Skip to main content

Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ)

4.5
4 reviews
 • niveau Postbachelor
 • duur 9 maanden
 • studiebelasting 10 uur per week
 • studiekosten 4.975,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 07-10-2024 Breda
  • 05-11-2024 Utrecht
Download brochure
Download brochure
Opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ)
Iets voor jou?
 • Je wilt binnen 9 maanden je diploma praktijkondersteuner GGZ behalen.
 • Je wilt een huisarts ondersteunen bij de eerstelijns GGZ.
 • Je wilt de zorg voor cliënten met GGZ-problematiek verbeteren.

Wat doet een Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ 

Met de komst van de basis GGZ is er een duidelijke toename van vragen in de eerste lijn van cliënten met psychische en psychiatrische klachten of ziektebeelden. De huisarts vervult hierin een poortwachtersrol én een regisserende rol. Hij vraagt hierbij ondersteuning van de praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ. Een praktijkondersteuner die coördineert, voorlichting kan geven, cliënten kortdurend kan behandelen en begeleiden en via triage en screening kan doorverwijzen.

Opleiding Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ)

Als praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ onderhoud je contact met andere hulpverleners in de eerste lijn. Cliënten krijgen hierdoor sneller de hulp die ze nodig hebben. Lijkt dit je wel wat? Kies dan voor onze post-hbo POH GGZ opleiding. Je leert hoe je zelfmanagement bij cliënten stimuleert en hoe je door voorlichting preventief te werk kunt gaan. Deze POH GGZ opleiding sluit aan op de toenemende vraag naar goed opgeleide praktijkondersteuners huisartsenzorg GGZ.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je hebt een afgeronde opleiding op bachelorniveau, zoals Social Work, Maatschappelijk Werk, Psychologie, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Hbo-Verpleegkunde of B-Verpleegkunde en je hebt al enkele jaren praktijkervaring.

  Ben je als gediplomeerd sociaal psychiatrisch verpleegkundige geïnteresseerd in deze POH GGZ opleiding, dan kun je deelnemen aan de POH GGZ opleiding voor SPV.

  Leer/werkplek als POH GGZ

  Tijdens deze opleiding praktijkondersteuner heb je een leer/werkplek als POH-GGZ nodig voor gemiddeld 4 tot 8 uur per week. Het minimum aantal uren is mede afhankelijk van de reeds aanwezige relevante werkervaring en ter beoordeling van de opleidingsmanager.

  Vergoeding voor de huisarts na de opleiding POH GGZ

  De voorwaarden om een vergoeding te krijgen voor jouw werkzaamheden als POH-GGZ binnen een huisartsenpraktijk, zijn per ziektekostenverzekeraar verschillend. We adviseren je om voorafgaand aan de POH GGZ opleiding navraag te doen welke in jouw werkregio van toepassing zijn.

  Toelatingsassesment POH-GGZ opleiding

  Heb je niet de gewenste vooropleiding, maar wel een opleiding en werkervaring op hbo-niveau die relevant zijn voor de POH-GGZ opleiding, dan beoordelen we op basis van jouw opleiding en werkervaring of je in aanmerking komt om een toelatingsassessment te doen. Lees meer over dit assessment of neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Deze opleiding praktijkondersteuner is competentiegericht opgezet. Het programma start met een persoonlijk ontwikkelassessment. In een gesprek worden de resultaten van jouw testen op het gebied van persoonlijkheid en communicatiestijlen besproken. In combinatie met het competentieprofiel van de POH-GGZ ontstaat zo een duidelijk persoonlijk ontwikkelplan (POP). Dit vormt de basis voor de module Professionele rolontwikkeling binnen de opleiding POH GGZ.

  Praktijkgerichte opleiding POH GGZ

  Jouw werkervaring en die van de andere deelnemers worden zo veel mogelijk in het programma geïntegreerd. We ondersteunen je in het leerproces met docenten uit de praktijk, persoonlijke coaching, intervisie, en interactieve en innovatieve leermiddelen. Je maakt tijdens de opleiding praktijkondersteuner diverse portfolio-opdrachten waarin je jouw praktijkervaring integreert. Je rondt de opleiding POH GGZ af met een toets en een eindopdracht, waarbij je de verworven competenties in een gesimuleerde praktijksituatie demonstreert.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

   

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding bestaat uit 16 bijeenkomsten, deze vinden 1x per 2 weken plaats van 14.00-21.00 uur met een pauze van 17.00-18.00. De startdag van je opleiding is je vaste lesdag. Ook heb je minimaal 3 intervisiebijeenkomsten met medestudenten. Naast de bijeenkomsten moet je voor zelfstudie ongeveer 10 uur per week reserveren.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ) zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 4.975,-
  • Arrangementskosten: € 350,-
  • Boeken: circa € 180,- Deze schaf je zelf aan.

  Je ontvangt een factuur voor aanvang van de opleiding POH GGZ.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen. Dit kan per kwartaal met een toeslag van 5% boven op de opleidingskosten. 

  Indien je niet over de juiste vooropleiding beschikt, kan het zijn dat je een toelatingsassessment dient af te leggen. Deze toets brengt aanvullende kosten met zich mee.

  Avans⁺ vindt het belangrijk dat POH-GGZ zich blijven ontwikkelen. Daarom bieden wij 1 daagse nascholingen aan. Deze nascholingen zijn voor alumni van de opleiding POH GGZ van Avans⁺ tegen een sterk gereduceerd tarief te volgen. Kijk hier welke nascholing voor POH GGZ je na de opleiding kunt volgen. De nascholingen zijn geaccrediteerd bij de Landelijke Vereniging POH GGZ. 

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.  
   

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het postbachelordiploma Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ. Deze opleiding is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister van de beroepsorganisatie V&VN. Na afronding van alleen de module Professionele rolontwikkeling POH-GGZ ontvang je een certificaat.

  Vervolgopleiding

  Resultaat

  Resultaat

  Na deze praktijkondersteuner huisartsopleiding herken je de meest voorkomende stoornissen in de eerste lijn en kun je cliënten zelf begeleiden. Met jouw actuele kennis over wetgeving, beleid en kwaliteitszorg lever je een bijdrage aan de inhoudelijke ontwikkeling van jouw functie. Kortom, je kunt succesvol en professioneel invulling geven aan jouw functie als praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ.

   

  Veelgestelde vragen

  Veelgestelde vragen

  Heb je nog vragen? Lees hier de antwoorden op onze meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma

  Module 1: Professionele rolontwikkeling POH-GGZ

  De opleiding Professionele rolontwikkeling POH-GGZ zorgt voor een doelgerichte ontwikkeling van jouw professionele rol in de zorgverlening en praktijkvoering. Aan de hand van individuele leerdoelen werk je aan de positionering, profilering en inhoudelijke ontwikkeling van jouw rol als praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ.

  • Triage en kortdurende begeleiding en casemanagement
  • Gesprekstechnieken en intervisie
  • Netwerken, kwaliteitsbewaking en innovatie
  • Preventie

  Bekijk dit onderdeel

  Module 2: Psychiatrische Problemen Identificeren

  Naast diverse psychosociale en/of medische problemen lijden cliënten aan psychiatrische problemen, zoals angsten en depressies. Het is van belang dat je de klachten tijdig herkent, signaleert en de juiste opvolging binnen de keten realiseert. Dit verbetert de kwaliteit van zorg en voorkomt chroniciteit.

  • Herkennen en classificeren van de meeste voorkomende psychiatrische stoornissen
  • Psychosociale begeleiding en farmacologie
  • Eigen casuïstiek oefenen in gespreksvaardigheden met acteurs

  Bekijk dit onderdeel
  programma Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ)
   

  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan

  4.5
  4 reviews
  Download brochure Inscrijven