Skip to main content

Kom woensdag 31 januari naar de voorlichtingsbijeenkomst in Breda. Meld je hier aan!

Master Psychosomatic Physical Therapy (MPsPT)

 • niveau Master
 • duur 3 jaar
 • studiebelasting 11-13 uur per week
 • studiekosten 19.950,-
 • Startmomenten September en februari
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 19-02-2024 Breda
  • 03-09-2024 Breda
Download brochure
Iets voor jou?
 • Je wilt met een opleiding jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten.
 • Je wilt een maximaal en duurzaam effect van jouw behandelingen bereiken bij je cliënten.
 • Je wilt echt beter worden in je dagelijkse werk.

Meekijkdag

Heb je de ambitie om je master psychosomatische fysiotherapie te halen en wil je eens een dagje meekijken bij de opleiding? om een keer mee te kijken. Lees meer en geef je op.

Master Psychosomatic Physical Therapy

Je bent geïnteresseerd in de complexe relaties tussen de verschillende aspecten van het biopsychosociale model, dé benadering binnen de psychosomatiek. Je weet daarbij dat in veel gevallen psychologische en sociale factoren een rol spelen bij het ontstaan of in stand houden van lichamelijke klachten én je vindt het een uitdaging om dit bespreekbaar te maken op een respectvolle en begripvolle manier.

Wat leer je tijdens de psychosomatische fysiotherapie opleiding?

Tijdens de master psychosomatiek word je opgeleid tot specialist in de psychosomatische fysiotherapie: expertise van bewegen en trainen leer je in je behandeling combineren met gedragsinterventies, effectieve communicatie en therapie op het gebied van lichaamsbewustzijn.

Het is ook mogelijk om je per jaar in te schrijven voor de master psychosomatische fysiotherapie. Je kiest zelf of en wanneer je verder wilt als je maar rekening houdt met de maximale doorlooptijd van 5 jaar.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent gediplomeerd fysiotherapeut en wilt je specialiseren in fysiotherapeutische zorg voor cliënten met psychosomatische problematiek. Je werkt al met deze doelgroep in de 1e of 2e lijn of je bent van plan om dit te gaan doen. In jaar 1 is het werken met de doelgroep slechts een advies; tijdens het 2e jaar van de masteropleiding is dit een vereiste. Het taakgericht oefenen en trainen als fysiotherapeut volgens de psychosomatiek staat hier centraal.

  Ontdek welke master je kunt doen met jouw opleidingsniveau in de infographic.

  Ben je al master of heb je relevante werkervaring meld je dan bij de opleidingsmanager om samen te kijken naar het meest efficiënte ontwikkeltraject voor jou.

  Wil je meer weten over de incompany of maatwerk mogelijkheden voor jullie praktijk, klik dan hier.

  Meerwaarde van de master psychosomatische fysiotherapie voor jouw praktijk

  Wil je de meerwaarde van onze masters fysiotherapie ook bij jouw leidinggevende of praktijkeigenaar kenbaar maken? Download dan onze factsheet met een duidelijk overzicht van de voordelen van jouw masteropleiding voor jouw leidinggevende.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De master psychosomatische fysiotherapie wordt aangeboden volgens de nieuwste onderwijskundige inzichten. Door de afgewogen mix van didactische werkvormen in zoals dat heet Blended learning (online social learning, klassikale bijeenkomsten en werkleren) word je in staat gesteld effectiever en efficiënter je leerdoelen te behalen. Je krijgt online en tijdens de klassikale bijeenkomsten de begeleiding die nodig is en integreert het geleerde direct in de praktijk. Ook de toetsing sluit aan bij de praktijk. Dit betekent geen kennistoets, maar opdrachten maken aan de hand van casuïstiek.

  Ben je benieuwd wat het verschil is tussen Blended learning en klassiek onderwijs? Bekijk onze Blended learning informatiepagina met alle informatie over deze vorm.

  Intake gesprek

  Voor de start van het traject zal er een individueel gesprek plaatsvinden met de opleidingsmanager om samen te kijken of deze master bij je past en of wederzijdse verwachtingen op elkaar aansluiten.

  Toetsing opleiding psychosomatische fysiotherapie

  Ook de toetsing sluit aan bij de praktijk. Dit betekent geen kennistoetsen, maar opdrachten uitwerken aan de hand van casuïstiek en tijdens jouw werk cliënten volgen en daar opdrachten over maken. Daarbij leer je ook van het meekijken bij een collega-deelnemer en geef je elkaar feedback. Je bespaart met deze aanpak essentiële tijd die je in de praktijk aan cliënten kan besteden.

  Incompany

  Ook is het mogelijk om deze opleiding als een incompanytraject ge volgen. Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De masteropleiding psychosomatische fysiotherapie duurt 3 jaar. Het gaat dan om een totale studielast van 60 EC (oftewel 1680 uur). Deze master is ingedeeld in kwartalen van 140 uur en het is grotendeels aan jezelf wanneer je deze uren maakt. De studiebelasting per week ligt rond de 11-13 uur. We organiseren gemiddeld slechts eenmaal per 4 weken een klassikale bijeenkomst en daarnaast wordt er gewerkt in groepen. Het werken in groepen hoeft niet op locatie. Jij en jouw mededeelnemers kunnen dus gemakkelijk een bijeenkomst plannen in jullie eigen regio.

  De weekdag waarop de eerste bijeenkomst plaatsvindt, blijft gedurende de opleiding de dag waarop de bijeenkomsten plaatsvinden.(met uitzondering van jaar 3) Is dit op een maandag t/m donderdag dan zijn de lestijden tussen 13.30-20.30. Is dit op een vrijdag dan zijn de lestijden tussen 9.30 - 16.30.Deze opleiding bestaat uit 1 bijeenkomst per 4 weken.

  Nieuw in 2023

  Vanaf 2023 bieden wij onze gespecialiseerde masters ook aanbieden in een 1,5-jarige en een 2-jarige variant. Wil je hier meer over weten neem klik dan hier.

  Wil je meer weten over het programma van de psychosomatiek opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten van de gehele master psychosomatiek zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 19.950,- (Dit is de prijs die je betaalt voor de gehele opleiding. Tussentijdse prijsverhogingen worden niet aan jou doorberekent.)
  • Boeken: circa € 750,-. Deze schaf je zelf aan.

  Je ontvangt een factuur voor aanvang van de opleiding.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Master Psychosomatische fysiotherapie in termijnen betalen?

  Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen. Dit kan per kwartaal of per jaar met een toeslag van 5% bovenop de opleidingskosten. 

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.  
   

  Diploma

  Diploma

  Als je deze master psychosomatische fysiotherapie succesvol hebt afgerond, ontvang je het getuigschrift Master Psychosomatic Physical Therapy. Aan jou wordt dan de graad Master of Science (MSc) toegekend. De masteropleiding psychosomatische fysiotherapie is geaccrediteerd door de NVAO en we zijn met de NFP in gesprek voor toelating tot het deelregister fysiotherapie volgens de psychosomatiek.

  Heb je al een master fysiotherapie?

  Heb je al een fysiotherapie masteropleiding behaald, maar wil je verder ontwikkelen met een tweede gespecialiseerde master? Bekijk dan ons unieke verkorte master na master traject waarmee je in slechts 1,5 jaar een tweede master kunt behalen.

  Vervolgopleidingen:

  Resultaat

  Resultaat

  Na de masteropleiding psychosomatische fysiotherapie kun je op basis van klinisch redeneren voor en met jouw cliënt onderbouwde keuzes maken. Je werkt altijd volgens evidence-based practice (EBP): binnen de driehoek wetenschappelijk bewijs, client values en eigen expertise.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze psychosomatische fysiotherapie opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  test
  Nieuwe master psychosomatische fysiotherapie
  Je specialiseert je als fysiotherapeut in complexere, vaak langdurige klachten op het snijvlak van lichaam en geest
  Lees de blog
  test
  Maatwerk en incompany
  Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
  Lees meer
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Programma

  Het programma bestaat uit 3 jaar:

  • Jaar 1 staat in het teken van persoonlijk leiderschap, wetenschappelijk onderbouwen en visie.
  • Jaar 2 begeleidt jou om het geleerde toe te passen in de praktijk.
  • Jaar 3 bevat het maken van jouw projectplan en afstudeerproject.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Jaar 1

  • Persoonlijk leiderschap: Word master; ook in zelfregie, zelfstandigheid, pro-activiteit en blijven leren.
  • Evidence Based Practice: Het wetenschappelijk onderbouwen van de keuzes voor meetinstrumenten en interventies voor jouw cliënt met psychosomatische problematiek staat centraal.
  • Visie, Modellen & Doelgroep: Chronische pijn is een veelvoorkomend probleem binnen de psychosomatiek. Welke behandelingen kan ik het best inzetten en met welke factoren moet ik rekening houden? Wat is psychosomatiek? Welke doelgroepen kan ik binnen de psychosomatiek tegenkomen en welke modellen kan ik gebruiken om te komen tot een adequate therapie van de cliënt?

   

   

   

  Jaar 2

  • Screening & Diagnostiek: Je volgt een patiënt en je past het klinisch redeneren toe. De meeste aandacht wordt besteedt aan screening.
  • Interventie & Evaluatie:
  1. Je volgt een nieuwe patiënt met een andere, meer complexe, problematiek. De nadruk ligt op diagnosticeren.
    
  2. De problematiek van de patiënt die je volgt, neemt nog verder toe in complexiteit. De nadruk ligt nu op het behandelplan.
    
  3. Je behandelt de patiënt daadwerkelijk, evalueert en stelt bij waar nodig.

   

  Jaar 3

  • Projectplan: Je kiest een onderwerp waarop je wilt afstuderen en schrijft daarvoor een plan. Aansluiten bij academisch onderzoek of een zelfstandig project behoren tot de mogelijkheden. De link tussen wetenschap en praktijk staat centraal.
  • Afstudeerproject: Je voert het eerder geschreven plan uit. Het kan een stukje onderzoek zijn, maar ook implementatieprojecten zijn welkom. Altijd moet er een duidelijke vernieuwing en betekenis voor de praktijk zijn. Alle projecten samen brengen het vak fysiotherapie op een hoger plan.

  Programma Master Psychosomatic Physical Therapy jaar 1
   
  De meerwaarde van onze masters Fysiotherapie?

  Benieuwd naar de meerwaarde van onze masters fysiotherapie voor je leidinggevende of praktijkeigenaar?

  Download onze factsheet
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • Het is belangrijk om een beetje uit je comfortzone te komen. De spanning van een presentatie of het inleveren van een product houdt je vak en je werk leuk. 

   Gerben Hinte
   Fysiotherapeut en onderzoeker
  • De opleiding is duidelijk van masterniveau, te merken aan de ontvangen begeleiding: bedoeld om je verder op weg te helpen en te zorgen dat je het begrijpt, maar je moet wel zelfstandig verder werken.

   A. Jansen
   Ouddeelnemer Avans+
  • Ik heb geleerd om diverse gesprekstechnieken toe te passen bij zowel collega’s als patiënten. Het mooie is dat het werkt! 

   Ann Taveirne
   Praktijkhouder
  Download brochure Inscrijven