Skip to main content

Momenteel ondervinden wij een telefoonstoring op ons algemene telefoonnummer. Wil je toch graag contact? Bel ons dan via 076-5258809 of mail naar info@avansplus.nl. Tevens zijn wij bereikbaar via Whatsapp op telefoonnummer 06-13583501.
Onze deuren zijn geopend en fysieke lessen zijn gedeeltelijk weer gestart! Kijk hier voor meer informatie.

Psychosociale begeleiding bij scheiding

Inschrijven
Iets voor jou?
 • Je bent werkzaam als POH-GGZ en je wilt weten welke begeleiding je kunt bieden bij een echtscheiding en wanneer je moet doorverwijzen.
 • Je wilt weten welke signalen duiden op een mogelijke escalatie tot een vechtscheiding en welke interventies je in kunt zetten om dit proces om te keren.
 • Je wilt ouders tips kunnen geven in de begeleiding van hun kinderen.

Er is een enorm tekort aan professionals die zich specialiseren in de psychosociale begeleiding bij scheiding. De emoties en communicatie tussen de partners bepalen het proces van een scheiding. Met name als er kinderen bij betrokken zijn (ieder jaar zo’n 70.000) is het van groot belang dat de scheiding niet escaleert tot een vechtscheiding.

Helaas stijgt het aantal vechtscheidingen nog ieder jaar. Uit onderzoeken van het Nederlands Jeugd instituut (NJi), blijkt dat vooral conflicten en slechte omgang van de ouders, tijdens en na de scheiding, voor kinderen het meest schadelijk zijn. Risico’s die deze kinderen lopen zijn onder andere:

 • Ontwikkelingsstoornissen zoals bedplassen, stotteren en regressiegedrag.
 • Sociale ontwikkelingsstoornissen zoals parentificatie en horizontale relatievorming.

Je kunt als POH-GGZ een belangrijke bijdrage leveren aan de begeleiding van de betrokkenen bij een scheiding. Het is van belang dat je als POH-GGZ de signalen tijdig herkent, de juiste interventies kunt inzetten en een doorverwijzing kan realiseren. Daarmee lever je een positieve bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke problemen die een scheiding voor alle betrokkenen met zich mee kan brengen.

 

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Vanuit jouw functie als POH-GGZ wil je jezelf verdiepen in de psychosociale begeleiding bij scheiding. Omdat er vaak kinderen betrokken zijn bij een scheiding zal ook aandacht besteed worden aan de rol als ouder. Tijdige signalering van mogelijke escalatie in een vechtscheiding en de juiste begeleiding hierin is van groot belang om schade aan de ontwikkeling van kinderen te voorkomen. Deze scholing is zeer geschikt voor alumni van de opleiding POH-GGZ van Avans+.

   

  Werkvorm

  Werkvorm

  In deze opleiding is er veel ruimte voor interactie en actief oefenen met elkaar. Met behulp van ingebrachte casuïstiek maak je de koppeling naar de praktijk. Je sluit de bijeenkomst af met een reflectieopdracht. De trainers zijn ervaren coaches die dagelijks ouders en hun kinderen begeleiden bij een scheiding.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Deze opleiding duurt 1 middag en avond. Naast de bijeenkomst dien je voor zelfstudie 1 uur te reserveren. 

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Psychosociale begeleiding bij scheiding zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 175,- (inclusief arrangementskosten en leermiddelen).

  Onze annuleringsvoorwaarden zijn van toepassing. Voor alumni van de POH-GGZ opleiding van Avans+ zijn de opleidingskosten € 40,- (inclusief arrangement en leermiddelen)

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Diploma

  Diploma

  Na afronding van de opleiding ontvang je een bewijs van deelname. De accreditatie is aangevraagd bij de Landelijke vereniging POH-GGZ voor 6 punten.

  Resultaat

  Resultaat

  Na afloop van deze opleiding heb je inzicht en tools gekregen om bij een scheiding de juiste hulp te kunnen bieden aan ouders en hun kinderen. Als Praktijkondersteuner GGZ bij de huisarts, bied je zorg op maat en verwijs je, waar nodig, door.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma

  Tijdens deze opleiding worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Op welke wijze kan een ‘gewone’ scheiding escaleren naar een ‘vechtscheiding’ (systemisch).
  • Hoe kun je als professional snel signaleren (op basis van kenmerken en eigenschappen) dat een scheiding gaat escaleren naar een vechtscheiding.
  • Wat kun je aan ouders leren om escalatie te voorkomen. Bijvoorbeeld door bewustwording en inzet van communicatievaardigheden.
  • Wat hebben ouders nodig om zelf te kunnen stoppen met strijden en vechten, Bijvoorbeeld door neutralisatie van emoties, inzicht in conflictstijlen en compromissen sluiten.
  • Wat kun jij als professional doen om dit goed te begeleiden.
  • TOP en TIPS voor ouders in de begeleiding van hun kinderen.

   

  Programma
   
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • De module Somatische en psychogeriatrische aspecten heeft me geholpen om met een meer professionele blik naar de bewoners in het verpleeghuis te kijken.

   Cora Snoei
   Praktijkverpleegkundige
  • Ik hobbel niet meer met de grote groep mee, maar stippel mijn eigen pad uit en maak daardoor bewustere keuzes.

   Corina Barten
   Praktijkverpleegkundige
  • De opleiding heeft mij veel inzicht gegeven in mijn kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen als persoon en als professional.

   Sjoerd Kok
   Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
  Bekijk alle referenties
  Brochure aanvragen Inscrijven