Skip to main content

Bachelor of Cabaret

Bachelor of cabaret
iets voor u?
 • U heeft een havo- of vwo-diploma of een mbo-diploma op niveau 4.
 • U wilt zich volledig richten op het genre cabaret.
 • U wilt daarvoor een gespecialiseerde cabaret opleiding volgen.
In het kort
 • niveau Bachelor
 • duur 4 jaar
 • studiebelasting 40 uur per week
 • studiekosten 16.000,-
bachelor cabaret avansplus breda

Bachelor of Cabaret

Onze cabaret opleiding is gericht op de scholing als kunstenaar, ambachtsman-vrouw en ondernemer binnen het genre cabaret. In de Bachelor of Cabaret hebben we gekozen voor een opleidingsprofiel dat volledig is gericht op cabaretier worden. We vinden namelijk dat de cabaretier zich zodanig onderscheidt van andere podiumartiesten, dat er sprake is van een specifiek beroep. De opleiding cabaret van de Koningstheateracademie is in 2012 officieel geaccrediteerd tot allereerste Bachelor of Cabaret in Nederland.

Opleiding cabaret

Het verschil met andere bacheloropleidingen theater is dat zij kiezen voor een breed opleidingsprofiel met afstudeerspecialisaties waarvan kleinkunst er één kan zijn. Cabaret maakt daar vervolgens deel van uit. Onze cabaret opleiding richt zich vanaf dag 1 volledig op cabaret.

lees meer
praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Wilt u cabaretier worden en heeft u een havo- of vwo-diploma of een mbo-diploma op niveau 4? Bent u tussen de 18 en 25 jaar oud? Dan is de cabaret opleiding iets voor u. Wij hanteren deze leeftijdsgrenzen om de samenhang van de groep te bevorderen, maar in uitzonderlijke gevallen kunnen we hiervan afwijken. Om de opleiding cabaret zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de deelnemers, houden we rekening met ieders bestaande competenties en leerpunten.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Cabaret is een professionele literaire of literair-muzikale theaterkunstvorm waarbij de persoonlijkheid van de uitvoerder voorop staat en inzet is van het persoonlijke of maatschappelijke engagement dat hij verbeeldt. De cabaretier zoekt een intieme verbintenis met zijn publiek en gebruikt daarbij literaire stijlmiddelen als vormen van humor en overdrijving.

  Kenmerkende zaken van de cabaret opleiding

  • De cabaretier creëert zijn eigen authentieke theatermateriaal; hij is zijn eigen auteur en is een autonoom, scheppend kunstenaar.
  • De cabaretier is uitvoerend artiest van zijn eigen theatermateriaal.
  • De cabaretier werkt vanuit zijn expertise samen met of in opdracht van derden.
  • De cabaretier zet zichzelf als authentiek ‘product’ op de markt.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding Bachelor of Cabaret duurt 4 jaar (40 uur per week, 42 weken per jaar).

  Studiekosten

  Studiekosten

  Dit zijn de kosten van de opleiding Bachelor of Cabaret:

  • Opleidingskosten: € 16.000,- (vrij van btw)
  • Leermiddelen: € 160,- (exclusief 6% btw)

  U ontvangt een factuur voor aanvang van de opleiding.

  Diploma

  Diploma

  Wanneer u de opleiding Bachelor of Cabaret succesvol afrondt, ontvangt u het diploma HBO Bachelor of Cabaret van Avans+.

  Resultaat

  Resultaat

  De 4-jarige opleiding Bachelor of Cabaret bereidt de deelnemers voor op cabaretier worden. Hierbij komen alle werkvormen die een startbekwame cabaretier nodig heeft aan bod.

  Wat leert u tijdens de cabaret opleiding?

  • Het maken van een cabaretvoorstelling: van thema en onderzoeksvraag tot het samenstellen van een artistiek team. De vertaling in theatermateriaal, de vormgeving en de communicatie naar het publiek, het impresariaat, het theater en de media.
  • Het verkennen van de arbeidsmarkt om hun expertise en beroepsvaardigheden als cabaretier in te zetten en te vermarkten.

  Contact

  Contact

  Heeft u vragen over deze opleiding? Neem dan vrijblijvend contact op met de Koningstheateracademie in 's-Hertogenbosch.

  Advies nodig? Wij helpen u graag!
  Adviesgesprek aanvragen
  Brochure aanvragen Inscrijven