Skip to main content

De toekomst van leren en ontwikkelen: maatwerkopleidingen in Kinderopvang & Onderwijs

  • 29 april 2024
  • Door: Susanne Vermeer & Sjoerd Bos

Met een maatwerktraject ben je verzekerd van een opleiding die aansluit op de ambities, de koers en ontwikkelvraagstukken van de organisatie. 

Maatwerkopleiding voor kinderopvang- en onderwijsprofessionals

Omdat Avans+ zowel leiderschapsopleidingen binnen de kinderopvang als binnen het onderwijs aanbiedt, kunnen wij als partner de brug slaan tussen deze twee sectoren. Op deze manier kunnen we tot innovatieve ontwikkeltrajecten komen met een doorlopende leerlijn leiderschap in kinderopvang en onderwijs. Deze maatwerktrajecten kunnen zowel bij ons op locatie als incompany gegeven worden. 

Waarom een maatwerkopleiding voor jouw kinderopvang- of onderwijsorganisatie?

Een maatwerkopleiding, volledig afgestemd op de sturingsfilosofie van jouw organisatie of stichting, draagt niet alleen bij aan de ontwikkeling van de deelnemer in de opleiding, ook de organisatie profiteert hier indirect van. Tijdens het samenstellen van de maatwerkopleiding kijken onze opleidingsmanagers altijd naar de wensen vanuit de organisatie. Het ontwikkelvraagstuk van de organisatie staat centraal. De flexibiliteit en wendbaarheid vanuit Avans+ is in zulke ontwikkeltrajecten essentieel. Op deze manier heeft de organisatie de mogelijkheid om hun eigen leertraject vorm te geven op basis van hun interesses, behoeften en beschikbaarheid. Berry Hakkeling (Dagelijks Bestuur, UN1EK onderwijs & opvang) onderschrijft het belang van het verwerken van de sturingsfilosofie in de maatwerkopleidingen.

‘Avans+ is hierin echt een partner en denkt mee hoe we deze waarden in de opleiding kunnen plaatsen’

“Belangrijk onderdeel van deze opleidingstrajecten is de specifieke module ‘UN1EK leiderschap’ op maat. Deze module geeft ruimte aan leiderschap, waarbij medewerkers uit zowel opvang als onderwijs, samen in gesprek en aan de slag gaan. In deze module worden alle medewerkers weer bewust van ons fundament en doorleven ze onze sturingsfilosofie, welke ze daarna breed kunnen uitdragen. Avans+ is hierin echt een partner en denkt mee hoe we deze waarden in de opleiding kunnen plaatsen. Zo’n partner heb je nodig om een uniek traject vorm te geven.”

Flexibele opleidingen op maat voor organisaties

Nog meer dan onze andere opleidingen kunnen maatwerkopleidingen flexibel worden ingericht om te voldoen aan de specifieke eisen van de organisatie. De flexibiliteit van deze opleidingen stelt organisaties in staat om de inhoud, duur en zelfs de lesdagen van de opleidingen aan te passen aan de beschikbaarheid en behoeften van de organisatie en hun medewerkers. Dit kan variëren van incompany modules tot een volledig maatwerk ontwikkeltraject. Scholingsplein, de huisacademie voor de drie grootste onderwijsstichtingen in Enschede, ging voor deze flexibele aanpak en koos voor een modulair traject.

‘Doordat Avans+ met een soort stapelsysteem werkt, kun je veel kanten op als klant’

“Wat het aanbod van Avans+ zo aantrekkelijk maakt, is dat er keuze is voor de medewerkers wat en hoeveel ze willen leren. Ze kunnen alleen de module Coachen en begeleiden volgen, of alleen de module Verandermanagement. En kies je beide, dan heb je de post-HBO opleiding Innovatiecoach afgerond. Doordat Avans+ met een soort stapelsysteem werkt, kun je veel kanten op als organisatie. Uiteindelijk bleek dat er ook medewerkers waren die zich wilden scholen tot reken- of taalcoördinator. Door de opleiding tot Innovatiecoach af te ronden en vervolgens nog een verdiepende module zoals taaldidactiek te volgen, heb je je post-HBO diploma taalcoördinator behaald. Op deze manier kun je, naar eigen behoefte, modules ‘stapelen.”

Maatwerk voor kinderopvang

Elke organisatie kent zijn eigen ontwikkelvraagstuk en zijn eigen uitdagingen. Een managementteam dat eigenaarschap lager in de organisatie wil leggen, een bestuur dat buiten de gebaande paden zoekt naar oplossingen voor de personeelstekorten in de opvang of een organisatie die gericht wil investeren in hun grootste kapitaal, de professionele ontwikkeling van haar medewerkers.

Barry Coester (Ontwikkelaar opleidingsprogramma’s, Kibeo) heeft ervoor gekozen om de opleidingen Manager kinderopvang van Avans+ incompany binnen Kibeo op te nemen in de Kibeo Academie en uit te zetten onder de managers in de kinderopvang.

‘Er wordt gewerkt met ervaren professionals uit het werkveld die continu de verbinding met de praktijk maken, zoals het principe ‘learning on the job’’

“Kibeo heeft gekozen voor een incompany-traject in samenwerking met Avans+ waarbij de opleidingen Manager kinderopvang (basis) voor vestigingsmanagers en de opleiding Manager kinderopvang (verdieping) voor regiomanagers is aangeboden. Het opleidingsaanbod en de visie op leren van Avans+ sluit uitstekend aan bij het principes ‘learning on the job’ van de Kibeo Academie. Binnen de opleidingen wordt er gewerkt met ervaren professionals uit het werkveld die continu vanuit het theoretisch kader verbinding maakt met de eigen praktijk. Juist dit principe is datgene waar de Kibeo Acedemie veel waarde aan hecht. Zo was de match tussen Kibeo en Avans+ snel gemaakt.”

Hoe pakt Avans+ een maatwerktraject aan?

Ons reguliere aanbod van opleidingen is voortdurend in ontwikkeling. Dit doen we samen met het werkveld. Het resultaat zijn opleidingen die opgebouwd zijn uit flexibele bouwstenen waardoor we in staat zijn om steeds weer aan te sluiten bij actuele ontwikkelvraagstukken. Of jouw ontwikkelvraag al heel concreet is of deze samen nog verder verkend moet worden, wij gaan graag met je in gesprek om een passend antwoord te formuleren. Avans+ bedient als opleider meerdere sectoren. We weten als geen ander de ontwikkelvragen sector overstijgend te benaderen en kijken daarbij niet alleen van binnen naar buiten, maar zeker ook van buiten naar binnen. We leren hier graag zelf van en nemen deze ervaringen mee in de advisering naar onze klanten. Wij werken met docenten uit het werkveld. Daarmee hebben wij een brede expertise in huis die wij graag delen en waarmee we makkelijk verbinding kunnen leggen tussen de ontwikkelvraag, de theorie en de praktijk

maatwerk_onderwijs

Meer informatie over maatwerk voor jouw kinderopvang- of onderwijsorganisatie?

Heb je vragen of wil je eens sparren over de mogelijkheden binnen jouw organisatie? Neem contact met ons op. We staan graag voor je klaar!

Over de auteurs

Susanne Vermeer en Sjoerd Bos zijn opleidingsmanagers voor de leiderschapsopleidingen binnen Kinderopvang en Onderwijs. Regelmatig schrijven ze blogs over interessante trajecten binnen de sector en ontwikkelingen die ze zien in de branche. 
 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.