Skip to main content

Filosoferen met kinderen

 • niveau Postbachelor
 • duur maatwerk
 • studiebelasting 24 SBU
 • studiekosten 460,-
opleiding filosoferen met kinderen
Iets voor jou?

 • Je werkt als leerkracht, intern begeleider, remedial teacher of coördinator in het basisonderwijs of (voortgezet) speciaal onderwijs.
 • Je wilt kinderen een rijke en krachtige leeromgeving bieden.
 • Je wilt kinderen uitdagen en aanzetten tot nadenken en verdieping.

Let op: deze opleiding wordt alleen als incompany opleiding aangeboden.

Filosoferen draagt bij aan een rijke en krachtige leeromgeving die leerlingen ondersteunt bij het maken van keuzes. Daarnaast stimuleert het hun mondelinge taalvaardigheid. Het biedt leerlingen met een minder sterk redeneervermogen handvatten voor gestructureerd en systematisch denken.

Hoogbegaafde leerlingen worden door filosoferen uitgedaagd tot verdieping. Filosofische gesprekken zetten leerlingen aan tot nadenken over hun eigen handelen en hun gedrag tegenover anderen. Zo heeft filosoferen met kinderen direct een positieve invloed op het groepsklimaat.

 

test
Ben je op zoek naar informatie over een specifiek vakgebied? Kijk ook eens op het blog van Avans+.
Lees meer
r
test
Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
Lees meer
r
Bezoek een virtuele voorlichtingsbijeenkomst

Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

Meld je nu aan
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De training Filosoferen met kinderen richt zich op leerkrachten, intern begeleiders, remedial teachers en coördinatoren uit het basisonderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Tijdens de training Filosoferen met kinderen werken we vooral praktijkgericht. Jouw eigen filosofische houding is immers een essentiële voorwaarde om filosofie succesvol te introduceren bij kinderen. De gebruikte werkvormen zijn dan ook gericht op een actieve inbreng van alle deelnemers.

  Een analyse van jouw eigen denken, het formuleren van filosofische vragen en het voeren van filosofische gesprekken staan daarbij centraal. Onderdeel van de training is om enkele filosofische gesprekken te voeren (in jouw eigen groep).

  Deze opleiding wordt alleen als incompany opleiding aangeboden.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De training Filosoferen met kinderen bestaat uit 4 bijeenkomsten van 3 uur. Houd rekening met 3 uur per bijeenkomst aan zelfstudie. De zelfstudie bestaat uit voorbereiding, nazorg en uitvoeren en verwerken van opdrachten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de training Filosoferen met kinderen zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 460,-.
  • Arrangementskosten: € 15,-.

  Eventuele kosten voor literatuur zijn hierbij niet inbegrepen.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Diploma

  Diploma

  Bij voldoende aanwezigheid en actieve deelname ontvang je van Avans+ een bewijs van deelname.

  Resultaat

  Resultaat

  In de training Filosoferen met kinderen ontwikkelt u een filosofische houding. U ontdekt kansen om de filosofische denk- en gespreksvaardigheden van kinderen te stimuleren. U verkent daarnaast mogelijkheden om filosoferen aan te laten sluiten bij het curriculum. Na afloop heeft u voldoende vaardigheden om filosofische gesprekken te introduceren in jouw eigen groep.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Naomi Pinxteren van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 04.

  Programma

  Tijdens de cursus wordt onder andere aandacht besteed aan het voeren en begeleiden van een filosofisch gesprek. Je ontdekt kansen om de filosofische denk- en gespreksvaardigheden van kinderen te stimuleren. Je ontwikkelt een filosofische houding en verkent de mogelijkheden om filosoferen aan te laten sluiten bij het curriculum.

  programma filosoferen met kinderen
   
  Brochure aanvragen Inscrijven