Voordat je aan je opleiding bij Avans+ begint, is het goed om te weten wat de opleiding POH of PVK precies inhoudt. Van benodigde vooropleiding tot het verschil tussen deze twee opleidingen: wij helpen je aan het antwoord. Wil je persoonlijk advies dan spreken we je graag tijdens een (online) voorlichting of in een adviesgesprek.
Wat is het verschil tussen de opleidingen Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH) of Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg (PVK)?
De opleidingen zijn exact hetzelfde. Het verschil zit hem in het diploma. De deelnemers met een mbo-v of hbo-v en geldige BIG registratie mogen kiezen voor het PVK-diploma, zodat er Praktijkverpleegkundige komt te staan i.p.v. Praktijkondersteuner. Dit verschil in diploma heeft geen waarde verschil, beide zijn even belangrijk.
Welke vooropleiding heb je nodig voor Praktijk Ondersteuner Huisartsenzorg of Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg?
Je hebt een vooropleiding praktijkondersteuner nodig of een mbo-niveau opleiding doktersassistente en 2 jaar werkervaring voor de opleiding Praktijkondersteuner huisartsenzorg. Verpleegkundige met een geldige BIG-registratie kunnen zo instromen in de opleiding Praktijkverpleegkundige huisartsenzorg. Mocht je een andere vooropleiding hebben en gerelateerde werkervaring, overleg dan met ons. Dan kunnen we kijken wat er mogelijk is.
Wat doet of is een praktijkondersteuner (POH) GGZ?
Net als de POH en PVK begeleidt de POH-GGZ patiënten na de diagnose van de huisarts in een eigen spreekuur waarin de nadruk ligt op voorlichting en preventie, maar dan volledig gericht op de geestelijke gezondheid van de patiënt.
Welke opleiding heb je nodig voor POH-GGZ?
Een afgeronde opleiding op minimaal bachelor niveau, zoals Maatschappelijk Werk, Psychologie, Orthopedagogiek, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Hbo-verpleegkunde of b-verpleegkunde met enkele jaren praktijkervaring. Ben je Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) en heb je interesse in deze POH-GGZ opleiding, dan kun je deelnemen aan de POH-GGZ opleiding voor SPV.
Wat is een POH, wat is een PVK of wat is het verschil tussen POH en de huisarts?
De huisarts blijft altijd de eindverantwoordelijke en stelt altijd de diagnose. Na de diagnose van de huisarts begeleiden praktijkverpleegkundigen of praktijkondersteuners patiënten hoe goed om te gaan met hun chronische aandoening, bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, chronische nierschade, diabetes type 2, leefstijl en astma & COPD. De POH of PVK heeft spreekuren waarin voorlichting centraal staat.
Vragen over stage lopen als Praktijkondersteuner of Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg
Omdat de opleidingen bij Avans+ praktijkgericht zijn, is het lopen van een stage verplicht om zo de geleerde kennis toe te kunnen passen in de praktijk. Hieronder vind je de meest gestelde vragen gerelateerd aan deze stage.
Aan welke eisen moet de praktijk- of stagebegeleider voor de opleiding huisartsenzorg voldoen?
Dit moet een Praktijkondersteuner Huisartsenzorg of Praktijk Verpleegkundige zijn met minimaal 2 jaar werkervaring. Als die niet beschikbaar zijn, kan de begeleiding ook door de huisarts plaatsvinden. Mocht je geen stage- of praktijkbegeleider kunnen vinden, neem dan contact met ons op. We helpen je graag.
Hoeveel uur stage of werk moet ik hebben tijdens de opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH) of Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg (PVK)?
Tijdens je opleiding moet je minimaal 8 uur per week werken in een huisartsenpraktijk. De opleiding is praktijkgericht waardoor je het geleerde direct kunt toepassen als oefening in je werk.
Hoe vind ik een stageplek voor de opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH) of Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg (PVK)?
Je vindt een stageplek door opzoek te gaan naar een huisartsenpraktijk die plek heeft voor een stagiaire. Mocht het je niet lukken deze te vinden dan denken we graag met je mee. Wij krijgen met regelmaat vacatures door van huisartsenpraktijken die op zoek zijn naar goede praktijkondersteuners of praktijkverpleegkundigen.
Wat als ik geen stageplaats kan vinden? Kan ik dan wel starten met de opleiding binnen de huisartsenzorg?
Mocht je in de 2de of 3de week na de start van de opleiding nog geen stageplek hebben dan kun je niet verder met de opleiding. Gemiddeld moet je namelijk 43 weken van 8 uur stage lopen gedurende de hele opleiding. We kunnen de opleiding dan doorschuiven tot het moment dat het wel gelukt is een stageplek te vinden. Lukt het echt niet dan kunnen we de opleiding kosteloos annuleren.
Algemene vragen over de POH, PVK en POH-GGZ opleidingen
Tot slot je kunt nog veel praktische en/of algemene vragen hebben omtrent je opleiding Praktijkondersteuner of Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg. Antwoord op vragen met betrekking tot betaling en aanmelding vind je hieronder.
Wat betekent POH-GGZ?
Praktijk ondersteuner huisartsenzorg geestelijke gezondheidszorg.
Opleiding POH, PVK of POH-GGZ in termijnen betalen?
Ja dat kan zeker. Als je de opleiding wilt volgen bij Avans+ en je wilt in termijnen betalen dan betaal je 5% toeslag op de opleidingsprijs. Je kunt per kwartaal betalen.
Tot wanneer kan ik me aanmelden?
Je kunt je nog aanmelden tot de dag voor de start, mits er plaats is.
Leslocaties POH, PVK of POH-GGZ, waar kan ik de opleiding volgen?
Je kunt de opleiding POH, PVK of POH-GGZ volgen in de volgende plaatsen: Amsterdam, Utrecht, Zwolle, Breda en Rotterdam.
Alle details over onze opleidingen in de huisartsenzorg vind je in de brochure. Heb je nog vragen of wil je graag sparren over wat de beste opleidingskeuze is voor jou? Vraag dan een adviesgesprek aan of bezoek een (online) voorlichting. We helpen je graag. Wil je meer lezen? Lees de blog over het toekomstperspectief van de praktijkondersteuner en praktijkverpleegkundige.