Skip to main content

BIM engineering

5
4 reviews
 • niveau Postbachelor
 • duur 1 jaar
 • studiebelasting 8-12 uur per week
 • studiekosten 9.450,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 03-09-2024 Breda
  • 03-09-2024 Utrecht
Download brochure
Download brochure
Opleiding bim engineer
Iets voor jou?
 • Je werkt als projectmedewerker met BIM aan projecten en je realiseert je dat dit een andere manier van werken vraagt.
 • Je hebt de ambitie om niet meer traditioneel te ontwerpen maar meer datagedreven door virtueel te bouwen samen met andere stakeholders.
 • Je wilt jezelf ontwikkelen tot succesvol BIM professional in een functie of rol als BIM engineer, BIM coördinator, BIM regisseur of BIM modelleur.
   

Met de toename van het gebruik van BIM (Bouw Informatie Management) in diverse projecten, neemt de behoefte aan aantoonbaar gekwalificeerde BIM professionals ook toe. BIM deskundigheid is van groot belang om innovatieve en complexe projecten te kunnen realiseren waarbij de kwaliteit van het eindproduct voorop staat en risico’s beheersbaar zijn. Goede BIM modellen zijn van groot belang om efficiënter en slimmer te kunnen werken om antwoord te kunnen geven op het structurele personeelstekort en de ambities die het woningtekort, de energietransitie en een circulaire bouwsector brengen. 

BIM engineering opleiding: multidisciplinair

De postbacheloropleiding BIM engineering is zowel nationaal als internationaal uniek. Je leert tijdens deze BIM engineer opleiding in een multidisciplinaire groep met verschillende functies en rollen virtueel te bouwen met het oog op realisatie, exploitatie en de circulaire bouw.

Proefles volgen

Heb je de ambitie om je verder te ontwikkelen in Bouw Informatie Management (BIM)? Wil je een les meevolgen? Lees meer en geef je op. 

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je beschikt over een associate degree, bachelor- of masteropleiding diploma of getuigschrift gericht op bijvoorbeeld architectuur, bouwkunde, installatietechniek, civil engineering, mechanical engineering, electrical engineering, built environment, infratechniek, beheer- en onderhoud, assetmanagement etc. Of je hebt een relevante postbacheloropleiding afgerond zoals HIT-W, HIT-E of Hoger Bouwprojectmanagement.

  Je beschikt over werkervaring in je eigen vakgebied. Kennis van BIM software of ervaring met BIM helpen wel, maar zijn niet per se nodig. Het is wel van belang dat het geleerde toegepast kan worden in de praktijk.
  Indien je niet aan deze voorwaarden voldoet kan in overleg bepaald worden of je bij uitzondering toelaatbaar bent. In dat geval kan het HBO-assessment onderdeel van de toelatingsprocedure zijn. Lees meer over dit assessment of neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.

  Om toe te worden gelaten tot de 3e module BIM Advanced dient de eindtoets BIM Fundamentals met een voldoende te worden afgesloten. 

  Werkvorm

  Werkvorm

  Zowel de groep als het docententeam is multidisciplinair. Je ontwikkeling gaat van basiskennis naar fundamentele kennis om vervolgens een verdiepingsslag te maken door toepassing van de opgedane kennis in het groepsproject. Hier wordt de verbinding benadrukt met de praktijk. 
  Je bestudeert zelfstandig de theorie en neemt actief deel aan fysieke en online bijeenkomsten. 
  Docenten maken gebruik van presentaties, geven opdrachten, dagen je uit om bronnen na te slaan en prikkelen je om zo veel mogelijk vaardigheden te ontwikkelen. 

  Informatie wordt gedeeld in een BIM portal en digitale leeromgeving. Buiten de bijeenkomsten om ontmoet je elkaar op het social learning platform. Daar wordt niet alleen kennis gedeeld maar ook stellingen geponeerd en vragen gesteld. De docent is moderator die discussies initieert en eventueel bijstuurt. De output hiervan vormt de input voor de volgende bijeenkomst. 
  Je hebt een proactieve en positief kritische houding. Je richt je op je leerdoelen en draagt bij aan de ontwikkeling van het integrale BIM model. Je houdt die ontwikkelingen én je persoonlijke bij in logboeken. Ter afsluiting de mondelinge verdediging de toepassing van de aangeboden leerstof centraal staat én het effect van de BIM implementatie op het eigen gedrag en organisatie.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De postbachelor opleiding BIM engineering bestaat uit 3 modules en duurt in het totaal ongeveer een jaar met in totaal zo'n 41 dagdelen. De bijeenkomsten zijn wekelijks tussen 13:00 uur en 20:15 uur. Gedurende de opleiding zijn er een aantal weken geen bijeenkomsten, dan wordt verwacht dat de deelnemer zelfstandig werkt aan opdrachten.

  Naast de bijeenkomsten wordt er op het social learning platform kennis gedeeld, discussies gevoerd en bereid je je voor op de bijeenkomsten. Tevens zijn er online vragenuren. Voor zelfstudie dien je rekening te houden met circa 8 tot 12 uur per week.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding BIM engineer zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 9.450,-.
  • Arrangementskosten: € 1.200,-.

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen. Dit kan per kwartaal met een toeslag van 5% boven op de opleidingskosten. 

  Intake-assessment

  Indien je niet over de juiste vooropleiding beschikt, maar de opleiding toch graag wilt volgen kun je een adviesgesprek aanvragen om te bezien of je bij uitzondering toelaatbaar kunt zijn. Afhankelijk van je vooropleidingen en werkervaring wordt tijdens het adviesgesprek bepaald of het intake-assessment onderdeel zal zijn van de toelatingsprocedure.  De kosten voor het intake-assessment bedragen € 250,- ex. BTW. 
  Na het assessment volgt het intakegesprek om in overleg met je te bepalen of je al dan niet bij uitzondering toelaatbaar bent.

  Software

  In de opleiding wordt gebruik gemaakt van verschillende softwarepakketten die kosteloos aan deelnemers beschikbaar worden gesteld. Hiervoor dien je zelf te beschikken over een laptop welke voldoet aan bepaalde minimum systeemvereisten. Meer informatie hierover tref je bij “minimum: Entry-Level Configuration”.

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.

  Wij Techniek

  Valt jouw bedrijf onder de technische installatiebranche, dan komen jij en jouw werkgever mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming in de studiekosten. Bekijk de subsidiemogelijkheden op de website van Wij Techniek.

  Subsidie NexTech

  Wanneer jouw bedrijf gevestigd is in de regio Zuid-Holland-Zuid, kun je in aanmerking komen voor een subsidie van NexTecH. Deze subsidie bedraagt maximaal de helft van de studiekosten. NexTecH wil, door het stimuleren van kennisontwikkeling van technisch hoger opgeleiden, een actieve bijdrage leveren aan de technologische en innovatieve. Bekijk de subsidiemogelijkheden op de website van Nextech.
   

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je deze opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het postbachelordiploma BIM engineering van Avans+.

  Vervolgopleiding

  Wil jij je verder ontwikkelen na het afronden van de BIM engineering opleiding? Je kunt je verder ontwikkelen met onder andere de opleiding Projectleider Bouw en Infra of Projectleider Installatietechniek

  Resultaat

  Resultaat

  Na het volgen van de opleiding BIM engineering ben je aantoonbaar gekwalificeerd en kun je als professional het verschil maken op zowel bedrijfs- als projectniveau. 

  Deelopleidingen

  Deelopleidingen

  Naast de opleiding BIM Engineering biedt Avans+ de volgende BIM ontwikkeltrajecten aan:

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  test
  Maatwerk
  Avans+ kan voor het BIM ontwikkelvraagstuk van jouw organisatie ook een uniek maatwerktraject samenstellen. Op deze manier ben je verzekerd van een opleiding voor jouw medewerkers die perfect aansluit op hun ambities, op hun functies én op de toekomst van de organisatie. We geloven dat alleen bij een juiste samenhang tussen deze 3 elementen een maatwerktraject een succes wordt.
  Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
  Lees meer
  test
  Assetmanagement in Amsterdam, sterk met de opleiding BIM engineering
  Technisch informatiebeheerder Fajwel Wilson werkt bij de gemeente Amsterdam en heeft de BIM engineering opleiding gevolgd. Lees waarom hij zijn kennis heeft uitgebreid met de BIM engineering opleiding in deze blog! 
  Lees meer
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Programma

  BIM Introductie

  In een kort tijdsbestek krijg je een goed overzicht wat het begrip BIM inhoudt en wat de toepassing ervan betekent voor het ontwerpproces, de realisatie en de gebruiksfase. Hierbij wordt ook gekeken naar wat in de toekomst mogelijk is. Niet alleen vanuit het oogpunt van de opdrachtnemer maar ook vanuit de opdrachtgever. Je begrijpt de achtergronden en uitgangspunten van BIM, krijgt inzicht in de essentie van de systematiek met het bijbehorende proces, je maakt kennis met softwarepakketten en krijgt een beeld bij de impact die BIM heeft op je werk en organisatie. Heb je nog geen ervaring met BIM software? Geen nood. Al tijdens deze module wordt je op dit gebied bijgespijkerd. Dit stelt je in staat om op een instapniveau BIM modellen te beoordelen op kwaliteit en bruikbaarheid.

  Programma BIM engineer_module 1
   

  BIM Fundamentals

  Je ontwikkelt basisvaardigheden over: 

  • Modelbeheer;
  • Koppeling van een vraagspecificatie met BIM; 
  • Communicatie in BIM;
  • BIM Proces;
  • BIM functies en rollen.

  Deze module geeft je ook de mogelijkheid om je, deels zelfstandig en deels onder begeleiding, te verdiepen in de gebruikte software voor deze vaardigheden.
  De module wordt afgesloten met de eindtoets BIM Fundamentals. 

  programma BIM engineer_module 2
   

  BIM Advanced

  Deze module omvat de virtuele bouwfase. Je gaat werken als stakeholder in een consortium en oefent met opdrachten, discussieert hierover met groepsleden, werkt mee vanuit je eigen discipline aan de uitwerking van de groepsopdracht en legt deze tussentijds voor aan de opdrachtgever. Parallel hieraan komen in lessen de volgende onderwerpen aan bod:

  • BIM cultuur
  • Integraal virtueel bouwen 
  • Bouwrecht
  • BIM processen
  • BIM tools
  • BIM methodes
  • BIM in de toekomst
    

  Module 3
   

  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan

  5
  4 reviews
  Download brochure Inscrijven