jou doorberekent.)
  • Boeken circa: € 750,-. Deze schaf je zelf aan.

  Je ontvangt een factuur voor aanvang van de opleiding Bekkenfysiotherapie.
  Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. 

  Bekkenfysiotherapie master in termijnen betalen?

  Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen. Dit kan per kwartaal of per jaar met een toeslag van 5% bovenop de opleidingskosten. 

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.  

  Diploma

  Diploma

  Als je deze master Bekkenfysiotherapie succesvol hebt afgerond, ontvang je het getuigschrift Master Specialized Physical Therapy (MSPT). Aan jou wordt dan de graad Master of Science Pelvic Physical Therapy toegekend. De MSPT is geaccrediteerd door de NVAO. Na het behalen van deze mastergraad kun je je inschrijven in het betreffende deelregister van het Kwaliteits Register Fysiotherapie (KRF-NL). Bekijk voor het puntenbeleid t.a.v. je registratie de site van het KNGF.

  Ben je al een master fysiotherapeut?

  Heb je al een fysiotherapie masteropleiding behaald, maar wil je verder ontwikkelen met een tweede specialisatie bekkenfysiotherapie? Bekijk dan ons unieke verkorte master na master traject waarmee je in slechts 1,5 jaar een tweede master kunt behalen.

  Vervolgopleidingen:

  Resultaat

  Resultaat

  Na de masteropleiding bekkenfysiotherapie kun je op basis van klinisch redeneren voor en met jouw patiënt onderbouwde keuzes maken. Je werkt altijd volgens Evidence Based Practice (EBP): binnen de driehoek wetenschappelijk bewijs, patient values en eigen expertise.
   

  Veel gestelde vragen

  Veel gestelde vragen

  Heb je nog vragen? Lees hier de antwoorden op onze meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze bekkenfysiotherapie opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze?

  Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  test
  Bekkenfysiotherapie: zorgen voor een betere kwaliteit van leven
  "Bekkenfysiotherapie is een specialisatie met goede vooruitzichten en de master is goed voor jezelf, je cliënten én de maatschappij.”
  Lees de blog
  test
  Maatwerk en incompany
  Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
  Lees meer
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Programma

  1,5 jarige variant 

  Het eerste half jaar van de opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Persoonlijk leiderschap: Ontwikkel je zelfregie, zelfstandigheid, pro-activiteit en blijven leren.
  • Evidence Based Practice : Het wetenschappelijk onderbouwen van de keuzes voor meetinstrumenten en interventies voor jouw psychosomatische patiënt staat centraal

  1,5 jarige variant 

  • Visie, Modellen & Doelgroep : Aanhoudende pijn is een veelvoorkomend probleem binnen de psychosomatiek. Welke behandelingen kan je het best inzetten en met welke factoren moet je rekening houden? Wat is psychosomatiek? Welke doelgroepen kan je binnen de psychosomatiek tegenkomen en welke modellen kan je gebruiken om te komen tot een adequate therapie voor je patiënt?

  1,5 jarige variant 

  Het volgende deel van de opleiding duurt 1 jaar en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Screening & Diagnostiek: Je volgt een patiënt met complexe psychosomatische problematiek en past het geleerde toe in de praktijk. Een collega-deelnemer kijkt mee en je koppelt vragen en ervaringen terug naar de opleiding. Je volgt zelf ook een patiënt bij een collega-deelnemer. Je voorziet elkaar van feedback en je wordt begeleid door docenten vanuit de praktijk. 

  1,5 jarige variant 

  • Interventie & Evaluatie: . Weer volg je zowel zelf als bij een collega-deelnemer een psychosomatische patiënt met complexe problematiek en voorzie je elkaar van feedback. De patiënten die je ziet verschillen van die van de vorige module. De screening & diagnostiek moeten op orde zijn, maar de meeste aandacht gaat uit naar het behandelplan en de evaluatie daarvan. 

  1,5 jarige variant 

  • Projectplan: Je kiest een onderwerp waarop je wilt afstuderen en schrijft daarvoor een plan. Aansluiten bij academisch onderzoek of een zelfstandig project behoren tot de mogelijkheden. De link tussen wetenschap en praktijk staat centraal.

  1,5 jarige variant 

  • Afstudeerproject: JJe voert het eerder geschreven plan uit. Het kan een stukje onderzoek zijn, maar ook implementatieprojecten zijn welkom. Altijd moet er een duidelijke vernieuwing en betekenis voor de praktijk zijn. Alle projecten samen brengen het vak fysiotherapie op een hoger plan.

  Programma versnelde masteropleiding Oncologic Physical Therapy (MPPT)
   

  2 jarige variant 

  Het eerste jaar van de 2 jarige opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Persoonlijk leiderschap: Ontwikkel je zelfregie, zelfstandigheid, pro-activiteit en blijven leren.
  • Evidence Based Practice : Het wetenschappelijk onderbouwen van de keuzes voor meetinstrumenten en interventies voor jouw psychosomatische patiënt staat centraal.

  2 jarige variant 

  • Visie, Modellen & Doelgroep : Aanhoudende pijn is een veelvoorkomend probleem binnen de psychosomatiek. Welke behandelingen kan je het best inzetten en met welke factoren moet je rekening houden? Wat is psychosomatiek? Welke doelgroepen kan je binnen de psychosomatiek tegenkomen en welke modellen kan je gebruiken om te komen tot een adequate therapie voor je patiënt?

  2 jarige variant 

  Jaar 2 van de 2 jarige opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Screening & Diagnostiek: Je volgt een patiënt met complexe psychosomatische problematiek en past het geleerde toe in de praktijk. Een collega-deelnemer kijkt mee en je koppelt vragen en ervaringen terug naar de opleiding. Je volgt zelf ook een patiënt bij een collega-deelnemer. Je voorziet elkaar van feedback en je wordt begeleid door docenten vanuit de praktijk. 

  2 jarige variant 

  • Interventie & Evaluatie: Weer volg je zowel zelf als bij een collega-deelnemer een psychosomatische patiënt met complexe problematiek en voorzie je elkaar van feedback. De patiënten die je ziet verschillen van die van de vorige module. De screening & diagnostiek moeten op orde zijn, maar de meeste aandacht gaat uit naar het behandelplan en de evaluatie daarvan. 

  2 jarige variant 

  • Projectplan: Je kiest een onderwerp waarop je wilt afstuderen en schrijft daarvoor een plan. Aansluiten bij academisch onderzoek of een zelfstandig project behoren tot de mogelijkheden. De link tussen wetenschap en praktijk staat centraal.

  2 jarige variant 

  • Afstudeerproject: Je voert het eerder geschreven plan uit. Het kan een stukje onderzoek zijn, maar ook implementatieprojecten zijn welkom. Altijd moet er een duidelijke vernieuwing en betekenis voor de praktijk zijn. Alle projecten samen brengen het vak fysiotherapie op een hoger plan.

  Programma versnelde masteropleiding Oncologic Physical Therapy (MPPT)
   
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • Het is belangrijk om een beetje uit je comfortzone te komen. De spanning van een presentatie of het inleveren van een product houdt je vak en je werk leuk. 

   Gerben Hinte
   Fysiotherapeut en onderzoeker
  • De opleiding is duidelijk van masterniveau, te merken aan de ontvangen begeleiding: bedoeld om je verder op weg te helpen en te zorgen dat je het begrijpt, maar je moet wel zelfstandig verder werken.

   A. Jansen
   Ouddeelnemer Avans+
  • Ik heb geleerd om diverse gesprekstechnieken toe te passen bij zowel collega’s als patiënten. Het mooie is dat het werkt! 

   Ann Taveirne
   Praktijkhouder
  Download brochure Inscrijven