Skip to main content

Onze deuren zijn geopend en fysieke lessen zijn gedeeltelijk weer gestart! Kijk hier voor meer informatie.

Bachelor Software engineer

Inschrijven
Bachelor Software engineer
Iets voor jou?
 • Je wilt de kortste weg naar een erkend bachelordiploma.
 • Je zoekt een IT opleiding die aansluit bij jouw werkervaring en –niveau.
 • Je wilt bij blijven met de nieuwste technologie en trends.

Je wilt je verder ontwikkelen tot software engineer of je hebt al een aantal jaar een functie in de softwareontwikkeling op bachelorniveau, maar mist nog het bijbehorende diploma. Dan is dit de stap voor jou om dé erkenning van je capaciteiten en werkervaring te krijgen. Daarbij is een erkend bachelordiploma een belangrijk bewijs van jouw werk- en denkniveau. Je leert in deze Bachelor Software engineer hoe je actief bij kunt blijven met de laatste technologische trends en deze te vertalen naar praktisch bruikbare toepassingen voor jouw eigen organisatie. Deze blik op innovatie komt in elke module terug en onderscheidt de Bachelor Software engineer van Avans+ van vergelijkbare software engineer bachelor opleidingen.

Alle modules van de Bachelor Software engineer zijn ook te volgen als losse modules:

 • Module 1: Technologie en innovatie
 • Module 2: Low-code
 • Module 3: Smac
 • Module 4: Data science
 • Module 5: Cybersecurity
 • Module 6: Blockchain
Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent een ambitieuze professional met ervaring in de software ontwikkeling. Je bent bijvoorbeeld programmeur of full stack ontwikkelaar. Jouw rol vraagt om de technologische trends goed te vertalen naar bruikbare toepassingen rekening houdend met het belang van data en een goede beveiliging. Daarnaast wil je graag verder groeien in jouw carrière. Je werkt en denkt op hbo-niveau en je wilt graag het bijbehorende diploma halen.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Er wordt gewerkt met de VAL-methodiek. VAL staat voor Virtual Action Learning. Aan de hand van leerarrangementen ga je actief aan de slag binnen jouw eigen organisatie. Een leerarrangement heeft altijd een theoretische component die vervolgens in de eigen praktijk moet worden toegepast. Studenten geven elkaar actief feedback via het social learning platform.

  Gedurende het traject vindt er virtuele leerinteractie op het platform plaats in de vorm van leervragen, stellingen, interessante websites en artikelen. Na de feedback te hebben verwerkt in versie 2 van het leerarrangement vindt plenair de editorial review plaats. In deze actieve sessie worden de leerarrangementen besproken door de expert. In een betekenisvolle dialoog met de studenten wordt verdere diepgang op het onderwerp van het leerarrangement bereikt.

  Vrijstellingen

  Vrijstellingen

  Instroom in de Bachelor SE (jaar 3) is alleen mogelijk wanneer je volledig voldoet aan alle onderstaande instroomeisen:

  1. De wettelijk gestelde vooropleidingseis (een afgeronde vooropleiding op MBO-4). Bewijslast: gewaarmerkte kopieën van diploma’s en/of certificaten.
   Dus: HAVO of MBO 4 of (MBO Applicatie- en Mediaontwikkelaar niveau 4,  MBO ICT-beheerder niveau 4), Wiskunde is gewenst met het oog op eventuele modules / onderdelen op het gebied van BI, Big data en Data science, maar is niet verplicht.

   De volgende vooropleidingen leiden tot vrijstellingen voor de eerste 2 jaar van de opleiding:

   -  Associate Degree ICT Avans
   -  Associate Degree ICT-Beheer Windesheim
   -  Associate Degree ICT-Service Management HRO
   -  Associate Degree ICT Zuyd
   -  Associate Degree ICT Beheer Stenden
    
  2. Aantoonbare werkervaring van tenminste 3 jaar in een functie passend binnen het beroepenveld van de Bachelor SE. Bewijslast: een actueel en uitgebreid cv, aangevuld met beroepsproducten, verklaringen van werkgevers/collega’s en/of referenties en te verklaren en toe te lichten in een assessment, dat wordt uitgevoerd door 2 assessoren, die een advies geven aan de examencommissie. Hiervoor is een positief besluit van de examencommissie vereist.
    
  3. Aantoonbaar mogelijkheden om het bedrijf/de organisatie waar je werkt, te gebruiken als praktijkopleidingscomponent. Bewijslast: werkgeversverklaring (zie bijlage 15).

  Intakeprocedure

  Intakegesprek

  Je hebt voor aanvang van de Bachelor SE persoonlijk contact met de opleidingsmanager. Als je voldoet aan instroomeisen (zie hierboven) kunt een intakegesprek laten plannen. Het intakegesprek is een standaardvoorziening voor alle deelnemers en dient om de motivatie en attitude te toetsen, je te informeren over alle relevante zaken betreffende het ontwikkeltraject en om de verdere stappen en eisen aan de intake uiteen te zetten. Ook wordt het toelatingsassessment uitgelegd. Tevens worden instroomeis 2 en 3 toegelicht en krijg je te horen welke documenten je in dat verband moet overleggen en op welke termijn.

  Toelatingsassessment

  Voor het toelatingsassessment bereid je jouw portfolio voor aan de hand van beschreven prestatie-indicatoren. Aan de hand van het portfolio vindt er een beoordeling en een criterium gericht interview plaats door twee intake-assessoren. De intake-assessoren geven op basis van het assessment een advies aan de examencommissie. De examencommissie neemt op basis daarvan het besluit over vrijstelling voor jaar 1 en 2 en informeer je hierover.

  Toelatingsgesprek

  Na het assessment volgt een gesprek met de opleidingsmanager waarin de uitkomst van de intakeprocedure inclusief mogelijke vrijstellingen wordt besproken.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Je begint de opleiding met het intakeprogramma. Na succesvolle afronding van het intakeprogramma begin je met het 2-jarige traject van de bacheloropleiding Software engineer, waarvan elk leerjaar een studielast van 60 EC heeft.

  Deze opleiding bestaat uit 8 blokken van 10 weken. In week 1 tot en met 8 van ieder blok volg je tweewekelijkse collegebijeenkomsten. Het gehele blok kun je de docenten van het blok raadplegen als je vragen hebt via de Virtual Learning Community. In week 9 vindt de toetsing plaats. Je levert dan jouw beroepsproducten in. Het laatste halfjaar staat in het teken van jouw afstuderen. Dan heb je alleen persoonlijke bijeenkomsten met jouw begeleiders.

  De gemiddelde studiebelasting is 10 tot 15 uur per week, naast de opleidingsdagen. Je besteedt deze uren aan zelfstudie, de voorbereiding van de bijeenkomsten en het uitwerken van opdrachten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Bachelor Software engineer (2 jaar) zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 14.995,-.
  • Arrangementskosten: € 1.000,-.
  • Boeken: circa € 200,- per jaar. Deze schaf je zelf aan.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  De exacte kosten voor jou zijn afhankelijk van je ontwikkeltraject. Je ontvangt voor aanvang van deze IT-opleiding een factuur. Je kunt deze opleiding in maandelijkse of jaarlijkse termijnen betalen.

  Levenlanglerenkrediet

  Deelnemers aan deze Bachelor opleiding Software engineer kunnen in aanmerking komen voor een Levenlanglerenkrediet. Dit houdt in dat je een lening kunt krijgen van de overheid voor het volgen van de opleiding, indien je aan de voorwaarden voldoet.

  Informatie over voorwaarden en aanvraagprocedure Levenlanglerenkrediet

  Subsidie

  Jouw werkgever komt op basis van deze opleiding mogelijk in aanmerking voor subsidie praktijkleren (SPL). Dat is een vergoeding van maximaal € 2.700,- per persoon per jaar, gedurende de looptijd van de regeling. Zie de website van de RvO voor meer informatie.

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je het vereiste aantal studiepunten hebt behaald, ontvang je een erkend bachelordiploma van Avans+. De Bachelor Software engineer (2 jaar) is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO).

  Resultaat

  Resultaat

  Na de afronding van de 2-jarige Bachelor Software engineer heb je een diploma. Jouw positie op de arbeidsmarkt is hiermee veel sterker geworden. Daarnaast heb je gedegen inzicht gekregen in nieuwe trends en technologie en kun je deze praktisch vertalen naar concreet bruikbare toepassingen voor jouw organisatie. Zo lever je een aantoonbare bijdrage aan de optimalisatie van de bedrijfsvoering en het realiseren van organisatiedoelstellingen. Kortom, je bent nóg waardevoller voor jouw organisatie.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Shirley van der Sande-Koevoets van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 14.

  Programma

  Intake assessment

  Op basis van de quickscan is al duidelijk of je in aanmerking komt voor de verkorte route van 2 jaar. Als je in aanmerking komt voor het verkorte traject toetsen we door middel van een intake assessment welke competenties en modules vrijgesteld kunnen worden. Mochten er naar aanleiding van dit assessment deficiënties zijn vastgesteld dan wordt er een maatwerkprogramma gemaakt om deze deficiënties alsnog te behalen.

  Intake assessment Bachelor Software engineer
   

  Leerjaar 1

  • Blok 1: Technologie en innovatie
  • Blok 2: Low-code
  • Blok 3: Smac
  • Blok 4: Data science

  leerjaar 1 Bachelor Software Engineer 2 jaar
   

  Leerjaar 2

  • Blok 5: Cybersecurity
  • Blok 6: Blockchain
  • Blok 7 en 8: Afstudeeronderzoek, persoonlijk leiderschap, methoden en technieken

  leerjaar 2 Bachelor Software Engineer 2 jaar
   
  Download brochure Inscrijven