Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Master Leiderschap in onderwijs

4.5
4 reviews
 • niveau Master
 • duur 2,5 jaar
 • studiebelasting 10-15 uur per week (62 EC)
 • studiekosten 23.250,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 21-08-2024 Breda
  • 21-08-2024 Utrecht
  • 06-11-2024 Breda
  • 06-11-2024 Utrecht
  • 29-01-2025 Utrecht
  • 16-04-2025 Breda
  • 17-04-2025 Utrecht
Download brochure
Download brochure
Master leiderschap in onderwijs opleiding
Iets voor jou?
 • Je bent een ambitieuze leidinggevende, manager, projectleider of beginnend bestuurder in het po, bo, mbo, hbo of speciaal onderwijs met enkele jaren ervaring.

 • Je wilt jouw kennis en vaardigheden rondom bedrijfskundig leiderschap in het onderwijs verder ontwikkelen en met je team bouwen aan een beter onderwijs.

 • Je zoekt een flexibele leerroute die past bij jouw persoonlijke situatie.

Verdiep je leiderschap en ga voor je master in het onderwijs

Ben je directeur, manager, (con)rector, practor of beginnend bestuurder binnen het po, vo, mbo of hbo? Dan weet je als geen ander dat er complexe vraagstukken op je afkomen. Denk aan anticiperen op politieke invloeden, samenwerkingen aangaan en inspelen op innovaties. Wil jij je verder professionaliseren om deze complexe materie beter te doorgronden en je onderwijsorganisatie hierin mee te nemen? Heb jij de ambitie om samen met jouw team in te spelen op veranderingen en daarmee het onderwijs vooruit te helpen? En heb jij al werkervaring als leidinggevende? Dan is de flexibele Master Leiderschap in onderwijs (MLO)* die je in deeltijd kan volgen, iets voor jou!

* De Master Leiderschap in onderwijs staat gelijk aan de Master Educational Leadership (MEL).

Wat kun je verwachten van deze Master Leiderschap in het onderwijs?

Binnen de master leiderschap in het onderwijs pak je relevante onderwerpen beet zoals politieke invloeden, samenwerking, positionering, netwerken, innovatie en exploitatie. Je leert vraagstukken door een bedrijfsmatige en onderwijskundige bril te bekijken. Tegelijkertijd werk je aan je leiderschapskwaliteiten om de interne organisatie mee te nemen in deze ondernemende en naar buiten gerichte houding. Het is cruciaal om een lerende organisatie te ontwikkelen en medewerkers te empoweren. Zo kunnen jullie samen snel inspelen op veranderingen en bouwen aan beter onderwijs. 

Studeer in deeltijd: richt je master in het onderwijs flexibel in

Onze Master Leiderschap in onderwijs is flexibel en in te richten op een tempo dat jou uitkomt. Je volgt een opleiding naast je werk dus studeer je in deeltijd. Zo staat niet enkel jouw persoonlijke leerroute maar ook jouw praktijk centraal. Voordat je begint gaan we met je in gesprek over je werkervaring en afgeronde opleidingen. Vervolgens krijg je de keuze in onderwijsvormen; wil jij klassikaal les met ervaren docenten uit het bedrijfsleven en leren van een leerteam of liever individueel online onderwijs, waarbij 1-op-1 gesprekken met de docent mogelijk zijn. Ook op inhoud valt er wat te kiezen! De master bestaat uit losstaande masterclasses van 10 weken. Sommige onderdelen zijn verplicht maar in beide fases kun je ook masterclasses kiezen die jou het meeste aanspreken zoals procesmanagement of innovatie en ondernemerschap. Bepaal zelf hoe, waar en wanneer je leert!

Waarom de Master Leiderschap in onderwijs van Avans+?

Ben je doorgegroeid vanuit het onderwijsvak? Heb je (een groot deel) van je carrière in het onderwijs gewerkt? Heb je vooral sparringpartners die uit het onderwijsveld komen? Dan heb je een prima basis. Maar ook de mogelijkheid je blik verder te verruimen. Deze hbo master daagt je uit:

 • Door andere brillen te kijken naar (de rol van) jouw onderwijsorganisatie.
 • Krachtig leiderschap te ontwikkelen, zowel onderwijskundig als bedrijfskundig.
 • Je team in beweging te brengen om buiten de kaders te denken, te handelen en bestaande patronen op waarde in te schatten.
 • Netwerken in te zetten om je organisatie beter te positioneren ten gunste van de leerlingen of studenten.
 • Beslagen ten ijs de uitdagingen van het onderwijs aan te pakken.
 • Te bouwen aan een professionele leergemeenschap waarbij je jouw medewerkers weet te binden en te boeien om zichzelf en het onderwijs te blijven ontwikkelen.

Kortom, wil je met een bedrijfskundige invalshoek naar het onderwijs (leren) kijken en jouw onderwijsorganisatie vooruit helpen, dan is deze flexibele masteropleiding in het onderwijs echt iets voor jou!

Deze master is bij het Schoolleidersregister PO gecertificeerd met 100 punten herregistratiewaarde.

Beeldmerk

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je wilt bedrijfskundig leiderschap ontwikkelen binnen het onderwijs. Bijvoorbeeld door inzicht te krijgen in je stakeholders. Je bent ondernemend en vindt het belangrijk om je vaardigheden op het gebied van organisatie en leiderschap verder te ontwikkelen. Zo kun je effectief sturing geven aan onderwijsveranderingen en je strategische HR-beleid. De Master Leiderschap in onderwijs van Avans+ helpt je om deze stap in je persoonlijke ontwikkeling te zetten.

  Deze master educational leadership van Avans+ is bedoeld voor ondernemende managers, schoolleiders, directeuren, (con)rectoren, teamleiders en bestuurders binnen het PO, VO, MBO en HBO. Tijdens deze master werk je aan verdiepende opdrachten op strategisch (leiderschaps)niveau binnen jouw organisatie. Zo haal je het meeste uit deze onderwijs masteropleiding. Functioneer je nog niet op dat niveau en is jouw werkgever bereid om hier wel de mogelijkheden voor te creëren? Dan wordt in de intakeprocedure tot de opleiding een bindend advies afgegeven door de opleidingsmanager over toelating.

  Voorafgaand aan de master heb je een adviesgesprek met de opleidingsmanager waarin jullie de mogelijkheden voor jouw persoonlijke leerroute verkennen. Na toelating volgt een leerroute gesprek over de keuzes die je wilt maken, het tempo waarin je de opleiding gaat doorlopen, de opleidingsvariant en eventuele mogelijkheden om de opleidingsduur te verkorten. 

  Werkvorm

  Werkvorm

  Je start deze master voor schoolleiders altijd met een online ontwikkelassessment van HFM. Dit is gericht op jouw individuele wendbaarheid. Je gaat hierover in gesprek met een gecertificeerde ontwikkelcoach om zo jouw persoonlijke ontwikkeldoel verder aan te scherpen.

  De Master Leiderschap in onderwijs van Avans+ is praktijkgericht. Je werkt individueel en in leerteams aan opdrachten binnen jouw eigen context. Per masterclass zit je in een groep waarin leerteams worden gevormd van 3 à 4 deelnemers. Gezamenlijk verdiepen jullie je theoretisch en praktijkgericht in een vakgebied. De samenstelling van een leerteam kan per masterclass wisselen. Je leert door interactie met professionals uit andere disciplines, zoals finance en HR, en uit diverse sectoren, zoals de zorg, de (commerciële) dienstverlening en de techniek. Je bouwt hiermee ook een breed netwerk op waar je in je verdere carrière profijt van hebt.

  Per masterclass hebben we de lesvorm gekozen die het beste aansluit op de praktijk. We werken met een mix van activerende, praktijkgerichte (online) leeractiviteiten. In onze interactieve online omgeving vindt kennisoverdracht en samenwerking plaats. Je krijgt individueel en gezamenlijk feedback en bereikt samen met onze experts de gewenste verdieping. Je rondt iedere masterclass af met een beroepsprestatie binnen jouw organisatie. Zo bereik je meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling én voor je organisatie.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Deze opleiding bestaat uit meerdere bijeenkomsten op woensdag van 14.00-21.00 uur.

  In fase 1 volg je de opleiding Schoolleider vakbekwaam en 1 bedrijfskundige masterclass naar keuze. In fase 2 van de MLO heb je 3 à 4 klassikale bijeenkomsten per masterclass. De overige leeractiviteiten vinden online plaats of op jouw eigen werkplek. Ons uitgangspunt is dat je de opleiding zo veel mogelijk kunt integreren met je beroepspraktijk. Je wordt getoetst op de prestaties die je levert binnen jouw organisatie. De gemiddelde studiebelasting van de hele Master Leiderschap in onderwijs is 10-15 uur per week (62 EC).

  De reguliere Master Leiderschap in onderwijs duurt 2,5 jaar. Hoe lang jouw opleiding duurt, hangt af van jouw individuele leerroute. In het intakegesprek bepaal je samen met de opleidingsmanager jouw programma en studievorm. Je kunt de weg naar jouw getuigschrift versnellen of vertragen.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de Master Leiderschap in onderwijs zijn als volgt:

  • Opleidingskosten fase 1: € 9.300,- + € 920,- arrangementkosten
  • Opleidingskosten fase 2: € 9.300,- + € 920,- arrangementkosten
  • Opleidingskosten afstudeerfase: € 4.650,- + € 460,- arrangementkosten
    
  • Totale opleidingskosten: € 23.250,-
  • Totale arrangementkosten: € 2.300,-
  • Boeken circa € 100,- per masterclass. Deze schaf je zelf aan.

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de master een factuur. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.

  Het is mogelijk om eerst een losse module van deze master te volgen voor €3.600,-. Indien je daarna besluit om de volledige masteropleiding te volgen worden deze kosten in mindering gebracht op de totaalprijs van de volledige opleiding.

  Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen. 

  Bij vrijstelling van Schoolleider Vakbekwaam zijn de kosten als volgt:

  • Opleidingskosten € 16.855
  • Arrangementskosten € 1.470 

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Denk aan de Lerarenbeurs of de Schoolleidersbeurs-VO. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidie pagina.  

  Diploma

  Diploma

  Heb je de Master Leiderschap in onderwijs succesvol afgerond, dan ontvang je een erkend getuigschrift. Je mag dan ook de titel Master of Arts (MA) voeren. De Master Leiderschap in onderwijs is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO); CROHO: 70198.

  Registratie voor de schoolleidersregisters

  De opleiding is gecertificeerd door het Schoolleidersregister PO. Schoolleiders uit het primair onderwijs kunnen deze master educational leadership dus inzetten voor hun basis- of herregistratie. In fase 1 valt de opleiding Schoolleider vakbekwaam en hiermee is het mogelijk de basisregistratie te realiseren.

  De opleiding is ook aangemeld bij het Schoolleidersregister VO. Hoewel hier nu nog geen registratieplicht voor bestaat, kan een teamleider of (con)rector zichzelf met de opleiding al wel aanmelden bij het register.

  Resultaat

  Resultaat

  Na het afronden van deze masteropleiding ben jij in staat werk te maken van verbeteringen en innovaties binnen jouw organisatie. Daarbij kies je gericht voor kansen en oplossingen die waarde toevoegen aan de strategische doelstellingen van de organisatie en haar netwerk.

  Je vertaalt doelstellingen naar een passende veranderaanpak, die jij effectief leidt met jouw bedrijfskundige en onderwijskundige leiderschapsvaardigheden. Je weet je collega’s te overtuigen van jouw aanpak. Verder heb je een voortrekkersrol, omdat jij het onderwijs benadert vanuit een bedrijfskundige invalshoek en op strategisch niveau functioneert.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma

  Het programma van de Master Leiderschap in onderwijs (MLO) bestaat uit 3 fases:

  • In fase 1 vergroot je je bedrijfskundige basiskennis. Deze fase bestaat uit een verplicht onderdeel: de opleiding Schoolleider vakbekwaam van 3 x 10 weken en daarna 1 keuze masterclass van 10 weken. 
  • In fase 2 maak je een verdiepingsslag. Daarvoor kies je zelf masterclasses die voor jou relevant zijn. Je werkt samen met deelnemers uit andere sectoren. Hierdoor ontwikkel je je bedrijfskundige leiderschap vanuit een breed perspectief. Deze fase bestaat uit 4 masterclasses van ieder 10 weken. Hier zijn 2 masterclasses verplicht en kies je de overige 2 masterclasses zelf.
  • In fase 3 rond je de opleiding af met een individuele thesis. Deze fase neemt 20 weken in beslag en is volledig gericht op jouw beroepsprestatie binnen je eigen organisatie.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan

  Fase 1: vergroot je bedrijfskundige basiskennis

  • Schoolleider vakbekwaam
   In het eerste jaar van de opleiding behaal je jouw vakbekwaamheid. Met dit deel van de opleiding kun je jezelf registreren in het Schoolleidersregister PO als registerdirecteur. In fase 1 zitten de masterclass Richting geven, Organiseren en Leidinggeven.
  • 1 masterclass naar keuze
   Organisatieontwikkeling
   Strategy & sustainability
    

  Fase 2: verdiep je in thema’s die voor jou relevant zijn

  Fase 3: breng alle bedrijfskundige facetten samen in jouw thesis

  Tijdens de laatste fase van je Master Leiderschap in onderwijs schrijf je een individuele thesis. Hierin komt alles samen wat je in de andere fases hebt geleerd.

  Master Leiderschap in onderwijs
   

  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan

  4.5
  4 reviews
  Download brochure Inscrijven