Skip to main content

Corona update: alle lessen volledig online voor de rest van het jaar

Lees meer

Master Psychosomatic Physical Therapy (MPsPT)

Inschrijven
Iets voor jou?
 • Je wilt met een opleiding jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten
 • Je wilt een maximaal en duurzaam effect van jouw behandelingen bereiken bij je cliënten
 • Je wilt echt beter worden in je dagelijkse werk

Je bent geïnteresseerd in de complexe relaties tussen de verschillende aspecten van het biopsychosociale model, dé benadering binnen de psychosomatiek. Je weet daarbij dat in veel gevallen psychologische en sociale factoren een rol spelen bij het ontstaan of in stand houden van lichamelijke klachten én je vindt het een uitdaging om dit bespreekbaar te maken op een respectvolle en begripvolle manier.

Tijdens de master psychosomatiek word je opgeleid tot specialist in de psychosomatische fysiotherapie: expertise van bewegen en trainen leer je in je behandeling combineren met gedragsinterventies, effectieve communicatie en therapie op het gebied van lichaamsbewustzijn.

Het is ook mogelijk om je per jaar in te schrijven voor de master psychosomatische fysiotherapie. Je kiest zelf of en wanneer je verder wilt als je maar rekening houdt met de maximale doorlooptijd van 5 jaar.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent gediplomeerd fysiotherapeut en wilt je specialiseren in fysiotherapeutische zorg voor cliënten met psychosomatische problematiek. Je werkt al met deze doelgroep in de 1e of 2e lijn of je bent van plan om dit te gaan doen. In jaar 1 is het werken met de doelgroep slechts een advies; tijdens het 2e jaar van de masteropleiding is dit een vereiste. Het taakgericht oefenen en trainen als fysiotherapeut volgens de psychosomatiek staat hier centraal.

  Ben je al master of heb je relevante werkervaring meld je dan bij de opleidingsmanager om samen te kijken naar het meest efficiënte ontwikkeltraject voor jou.

  Meerwaarde van de master psychosomatische fysiotherapie voor jouw praktijk

  Wil je de meerwaarde van onze masters fysiotherapie ook bij jouw leidinggevende of praktijkeigenaar kenbaar maken? Download dan onze factsheet met een duidelijk overzicht van de voordelen van jouw masteropleiding voor jouw leidinggevende.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De master psychosomatische fysiotherapie wordt aangeboden volgens de nieuwste onderwijskundige inzichten. Door de afgewogen mix van didactische werkvormen in zoals dat heet Blended learning (online social learning, klassikale bijeenkomsten en werkleren) word je in staat gesteld effectiever en efficiënter je leerdoelen te behalen. Je krijgt online en tijdens de klassikale bijeenkomsten de begeleiding die nodig is en integreert het geleerde direct in de praktijk. Ook de toetsing sluit aan bij de praktijk. Dit betekent geen kennistoets, maar opdrachten maken aan de hand van casuïstiek.

  Ben je benieuwd wat het verschil is tussen Blended learning en klassiek onderwijs? Bekijk onze Blended learning informatiepagina met alle informatie over deze vorm.

  Intakegesprek

  Voor de start van het traject zal er een individueel gesprek plaatsvinden met de opleidingsmanager om samen te kijken of deze master bij je past en of wederzijdse verwachtingen op elkaar aansluiten.

  Toetsing

  Ook de toetsing sluit aan bij de praktijk. Dit betekent geen kennistoetsen, maar opdrachten uitwerken aan de hand van casuïstiek en tijdens jouw werk cliënten volgen en daar opdrachten over maken. Daarbij leer je ook van het meekijken bij een collega-deelnemer en geef je elkaar feedback. Je bespaart met deze aanpak essentiële tijd die je in de praktijk aan cliënten kan besteden.

  Incompany

  Ook is het mogelijk om deze opleiding als een incompanytraject ge volgen. Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De masteropleiding psychosomatische fysiotherapie duurt 3 jaar. Het gaat dan om een totale studielast van 60 EC (oftewel 1680 uur). Deze master is ingedeeld in kwartalen van 140 uur en het is grotendeels aan jezelf wanneer je deze uren maakt. We organiseren gemiddeld slechts eenmaal per maand een klassikale bijeenkomst en daarnaast wordt er gewerkt in groepen. Het werken in groepen hoeft niet op locatie. Jij en jouw mededeelnemers kunnen dus gemakkelijk een bijeenkomst plannen in jullie eigen regio.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten van de gehele master psychosomatiek zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 18.250,-.
  • Boeken: circa € 750,-. Deze schaf je zelf aan.

  Je ontvangt een factuur voor aanvang van de opleiding.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Master psychosomatische fysiotherapie in termijnen betalen?

  Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen via automatische incasso. Dat kan bij deze opleiding in 3 jaarlijkse termijnen van € 6.300,- of in 30 maandelijkse termijnen van € 640,-.

  Inschrijven per jaar

  Zoals eerder aangegeven is het ook mogelijk om je per jaar in te schrijven. Voor het studiejaar 2021-2022 zijn de kosten € 6.300,-

  Levenlanglerenkrediet

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een Levenlanglerenkrediet. Dit houdt in dat je een lening kunt krijgen van de overheid voor het volgen van de opleiding, indien je aan de voorwaarden voldoet.

  Informatie over voorwaarden en aanvraagprocedure Levenlanglerenkrediet.

  Subsidie

  Jouw werkgever komt op basis van deze opleiding mogelijk in aanmerking voor subsidie praktijkleren (SPL). Dat is een vergoeding van maximaal € 2.700,- per persoon per jaar, gedurende de looptijd van de regeling. Zie de website van de RvO voor meer informatie.

  Diploma

  Diploma

  Als je deze master psychosomatische fysiotherapie succesvol hebt afgerond, ontvang je het getuigschrift Master Psychosomatic Physical Therapy. Aan jou wordt dan de graad Master of Science (MSc) toegekend. De masteropleiding psychosomatische fysiotherapie is geaccrediteerd door de NVAO en we zijn met de NFP in gesprek voor toelating tot het deelregister fysiotherapie volgens de psychosomatiek.

  Deze masteropleiding geeft vrijstelling voor het behalen van registratiepunten in het register Algemeen Fysiotherapeut. Dit is van toepassing op de registratieperiode waarin de opleiding wordt gevolgd, met een maximum van 2 registratieperiodes.

  Resultaat

  Resultaat

  Na de masteropleiding psychosomatische fysiotherapie kun je op basis van klinisch redeneren voor en met jouw cliënt onderbouwde keuzes maken. Je werkt altijd volgens evidence-based practice (EBP): binnen de driehoek wetenschappelijk bewijs, client values en eigen expertise.

  Bijeenkomsten

  Bijeenkomsten

  In onderstaand overzicht vind je op welke dagen de introductie (je wordt uitgenodigd voor 1 dagdeel tussen 13.30 en 20.30 uur) en bijeenkomsten plaatsvinden.

  Opstart najaar 2021:

  In het najaar 2021 vinden de bijeenkomsten op de volgende dagen en locaties plaats:

   MPsPT  Dag  Tijden  Locatie
   Introductie  8 september 2021  13:30 - 20:30  Breda
   Bijeenkomsten  Woensdag  13:30 - 20:30  Breda

  Er zijn 2 á 3 bijeenkomsten per 10 weken.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze psychosomatiek opleiding of kan je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Shirley van der Sande van de afdeling Voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 14.

  Programma

  Module 1: Persoonlijk leiderschap

  Word master; ook in zelfregie, zelfstandigheid proactiviteit en blijven leren.

  Bekijk jaar 1

  Module 2: Evidence based practice

  Het wetenschappelijk onderbouwen van de keuzes voor meetinstrumenten en interventies voor jouw cliënt met psychosomatische problematiek staat centraal.

  Bekijk jaar 1

  Module 3: Behandeling chronische pijn

  Chronische pijn is een veelvoorkomend probleem binnen de psychosomatiek. Welke behandelingen kan ik het best inzetten en met welke factoren moet ik rekening houden?

  Bekijk jaar 1

  Module 4: Doelgroep

  Wat is psychosomatiek? Welke doelgroepen kan ik binnen de psychosomatiek tegenkomen en welke modellen kan ik gebruiken om te komen tot een adequate therapie van de cliënt?

  Bekijk jaar 1
  Programma Master Psychosomatic Physical Therapy jaar 1
   

  Module 5: Screening en diagnostiek I

  Dit kwartaal ga je het klinisch redeneren toepassen op een cliënt binnen de psychosomatiek. De meeste aandacht wordt besteed aan screening.

  Module 6: Screening en diagnostiek II

  De complexiteit van de problematiek gaat omhoog. De nadruk in dit kwartaal ligt op diagnosticeren.

  Module 7: Interventie

  De problematiek van de cliënt die je volgt neemt nog verder toe in complexiteit waarbij de nadruk deze module ligt op het behandelplan.

  Module 8: Professioneel specialist

  Je behandelt de cliënt uit kwartaal 3 daadwerkelijk, evalueert en stelt bij waar nodig.

  Programma Master Psychosomatic Physical Therapy jaar 2
   

  Module 9: Projectplan

  Je kiest een onderwerp waarop je wilt afstuderen en schrijft daarvoor een plan. Aansluiten bij een academisch onderzoek of een zelfstandig project draaien behoren beiden tot de mogelijkheden. De link tussen wetenschap en praktijk staat centraal.

  Module 10, 11 en 12: Project

  Je voert het eerder geschreven plan uit. Dit kan een stuk onderzoek zijn, maar ook implementatieprojecten zijn welkom. Altijd moet er een duidelijke vernieuwing en betekenis voor de praktijk zijn. Alle projecten samen brengen het vak fysiotherapie op een hoger plan.

  Programma Master Psychosomatic Physical Therapy jaar 3
   
  De meerwaarde van onze masters Fysiotherapie?

  Benieuwd naar de meerwaarde van onze masters fysiotherapie voor uw leidinggevende of praktijkeigenaar?

  Download onze factsheet
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • ‘Het voordeel van blended learning is dat je veel flexibeler bent. Je hebt minder bijeenkomsten en kunt meer zelf bepalen waar en wanneer je leert.’

   Liv van den Berge
   Kinderfysiotherapeut
  • Tijdens deze opleiding dien je de opdrachten en presentaties van je collega studenten te beoordelen en daarna kritische vragen te stellen. Die manier van werken pas ik nu ook toe in de praktijk.

   Guillaume van de Nieuwenhof
   Geriatriefysiotherapeut
  • ‘We hebben veel van en met elkaar geleerd, onder meer door behandelingen te filmen en via de online leeromgeving met elkaar te bespreken. Daarbij krijg je waardevolle feedback die je direct in je werk kunt inzetten.’

   Yannick Kerstens
   Kinderfysiotherapeut
  Download brochure Inscrijven