Skip to main content

Stapelen met onderwijsopleidingen; modulair onderwijs uitgelegd

  • 21 oktober 2022
  • Door: Emiel van der Meulen

Met een postbachelordiploma binnen het onderwijscluster van Avans+ kun je zo doorstromen naar het volgende diploma. Binnen de lerarenopleidingen kun je als het ware stapelen. Dit betekent dat als je een diploma hebt van een module of opleiding, je soms een groot deel al hebt gedaan van een andere opleiding. Onze opleidingen bestaan uit modules, dus als jij al een module hebt gehaald, kun je zo doorstromen in de volgende opleiding en krijg je voor de gevolgde module vrijstelling. Een volgend diploma is dichterbij dan je denkt!

Wat is modulair onderwijs?

Modulair onderwijs bestaat uit opleidingen die samengesteld zijn uit afzonderlijke modules of opleidingsonderdelen, die afzonderlijk van elkaar gevolgd kunnen worden. Elke module heeft zijn eigen leerdoelen en wie alle modules van de opleiding succesvol heeft doorlopen, behaalt het diploma voor die opleiding. Een leertraject is zo flexibeler in te richten. 

De weg naar een volgend lerarendiploma

Wanneer jij een coördinatoren opleiding hebt gevolgd, hoef je alleen nog maar een extra didactisch inhoudelijke module te volgen om te sparen voor nog een diploma. Bijvoorbeeld je hebt de opleiding tot Taalcoördinator gevolgd. Deze opleiding bestaat uit: de module Taaldidactiek van 20 weken, module Verandermanagent en de module Coachen en begeleiden van beide 10 weken. Als je hierna ook interesse hebt om coördinator Jonge kind te worden door een nieuwe interesse of functie binnen het onderwijs, dan hoef je alleen nog maar de module Jonge kind van 20 weken te volgen en dan ontvang je al het diploma voor Jonge kind specialist. Je kunt dus eerder behaalde modules overslaan waardoor je sneller een volgend diploma zult ontvangen. 

Dit geldt voor de opleidingen: Taalcoördinator, Rekencoördinator, Coördinator onderzoekend en ontwerpend leren, Coördinator hoofdbegaafdheid en Jonge kind specialist

Maar ook als je een keer 1 losse module Coachen en begeleiden of Verandermanagement hebt gevolgd, kun je altijd binnen aanzienbare tijd terugkomen om verder door te gaan voor een uitgebreider diploma van coördinator in een van de vakgebieden.

stapelen onderwijs

Stapelende deelnemer aan het woord

Sharon volgde na haar opleiding Rekencoördinator nog de opleiding Jonge kind specialist. ‘Toen ze bij ons op school op zoek waren naar zowel taal- als rekencoördinatoren, besloot ik voor het laatste te kiezen en de opleiding tot Rekencoördinator te volgen. Ik vind het belangrijk om me te blijven specialiseren en mee te bewegen met ontwikkelingen in het onderwijs. Zo is het kleuteronderwijs de afgelopen jaren best wel aan het veranderen. Ik was erg benieuwd naar de methodieken en theorie die hieraan ten grondslag liggen. Mijn vorige twee opleidingen bij Avans+ bevielen zo goed, dat het een makkelijke keuze was om door te gaan voor de opleiding Jonge kind specialist en me volledig in de kleuterwereld te verdiepen. Ik hoefde alleen nog maar de module Jonge kind te volgen om Jonge kind specialist te worden.‘ 

Zelf stapelen?

Heb jij al iets gevolgd bij ons en wil je verder stapelen of juist beginnen met stapelen voor een diploma? Of heb je vragen over modulair onderwijs? Onze opleidingsmanagers staan voor je klaar om je verder te helpen of te informeren. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan!

 

Emiel van der Meulen is opleidingsmanager Onderwijs bij Avans+ en heeft zelf ook 12 jaar voor de klas gestaan, eerst als leerkracht basisonderwijs en daarna als docent rekenen. Door deze ervaring kan hij goed met je meedenken en weet hij waar je tegenaan loopt als leraar. 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.