Skip to main content

Vanaf 26 april openen wij onze deuren en starten we de fysieke lessen weer gedeeltelijk op! Kijk hier voor meer informatie.

Psychosociale begeleiding bij stress, trauma en SOLK

 • niveau Postbachelor
 • duur 1 dag
 • studiebelasting 1 uur
 • studiekosten 175,-
Psychosociale begeleiding bij stress, trauma en SOLK
Iets voor jou?
 • Je wilt signalen die duiden op stress, trauma of SOLK sneller herkennen en patiënten gerichter kunnen doorverwijzen.  
 • Je wilt tips en uitleg kunnen geven over lichaamsgerichte behandelmethoden, zoals EFT( Emotional Freedom Techniques).
 • Je wilt zelf met de patiënt bruikbare oefeningen kunnen doen.

In de huisartsenpraktijk heb je als praktijkondersteuner veelvuldig te maken met patiënten die in hun dagelijkse leven stress ervaren. Uit onderzoeken blijkt dat traumatische ervaringen in vroege jeugd of meer recent, daar vaak debet aan zijn.
Tot enkele jaren geleden was gesprekstherapie de meest voorkomende behandeling bij mensen met stressklachten, trauma’s en SOLK. Met behulp van gesprekstherapie begrijpen we wat er gebeurt, maar om daadwerkelijk te ontspannen heeft ons lichaam meer nodig.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat lichaamsgericht werken, zoals bijvoorbeeld EMDR een belangrijke aanvulling is en leidt tot een beter resultaat. Dit komt doordat spanningsklachten een reactie geven in het zenuwstelsel waardoor dit in een verhoogde staat van paraatheid komt. Bij langdurige spanning kan dit een negatieve invloed hebben op de hormoonbalans. Hierdoor blijft het brein en het lichaam in de waakstand en verspillen we veel energie.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Vanuit je functie als Praktijkondersteuner binnen de huisartsenpraktijk kun je een bijdrage leveren aan het meer en beter inzichtelijk maken van de behandelmogelijkheden voor mensen met stressklachten en mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt. Veel SOLK is gerelateerd aan stress en trauma. Kennis daarover is belangrijk.
  In jouw gesprek met de patiënt kun je je enerzijds verdiepen in de somatische klachten en anderzijds juist de psychosociale begeleiding verzorgen. Deze multidisciplinaire aanpak levert betere zorg. Door patiënten breed te informeren zullen ze zich gesteund voelen in hun zoektocht naar een oplossing voor hun problemen.

  Werkvorm

  Werkvorm

  In deze scholing is er veel ruimte voor interactie en actief oefenen met elkaar. De casuïstiek die behandeld wordt zal vanuit verschillende invalshoeken worden besproken. De docenten zijn ervaren professionals die patiënten met stress, trauma en SOLK in de dagelijkse praktijk begeleiden en behandelen.
  Je sluit de bijeenkomst af met een reflectieopdracht.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  In verband met Covid-19 zal de workshop verkort en digitaal aangeboden worden. De bijeenkomst is van 18.00-21.00 uur. De accreditatie is aangevraagd voor 3 punten bij de registers LV-POH GGZ en V&VN.

   

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Psychosociale begeleiding bij stress, trauma en SOLK zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 175,- (inclusief arrangementskosten en leermiddelen).

  Onze annuleringsvoorwaarden zijn van toepassing. Voor alumni van de opleiding POH-GGZ en POH/POH-S/VHP van Avans+ is de nascholing slechts € 40,-.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Diploma

  Diploma

  Na afronding van de scholing ontvang je een bewijs van deelname. De accreditatie is aangevraagd bij de Landelijke vereniging POH-GGZ en bij V&VN voor 6 punten.

  Resultaat

  Resultaat

  Je hebt inzicht gekregen in de multidisciplinaire aanpak van patiënten met stressklachten, traumatische ervaringen en SOLK. Je kent de verschillende behandelmethoden zoals EFT, EMDR en Ostheopathie. Je kunt patiënten breed informeren, met bruikbare oefeningen helpen en doorverwijzen waar nodig. De combinatie van psychosociale begeleiding en lichaamsgericht werken, leidt tot betere zorg.

  Vervolgonderwijs

  Vervolgonderwijs

  Avans+ biedt voortdurend nieuwe scholingen aan die interessant zijn voor de begeleiding en behandeling van patiënten. Kijk op onze website voor de laatste informatie.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma

  Tijdens de bijeenkomst krijg je uitleg over het ontstaan van stress en trauma en de klachten die er uit voortkomen. Veel Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) zijn gerelateerd aan stress en trauma. Mede aan de hand van casuïstiek diepen we de veelvoorkomende klachten uit, zodat je deze beter leert herkennen.
  We bespreken de multidisciplinaire aanpak waarbij naast psychosociale begeleiding ook lichaamsgerichte behandeling ingezet wordt met als doel het herstelproces te bevorderen.
  Behandeling door middel van EMDR ( Eye Movement Desensitization and Reprocessing ), Somatic Experiencing, EFT (Emotional Freedom Techniques) en Osteopathie wordt uitgelegd en door middel van casuïstiek bespreken we de resultaten.

  Je leert praktische oefeningen die je zelf vanuit je functie als Praktijkondersteuner kunt toepassen.

  De volgende onderwerpen worden behandeld:

  •    Welke gebeurtenissen kunnen van invloed zijn op het gevoel van veiligheid en welzijn?
  •    Hoe reageert het hormoonsysteem op stress en trauma’s?
  •    Hoe reageert het lichaam hierop?
  •    Hoe gaan de verschillende behandelmethoden te werk?
  •    Casuïstiek uit de praktijk van de docenten en de deelnemers
  •    Handvatten om uitleg te kunnen geven aan de cliënt.  
  •    Korte bruikbare oefeningen die je zelf met cliënten kunt doen.

  Programma Psychosociale begeleiding bij stress, trauma en SOLK
   
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • De module Somatische en psychogeriatrische aspecten heeft me geholpen om met een meer professionele blik naar de bewoners in het verpleeghuis te kijken.

   Cora Snoei
   Praktijkverpleegkundige
  • Ik hobbel niet meer met de grote groep mee, maar stippel mijn eigen pad uit en maak daardoor bewustere keuzes.

   Corina Barten
   Praktijkverpleegkundige
  • De opleiding heeft mij veel inzicht gegeven in mijn kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen als persoon en als professional.

   Sjoerd Kok
   Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
  Bekijk alle referenties
  Brochure aanvragen Inscrijven