Skip to main content

Persoonlijke en professionele ontwikkeling in het laboratorium

Laboratoriumtechniek opleiding - Persoonlijke en professionele ontwikkeling in het laboratorium
Iets voor jou?
 • Je werkt als professional in een laboratoriumomgeving.
 • Je wilt altijd het beste uit jezelf halen.
 • Het is je doel een optimale bijdrage te leveren aan jouw organisatie.

Voor het succesvol uitoefenen van je functie zijn niet alleen kennis en technische vaardigheden van belang. Communiceren en samenwerken zijn minstens zo belangrijk voor succes. Heb je de ambitie om je verder te ontwikkelen en wil je vanuit jouw talenten een waardevolle bijdrage leveren aan je organisatie? Deze opleiding bestaat uit 5 modules, die onder bepaalde voorwaarden ook als zelfstandige cursus te volgen zijn. De opleiding biedt je de kennis en vaardigheden waarmee je jouw rol binnen de organisatie optimaal kan invullen.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je werkt minimaal op bachelorniveau en bent een gemotiveerde hoofd-, research- of analist, scientist, supervisor, onderzoeker, projectmedewerker of -leider of laboratoriummanager.

  Je wilt je persoonlijk verder ontwikkelen en wel zo dat het direct aansluit bij jouw werksituatie. Je vindt het bovendien prettig dat je daarbij wordt gecoacht. Wij bieden deze opleiding speciaal aan voor professionals in een laboratoriumomgeving. Door herkenning van casussen en eigen praktijkvoorbeelden is er meer interactie mogelijk met vakgenoten.

  Om te bepalen waar jouw ontwikkelkansen liggen, dien je vooraf een toelatingsassessment te doen. Dit assessment wordt gevolgd door een intakegesprek waarin je persoonlijke leerpunten voor de opleiding worden geformuleerd.

   

  Werkvorm

  Werkvorm

  Gedurende de gehele opleiding word je intensief begeleid door jouw coach en de docenten. Zij komen allen uit de beroepspraktijk, waardoor uitstekend de koppeling tussen theorie en praktijk wordt gelegd. Aan de hand van gelezen literatuur en de geleerde theorie voer je persoonlijke opdrachten uit. Tijdens de bijeenkomsten worden deze opdrachten door jou gepresenteerd. Deelnemers en de docenten geven vervolgens feedback op je presentatie. Per module kan de werkvorm verschillen.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Deze opleiding bestaat uit 5 modules. De eerste 4 modules bestaan ieder uit 3 opleidingsdagen (ca. 1x per maand). Zelfstudie neemt ongeveer 3 uur per week in beslag. De laatste module, waarmee je de volledige opleiding kunt afronden, bevat geen opleidingsdagen. Je wordt bij deze module persoonlijk begeleid waarvoor een aparte afspraak dient te worden gemaakt.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Persoonlijke en professionele ontwikkeling in het laboratorium zijn als volgt: 

  • Opleidingskosten  € 6.495,-.
  • Boeken circa € 175,-. Deze schaf je zelf aan.
  • Arrangementskosten € 300,-.

  Je ontvangt voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Om deel te kunnen nemen aan deze opleiding, dien je een toelatingsassessment af te leggen. Deze toets brengt aanvullende kosten met zich mee.

  Het is mogelijk om de opleidingskosten in termijnen te betalen via automatische incasso. Dat kan bij deze opleiding in 13 termijnen van € 510,- Overige kosten worden bij de eerste termijn geïncasseerd.

  Diploma

  Diploma

  Bij succesvolle afronding van de gehele opleiding, ontvang je het postbachelordiploma persoonlijke en professionele ontwikkeling in het laboratorium.

  Resultaat

  Resultaat

  De theorieën, methodes, technieken en vaardigheden die je na het volgen van deze opleiding beheerst, stellen je in staat om zowel op persoonlijk als professioneel vlak te ontwikkelen. Je kunt de nieuw opgedane kennis en vaardigheden inzetten om tot aanzienlijke verbeteringen te komen die bijdragen aan het behalen van de doelstellingen van de organisatie.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met opleidingsmanager Petra van der Veeken via pvdveeken@avansplus.nl of via 076-5258888.

  Programma

  Persoonlijke ontwikkeling en effectiviteit in het laboratorium

  In deze 1e module leg je de basis voor je eigen ontwikkeling, je leert onder andere jouw talenten kennen en hoe je deze effectief inzet. Het programma omvat de volgende onderdelen:

  • Kwaliteiten en valkuilen
  • Lastige situaties
  • Reflecteren, feedback geven en ontvangen
  • Beslissingen en verbetervoorstellen communiceren

  Bekijk dit onderdeel

  Persoonlijke impact op ontwikkelingen in het laboratorium

  In deze 2e module leer je jouw organisatie en afdeling in kaart te brengen. Het definiëren van kernwaarden en doelstellingen en herkennen van kansen maken hier onderdeel van uit. De volgende onderwerpen komen hierbij aan bod:

  • Organisatie/Afdelingsanalyse
  • Kansen identificeren (product/dienst/methode verbetering)
  • Innoveren volgens de gestelde kwaliteits- en tijdseisen
  • Effectief inzetten van kernkwaliteiten en ambities

  Bekijk dit onderdeel

  Projectmatig samenwerken in het laboratorium

  Deze 3e module staat in het teken van de belangrijkste aspecten bij projectmatig werken en hoe je doelen kunt bereiken. Dit wordt gedaan aan de hand van de volgende onderwerpen:

  • (Klant)wensen en -eisen scherp krijgen
  • Taken, verantwoordelijkheden en fasen binnen een project
  • Omgaan met de belangen van verschillende partijen
  • Heldere communicatie, samenwerking en kennisdeling

  Bekijk dit onderdeel
  Programma Persoonlijke en professionele ontwikkeling voor de ambitieuze analist
   

  Lean en logistiek in het laboratorium

  In dit deel van de opleiding leer je meer over de lean-filosofie en jouw rol als schakel binnen een groter geheel. De volgende onderwerpen maken onderdeel uit van deze module:

  • Jij als schakel in het grotere geheel
  • De relatie tussen de in-, door- en uitstroom van monsters
  • Consequenties van jouw eigen acties op de gehele keten

  Bekijk dit onderdeel

  Persoonlijk en professioneel ontwikkelplan voor het laboratorium

  De laatste module staat in het teken van de afronding van je opgebouwde ontwikkelportfolio.

  • Schrijven van ontwikkelplan

  Bekijk dit onderdeel
  Programma Persoonlijke en professionele ontwikkeling voor de ambitieuze analist 2
   
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • Bij Avans+ hangt een gastvrije en open sfeer. Alle vragen zijn welkom en antwoorden zijn bruikbaar. Ze zijn bereid om je hier later over in te lichten of een connectie met je te delen.

   Lars Geurink
   Analytical scientist
  • Met mijn nieuw opgedane kennis kan ik nu nog beter bijdragen aan de betrouwbaarheid van het productieproces.

   Laurens Kossen
   Radiochemisch analist
  • Door het bespreken van goede en minder goede ervaringen van medecursisten, kom je er achter dat iedereen wel eens iets heeft meegemaakt dat net wel, of niet goed is gegaan.

   Paulien de Bruine-Mulder
   KAM adviseur
  Lees meer
  Brochure aanvragen Inscrijven