Skip to main content

Vanaf september starten de fysieke bijeenkomsten weer! Kijk hier voor meer informatie.

Bachelor Software engineer

Inschrijven
Iets voor jou?
 • Je wilt de kortste weg naar een erkend bachelordiploma.
 • Je zoekt een IT opleiding die aansluit bij jouw werkervaring en –niveau.
 • Je wilt bij blijven met de nieuwste technologie en trends.

Je wilt je verder ontwikkelen tot software engineer (software developer of cybersecurity) of je hebt al een aantal jaar een functie in de softwareontwikkeling op bachelorniveau, maar mist nog het bijbehorende diploma. Dan is dit de stap voor jou om dé erkenning van je capaciteiten en werkervaring te krijgen. Daarbij is een erkend bachelordiploma een belangrijk bewijs van jouw werk- en denkniveau.

 

Innovatieve software engineer opleiding

Je leert in deze Bachelor Software engineer hoe je actief bij kunt blijven met de laatste technologische trends en deze te vertalen naar praktisch bruikbare toepassingen voor jouw eigen organisatie. Deze blik op innovatie komt in elke module terug en onderscheidt de Bachelor Software engineer van Avans+ van vergelijkbare software engineer bachelor opleidingen. 

Software engineer opleiding opbouw

De opleiding start met 2 jaar waarbij alle elementen van software development aan bod komen. Daarna maak je de keuze om je te specialiseren in de richting software developer of cybersecurity. De onderwerpen die in jaar 3 en 4 aan bod komen zijn specifiek voor de richting waarin je je gaat ontwikkelen. 

Bachelor software engineer 

Na het behalen van je opleiding bachelor software engineer kun jij verder in het werkveld met aantoonbaar bewijs van jouw kennis en kunde. Ontdek het hele programma in de brochure. 

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent een ambitieuze professional met ervaring in de software ontwikkeling. Je bent bijvoorbeeld programmeur of full stack ontwikkelaar. Jouw rol vraagt om de technologische trends goed te vertalen naar bruikbare toepassingen rekening houdend met het belang van data en een goede beveiliging. Daarnaast wil je graag verder groeien in jouw carrière. Je werkt en denkt op hbo-niveau en je wilt graag het bijbehorende diploma halen.

  Zij-instroom software engineer opleiding

  De opleiding is ook geschikt als je zij-instromer bent. Je doorloopt het volledige programma om je op te leiden tot software engineer. 

  Werkvorm

  Werkvorm

  Iedere module bestaat uit 10 weken met om de week een lesdag (2 dagdelen, middag en avond). De totale studiebelasting bedraagt ongeveer 15 uur per week. Gedurende de module wordt gewerkt (individueel of in een groep) aan een concrete opdracht uit het werkveld de die aan het eind van de module wordt beoordeeld.

  Vrijstellingen

  Vrijstellingen

  Instroom in de Bachelor Software Engineer in jaar 3 is alleen mogelijk wanneer je volledig voldoet aan alle onderstaande instroomeisen:

  1. De wettelijk gestelde vooropleidingseis (een afgeronde vooropleiding op MBO-4). Bewijslast: gewaarmerkte kopieën van diploma’s en/of certificaten.
   Dus: HAVO of MBO 4 of (MBO Applicatie- en Mediaontwikkelaar niveau 4,  MBO ICT-beheerder niveau 4), Wiskunde is gewenst met het oog op eventuele modules / onderdelen op het gebied van BI, Big data en Data science, maar is niet verplicht.

   De volgende vooropleidingen leiden tot vrijstellingen voor de eerste 2 jaar van de opleiding:

   -  Associate Degree ICT Avans
   -  Associate Degree ICT-Beheer Windesheim
   -  Associate Degree ICT-Service Management HRO
   -  Associate Degree ICT Zuyd
   -  Associate Degree ICT Beheer Stenden
    
  2. Aantoonbare werkervaring van tenminste 3 jaar in een functie passend binnen het beroepenveld van de Bachelor SE. Bewijslast: een actueel en uitgebreid cv, aangevuld met beroepsproducten, verklaringen van werkgevers/collega’s en/of referenties en te verklaren en toe te lichten in een assessment, dat wordt uitgevoerd door 2 assessoren, die een advies geven aan de examencommissie. Hiervoor is een positief besluit van de examencommissie vereist.
    
  3. Aantoonbaar mogelijkheden om het bedrijf/de organisatie waar je werkt, te gebruiken als praktijkopleidingscomponent. Bewijslast: werkgeversverklaring (zie bijlage 15).

  Intakeprocedure

  Intakegesprek

  Je hebt voor aanvang van de Bachelor SE persoonlijk contact met de opleidingsmanager. Als je voldoet aan instroomeisen (zie hierboven) kunt een intakegesprek laten plannen. Het intakegesprek is een standaardvoorziening voor alle deelnemers en dient om de motivatie en attitude te toetsen, je te informeren over alle relevante zaken betreffende het ontwikkeltraject en om de verdere stappen en eisen aan de intake uiteen te zetten. Ook wordt het toelatingsassessment uitgelegd. Tevens worden instroomeis 2 en 3 toegelicht en krijg je te horen welke documenten je in dat verband moet overleggen en op welke termijn.

  Toelatingsassessment

  Voor het toelatingsassessment bereid je jouw portfolio voor aan de hand van beschreven prestatie-indicatoren. Aan de hand van het portfolio vindt er een beoordeling en een criterium gericht interview plaats door twee intake-assessoren. De intake-assessoren geven op basis van het assessment een advies aan de examencommissie. De examencommissie neemt op basis daarvan het besluit over vrijstelling voor jaar 1 en 2 en informeer je hierover.

  Toelatingsgesprek

  Na het assessment volgt een gesprek met de opleidingsmanager waarin de uitkomst van de intakeprocedure inclusief mogelijke vrijstellingen wordt besproken.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Je begint de opleiding met het intakeprogramma. Na succesvolle afronding van het intakeprogramma waarin bepaald wordt in welk studiejaar je in kunt stromen, begin je met het traject van de bacheloropleiding Software engineer, waarvan elk studiejaar een studielast van 60 EC heeft.

  Elk studiejaar bestaat uit 4 blokken van 10 weken. Hierin volg je vijf tweewekelijkse collegebijeenkomsten, waarbij in de laatste bijeenkomst de toetsing plaatsvindt . Het gehele blok kun je de docenten van het blok raadplegen als je vragen hebt. Het laatste halfjaar van de bachelor opleiding staat in het teken van jouw afstuderen. Dan heb je alleen persoonlijke bijeenkomsten met jouw begeleiders.

  De gemiddelde studiebelasting is 10 tot 15 uur per week, naast de opleidingsdagen. Je besteedt deze uren aan zelfstudie, de voorbereiding van de bijeenkomsten en het uitwerken van opdrachten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Bachelor Software engineer  zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 14.995,-.
  • Arrangementskosten: € 1.000,-.
  • Boeken: circa € 200,- per jaar. Deze schaf je zelf aan.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  De exacte kosten voor jou zijn afhankelijk van je ontwikkeltraject. Je ontvangt voor aanvang van deze IT-opleiding een factuur. Je kunt deze opleiding in maandelijkse of jaarlijkse termijnen betalen.

  Levenlanglerenkrediet

  Deelnemers aan deze Bachelor opleiding Software engineer kunnen in aanmerking komen voor een Levenlanglerenkrediet. Dit houdt in dat je een lening kunt krijgen van de overheid voor het volgen van de opleiding, indien je aan de voorwaarden voldoet.

  Informatie over voorwaarden en aanvraagprocedure Levenlanglerenkrediet

  Subsidie

  Jouw werkgever komt op basis van deze opleiding mogelijk in aanmerking voor subsidie praktijkleren (SPL). Dat is een vergoeding van maximaal € 2.700,- per persoon per jaar, gedurende de looptijd van de regeling. Zie de website van de RvO voor meer informatie.

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je het vereiste aantal studiepunten hebt behaald, ontvang je een erkend bachelordiploma van Avans+. De Bachelor Software engineer is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO).

  Resultaat

  Resultaat

  Na de afronding van de Bachelor Software engineer heb je een diploma. Jouw positie op de arbeidsmarkt is hiermee veel sterker geworden. Daarnaast heb je gedegen inzicht gekregen in nieuwe trends en technologie en kun je deze praktisch vertalen naar concreet bruikbare toepassingen voor jouw organisatie. Zo lever je een aantoonbare bijdrage aan de optimalisatie van de bedrijfsvoering en het realiseren van organisatiedoelstellingen. Kortom, je bent nóg waardevoller voor jouw organisatie.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op via info@avansplus.nl of via 0900 110 10 10. 

  Programma

  Intake assessment

  Op basis van de quickscan is al duidelijk of je in aanmerking komt voor de verkorte route van 2 jaar. Als je in aanmerking komt voor het verkorte traject toetsen we door middel van een intake assessment welke competenties en modules vrijgesteld kunnen worden. Mochten er naar aanleiding van dit assessment deficiënties zijn vastgesteld dan wordt er een maatwerkprogramma gemaakt om deze deficiënties alsnog te behalen.

  Intake assessment Bachelor Software engineer
   

  Leerjaar 1 en 2

  In leerjaar 1 en 2  zijn gelijk voor beide studierichtingen en bevatten de volgende blokken

  • Blok 1: Front-end en methodisch werken
  • Blok 2: Databases & Systems
  • Blok 3: Infrastructure security
  • Blok 4: Back-End
  • Blok 5: Python
  • Blok 6: Mobile
  • Blok 7: C#
  • Blok 8: Operating systems

  leerjaar 1 Bachelor Software Engineer
   

  Leerjaar 3 en 4 richting: cybersecurity

  Kies je voor de richting cybersecurity, dan volg je de volgende blokken:

  • Blok 9: Trends in innovation
  • Blok 10: Threat hunting
  • Blok 11: Threat intelligence
  • Blok 12: Monitoring
  • Blok 13: Informationsecurity
  • Blok 14: Artificial intelligence
  • Blok 15 en 16: afstuderen

  leerjaar 3 en 4 Bachelor Software Engineer - cybersecurity
   

  Leerjaar 3 en 4 richting: software developer

  De richting software developer behandelt de volgende onderdelen:

  • Blok 9: Trends in innovation
  • Blok 10: Lowcode
  • Blok 11: Datawarehouse en BI
  • Blok 12: Datascience
  • Blok 13: Blockchain
  • Blok 14: Security
  • Blok 15 en 16: afstuderen

  leerjaar 3 en 4 Bachelor Software Engineer - software developer
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven