Skip to main content

Bezoek woe 14 juni om 19.00u de voorlichtingsavond in Breda. Meld je hier aan!

Versnelde masteropleiding Psychosomatic Physical Therapy (MPsPT)

Inschrijven
Versnelde masteropleiding Psychosomatic Physical Therapy (MPsPT)
Iets voor jou?
 • Je wilt met een opleiding jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten
 • Je wilt een maximaal en duurzaam effect van jouw behandelingen bereiken bij je cliënten
 • Je wilt echt beter worden in je dagelijkse werk

Meekijkdag

Heb je de ambitie om je master psychsomatischefysiotherapie te halen en wil je eens een dagje meekijken bij de opleiding? Dan ben je donderdag 29 juni 2023 van harte welkom op onze locatie in Breda. Lees meer en geef je snel op, we hebben beperkte ruimte.

Master psychosomatische fysiotherapie

Je bent geïnteresseerd in de complexe relaties tussen de verschillende aspecten van het biopsychosociale model, dé benadering binnen de psychosomatiek. Je weet daarbij dat in veel gevallen psychologische en sociale factoren een rol spelen bij het ontstaan of in stand houden van lichamelijke klachten én je vindt het een uitdaging om dit bespreekbaar te maken op een respectvolle en begripvolle manier.

Wat leer je tijdens de psychosomatische fysiotherapie opleiding?

Tijdens de master psychosomatiek word je opgeleid tot specialist in de psychosomatische fysiotherapie: expertise van bewegen en trainen leer je in je behandeling combineren met gedragsinterventies, effectieve communicatie en therapie op het gebied van lichaamsbewustzijn.
 

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent gediplomeerd fysiotherapeut en wilt je specialiseren in fysiotherapeutische zorg voor cliënten met psychosomatische problematiek. Je werkt al met deze doelgroep in de 1e of 2e lijn of je bent van plan om dit te gaan doen. 

  Direct bij de start van de 1,5 jarige variant van de opleiding is er een werkeis van 12 uur per week. Bij de 2-jarige variant van de opleiding is deze werkeis er na het eerste half jaar van de opleiding. Concreet houdt de werkeis in dat je zelf organiseert dat je 12 uur per week als gespecialiseerd fysiotherapeut i.o. met de doelgroep werkt. Het taakgericht oefenen en trainen als fysiotherapeut volgens de psychosomatiek staat hier centraal.

  Het taakgericht oefenen en trainen als fysiotherapeut volgens de psychosomatiek staat hier centraal.

  Ben je al master of heb je relevante werkervaring meld je dan bij de opleidingsmanager om samen te kijken naar het meest efficiënte ontwikkeltraject voor jou.

  Wil je meer weten over de incompany of maatwerk mogelijkheden voor jullie praktijk, klik dan hier.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  In totaal kan je de masteropleiding in 1,5 jaar, 2 jaar of 3 jaar doorlopen. De totale studielast is voor alle varianten 60 EC, oftewel 1680 uur.

  Bij de 1,5 jaar durende variant van de masteropleiding is er een gemiddelde studiebelasting van 28 uur per week (uitgaande van 40 studieweken per jaar). Bij de 2 jaar durende variant van de masteropleiding is er een gemiddelde studiebelasting in het eerste jaar van 14 uur per week en in het tweede jaar van 28 uur per week (uitgaande van 40 studieweken per jaar). Het is, naast de lesdagen,  grotendeels aan jezelf wanneer je deze uren maakt. Naast de klassikale bijeenkomsten, werk je in groepen in jouw eigen regio. Het werken in groepen hoeft niet op locatie. Jij en jouw mededeelnemers kunnen dus gemakkelijk een bijeenkomst plannen in jullie eigen regio.

  Wil je meer weten over het programma van de psychosomatiek opleiding? Vraag een brochure aan.

  Intakegesprek

  Voor de start van de masteropleiding vindt er een individueel gesprek plaats met de opleidingsmanager om samen te kijken of de masteropleiding bij je past en of wederzijdse verwachtingen op elkaar aansluiten.

  Toetsing

  Ook de toetsing van de masteropleiding kinderfysiotherapie sluit aan bij de praktijk. Dit betekent geen kennistoetsen, maar opdrachten uitwerken aan de hand van casuïstiek en tijdens je werk patiënten volgen en daar opdrachten over maken. Daarbij leer je ook van het meekijken bij een collega-deelnemer en geef je elkaar feedback. Je bespaart met deze aanpak essentiële tijd die je in de praktijk aan patiënten kan besteden. 

  Werkvorm

  Werkvorm

  Sinds kort bieden we deze master Psychosomatische fysiotherapie aan in een nieuwe vorm. Die nieuwe vorm heeft geleid tot minder klassikale bijeenkomsten en dus minder reiskosten en reistijd. We maken gebruik van Blended learning: een mix van diverse didactische vormen waardoor je in staat bent om effectiever en efficiënter het traject te doorlopen.

  Ben je benieuwd wat het verschil is tussen blended learning en andere onderwijsvormen? Bekijk onze Blended learning informatiepagina met alle informatie over onze vernieuwde vorm.

  Wij vinden het erg belangrijk dat je tijdens deze specialisatie Psychosomatische fysiotherapie zowel in als van de praktijk leert. Daarom gaan we aan de slag met onderwijsvormen als werkplekleren, intervisie, supervisie, online learning, coaching en interactieve colleges.

  Intake gesprek

  Voor de start van de Master Psychosomatische fysiotherapie vindt er een individueel gesprek plaats met de opleidingsmanager om samen te kijken of de masteropleiding kinderfysiotherapie bij je past en of wederzijdse verwachtingen op elkaar aansluiten.

  Toetsing Master Psychosomatische fysiotherapie

  Ook de toetsing van de masteropleiding Psychosomatische fysiotherapie sluit aan bij de praktijk. Dit betekent geen kennistoetsen, maar opdrachten uitwerken aan de hand van casuïstiek en tijdens je werk patiënten volgen en daar opdrachten over maken. Daarbij leer je ook van het meekijken bij een collega-deelnemer en geef je elkaar feedback. Je bespaart met deze aanpak essentiële tijd die je in de praktijk aan patiënten kan besteden. 

  Incompany

  Ook is het mogelijk om deze opleiding als een incompanytraject ge volgen. Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten van de gehele master psychosomatiek zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 19.950,-
  • Boeken: circa € 750,-. Deze schaf je zelf aan.

  Je ontvangt een factuur voor aanvang van de opleiding.
  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Master psychosomatische fysiotherapie in termijnen betalen?

  Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen via automatische incasso. Dat kan bij de 1,5 jaar durende variant van de opleiding in 2 jaarlijkse termijnen van € 10.150,- of in 14 maandelijkse termijnen van € 1.460,-. Bij de 2-jarige variant van de opleiding kan dit in 2 jaarlijkse termijnen van € 10.150,- of in 20 maandelijkse termijnen van € 1.040,-.

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidie pagina.  

  Jouw werkgever komt op basis van deze opleiding mogelijk in aanmerking voor subsidie praktijkleren (SPL). Dat is een vergoeding van maximaal € 2.700,- per persoon per jaar, gedurende de looptijd van de regeling. Zie de website van de RvO voor meer informatie.
   

  Diploma

  Diploma

  Als je deze master psychosomatische fysiotherapie succesvol hebt afgerond, ontvang je het getuigschrift Master Psychosomatic Physical Therapy. Aan jou wordt dan de graad Master of Science (MSc) toegekend. De masteropleiding psychosomatische fysiotherapie is geaccrediteerd door de NVAO en we zijn met de NFP in gesprek voor toelating tot het deelregister fysiotherapie volgens de psychosomatiek.

  Resultaat

  Resultaat

  Na de masteropleiding psychosomatische fysiotherapie kun je op basis van klinisch redeneren voor en met jouw cliënt onderbouwde keuzes maken. Je werkt altijd volgens evidence-based practice (EBP): binnen de driehoek wetenschappelijk bewijs, client values en eigen expertise.

  Bijeenkomsten

  Bijeenkomsten

  Bijeenkomsten anderhalf jarige variant

  Als je start met de 1.5 jaar durende variant van de opleiding vinden de bijeenkomsten plaats in Breda (77% van de bijeenkomsten) en Zwolle (23% van de bijeenkomsten).
  Per 10 weken zijn er bij de 1.5 jarige variant 4 á 5 bijeenkomsten.

  Bijeenkomsten twee jarige variant

  Als je start met deze 2 jaar durende variant van de opleiding vinden alle  bijeenkomsten plaats in Breda (100% van de bijeenkomsten).
  Per 10 weken zijn er bij de twee jarige variant 2 tot 4 bijeenkomsten.
  De start van de studie begint zowel voor de 1.5 jarige als de tweejarige variant met een introductiedag. Deze introductiedag neemt één dagdeel in beslag. Je ontvangt hiervoor  apart een uitnodiging.
   

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze psychosomatische fysiotherapie opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.
   

  test
  Block - opleidingspagina 3 cards - psych.somatische fysiotherapie
  Je specialiseert je als fysiotherapeut in complexere, vaak langdurige klachten op het snijvlak van lichaam en geest
  Lees de blog
  test
  Maatwerk
  Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
  Lees meer
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Programma

  1,5 jarige variant 

  Het eerste half jaar van de opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Persoonlijk leiderschap: Word een master; ook in zelfregie, zelfstandigheid, pro-activiteit en blijven leren.
  • Evidence Based Practice : Het wetenschappelijk onderbouwen van de keuzes voor meetinstrumenten en interventies voor het kind staat centraal.

  1,5 jarige variant 

  • Visie, Modellen & Doelgroep : Welke visie en modellen liggen er ten grondslag aan jouw handelen binnen het kinderfysiotherapeutisch proces? Diverse ziektebeelden vragen om diverse behandelingen. Wat betekenen deze voor de kinderfysiotherapiepraktijk? In hoeverre houd jij rekening met de ontwikkelingsfase van een kind en hoe ga je daar als kinderfysiotherapeut mee om?

  1,5 jarige variant 

  Het volgende deel van de opleiding duurt 1 jaar en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Screening & Diagnostiek: Je volgt een kind met complexe problematiek en past het geleerde toe in de praktijk. Je koppelt vragen en ervaringen terug naar de opleiding. Een collega deelnemer kijkt mee. Je volgt ook een ander kind bij een collega deelnemer. Je voorziet elkaar van feedback. In dit half jaar ligt de nadruk op Screening en Diagnostiek. Je wordt begeleidt door docenten met de nodige praktijkervaring.

  1,5 jarige variant 

  • Interventie & Evaluatie: Je volgt een kind met complexe problematiek uit een andere doelgroep en past het geleerde toe in de praktijk. Je koppelt vragen en ervaringen terug naar de opleiding. Een collega deelnemer kijkt mee. Je volgt weer een ander kind bij een collega deelnemer. Je voorziet elkaar van feedback. In dit half jaar ligt de nadruk op Interventie en Evaluatie. Je wordt begeleidt door docenten met de nodige praktijkervaring.

  1,5 jarige variant 

  • Projectplan: Je kiest een onderwerp waarop je wil afstuderen en schrijft daarvoor een plan. Aansluiten bij academisch onderzoek of een zelfstandig project behoren tot de mogelijkheden. De link tussen wetenschap en praktijk staat centraal.

  1,5 jarige variant 

  • Afstudeerproject: Je voert het eerder geschreven plan uit. Het kan een stukje onderzoek zijn, maar ook implementatieprojecten zijn welkom. Altijd moet er een duidelijke vernieuwing en betekenis voor de praktijk zijn. Alle projecten samen brengen het vak fysiotherapie op een hoger plan.

  Programma versnelde masteropleiding Oncologic Physical Therapy (MPPT)
   

  2 jarige variant 

  Het eerste jaar van de 2 jarige opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Persoonlijk leiderschap: Word een master; ook in zelfregie, zelfstandigheid, pro-activiteit en blijven leren.
  • Evidence Based Practice : Het wetenschappelijk onderbouwen van de keuzes voor meetinstrumenten en interventies voor het kind staat centraal.

  2 jarige variant 

  • Visie, Modellen & Doelgroep : Welke visie en modellen liggen er ten grondslag aan jouw handelen binnen het kinderfysiotherapeutisch proces? Diverse ziektebeelden vragen om diverse behandelingen. Wat betekenen deze voor de kinderfysiotherapiepraktijk? In hoeverre houd jij rekening met de ontwikkelingsfase van een kind en hoe ga je daar als kinderfysiotherapeut mee om?

  2 jarige variant 

  Jaar 2 van de 2 jarige opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Screening & Diagnostiek: Je volgt een kind met complexe problematiek en past het geleerde toe in de praktijk. Je koppelt vragen en ervaringen terug naar de opleiding. Een collega deelnemer kijkt mee. Je volgt ook een ander kind bij een collega deelnemer. Je voorziet elkaar van feedback. In dit half jaar ligt de nadruk op Screening en Diagnostiek. Je wordt begeleidt door docenten met de nodige praktijkervaring.

  2 jarige variant 

  • Interventie & Evaluatie: Je volgt een kind met complexe problematiek uit een andere doelgroep en past het geleerde toe in de praktijk. Je koppelt vragen en ervaringen terug naar de opleiding. Een collega deelnemer kijkt mee. Je volgt weer een ander kind bij een collega deelnemer. Je voorziet elkaar van feedback. In dit half jaar ligt de nadruk op Interventie en Evaluatie. Je wordt begeleidt door docenten met de nodige praktijkervaring.

  2 jarige variant 

  • Projectplan: Je kiest een onderwerp waarop je wil afstuderen en schrijft daarvoor een plan. Aansluiten bij academisch onderzoek of een zelfstandig project behoren tot de mogelijkheden. De link tussen wetenschap en praktijk staat centraal.

  2 jarige variant 

  • Afstudeerproject: Je voert het eerder geschreven plan uit. Het kan een stukje onderzoek zijn, maar ook implementatieprojecten zijn welkom. Altijd moet er een duidelijke vernieuwing en betekenis voor de praktijk zijn. Alle projecten samen brengen het vak fysiotherapie op een hoger plan.

  Programma versnelde masteropleiding Oncologic Physical Therapy (MPPT)
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven