Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

BIM engineering

5
4 reviews
 • niveau Postbachelor
 • duur 1 jaar
 • studiebelasting 8-12 uur per week
 • studiekosten 9.450,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 03-09-2024 Breda
  • 03-09-2024 Utrecht
Download brochure
Download brochure
Opleiding BIM engineering
Iets voor jou?
 • Je werkt als projectmedewerker met BIM aan projecten en je realiseert je dat dit een andere manier van werken vraagt.
 • Je hebt de ambitie om niet meer traditioneel te ontwerpen maar meer datagedreven door virtueel te bouwen samen met andere stakeholders.
 • Je wilt jezelf ontwikkelen tot succesvol BIM professional in een functie of rol als BIM engineer of BIM modelleur.

BIM is een geweldige manier om de bouwsector te innoveren. Met BIM kun je virtueel bouwen en alle aspecten van een project in kaart brengen. Zo kun je beter samenwerken met alle betrokken partijen en voldoen aan de wensen en eisen van de opdrachtgever/gebruiker. BIM is niet eenvoudig, maar wel heel waardevol. Het helpt je om slimme oplossingen te vinden voor de grote uitdagingen waar de bouwsector voor staat. Denk aan duurzaamheid, kwaliteit, circulariteit en efficiëntie. Als BIM-professional kun je hier een belangrijke rol in spelen.

Wil je leren hoe je een project met behulp van de BIM werkmethodiek moet managen, dan is deze opleiding iets voor jou! Je leert hoe je de BIM werkmethodiek kunt toepassen en hoe je het BIM proces kunt coördineren vanuit verschillende rollen. Of je nu een BIM regisseur, BIM coördinator, BIM engineer of BIM modelleur bent of wilt zijn, wij helpen je om de juiste vaardigheden en inzichten te verwerven die je nodig hebt om die rol goed te vervullen. Afhankelijk van de rol leer je ook hoe je verschillende software (tools) kunt gebruiken.

Proefles volgen

Heb je de ambitie om je verder te ontwikkelen in Bouw Informatie Management (BIM)? Wil je een les meevolgen? Lees meer en geef je op. 

De postbacheloropleiding BIM engineering bestaat uit drie verschillende modules: BIM introductieBIM fundamentals en BIM advanced en is geschikt voor zowel de beginnende BIM-professional, de zij-instromer als degene met minder ervaring.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je werkt als projectmedewerker aan BIM projecten. Je realiseert je dat dit een andere manier van werken vraagt. Je hebt de ambitie om niet meer traditioneel te ontwerpen maar datagedreven en krijgt steeds meer te maken met informatie- en datamanagement.

  Je wilt eerst een stevig BIM fundament leggen om vervolgens, buiten de dagelijkse druk om, in een multidisciplinair samenwerkingsverband op een optimale manier te leren bimmen waarbij de klantvraag centraal staat. 

  Je wilt jezelf ontwikkelen tot succesvol BIM professional in een functie of rol als BIM engineer, BIM coördinator, BIM regisseur of BIM modelleur.

  Je beschikt over een associate degree, bachelor- of masteropleiding diploma of getuigschrift gericht op bijvoorbeeld architectuur, bouwkunde, installatietechniek, civil engineering, mechanical engineering, electrical engineering, built environment, infratechniek, beheer- en onderhoud, assetmanagement etc. Of je hebt een relevante postbacheloropleiding afgerond zoals HIT-W, HIT-E of Hoger bouwprojectmanagement.

  Je beschikt over werkervaring in je eigen vakgebied. Kennis van BIM software of ervaring met een BIM project helpen wel maar zijn niet per se nodig. Het is wel van belang dat het geleerde toegepast kan worden in de praktijk.

  Omdat de postbachelor opleiding BIM engineering is opgebouwd uit 3 modules (BIM introductie, BIM fundamentals en BIM advanced) die ook los aangeboden worden zijn er mogelijkheden om anders in te stromen binnen de opleiding BIM engineering. Als je de BIM fundamentals opleiding al eerder met goed gevolg afgerond hebt of al op dat niveau werkt, is het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden in te stromen bij de module BIM advanced.

  Indien je niet aan deze voorwaarden voldoet kan in overleg bepaald worden of je bij uitzondering toelaatbaar bent. In dat geval kan het hbo-assessment onderdeel van de toelatingsprocedure zijn. Lees meer over dit assessment of neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Je leert in een multidisciplinaire omgeving met deelnemers en docenten uit verschillende vakgebieden. Je bouwt eerst een solide basis op van fundamentele kennis, en dan pas je die toe in een groepsproject waar je de praktijk leert kennen. 

  Van jou vragen we een proactieve en positief kritische houding. Je bestudeert zelfstandig de theorie en neemt actief deel aan fysieke bijeenkomsten en online vragenuren. Docenten maken gebruik van presentaties, geven diverse opdrachten en dagen je uit om zo veel als mogelijk nieuwe vaardigheden en inzichten te ontwikkelen. Voor de BIM-software worden studentenlicenties verstrekt en zullen de docenten helpen bij het installeren. 

  Buiten de bijeenkomsten om ontmoet je elkaar op het social learning platform. Daar wordt niet alleen kennis gedeeld maar ook stellingen geponeerd en vragen gesteld. De docent is moderator die discussies initieert en eventueel bijstuurt. De output hiervan vormt de input voor de volgende bijeenkomst.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De postbachelor opleiding BIM engineering duurt een jaar en bestaat uit 3 modules. De bijeenkomsten zijn op een vaste dag in de week tussen 13.00 en 20.15 uur.
  De eerste module BIM Introductie bestaat uit de kick-off, 11 dagdelen en een online vragenuur. Naast de bijeenkomsten dien je 2 tot 5 uur per week te reserveren voor zelfstudie. De zelfstudie is een gemiddelde en is afhankelijk van leervermogen, opleidingsachtergrond, praktijkervaring en ambitie.

  In weken waarin op de vaste lesdag geen bijeenkomst is ingeroosterd dien je te reserveren voor lessen die door omstandigheden verplaatst moeten worden of het werken aan opdrachten.

   

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding BIM engineering zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 9.450,-.
  • Arrangementskosten: € 1.200,-.

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen. Dit kan per kwartaal met een toeslag van 5% boven op de opleidingskosten. 

  Intake-assessment

  Indien je niet over de juiste vooropleiding beschikt maar de opleiding toch graag wilt volgen kunnen we samen kijken of je toch kans kunt maken om deel te nemen aan de opleiding. Je daarom een adviesgesprek aanvragen om te zien of je bij uitzondering toelaatbaar kunt zijn. Afhankelijk van je vooropleidingen en werkervaring wordt tijdens het adviesgesprek bepaald of het intake-assessment onderdeel zal zijn van de toelatingsprocedure.  Dit is een geweldige kans om jezelf te laten zien en je droom waar te maken! 

  De kosten voor het intake-assessment bedragen € 250,- excl. BTW. 

  Na het assessment volgt het intakegesprek om in overleg met je te bepalen of je al dan niet bij uitzondering toelaatbaar bent.

  Betaling in termijnen

  Het is mogelijk om de opleidingskosten in termijnen te betalen via automatische incasso. Dat kan bij deze opleiding in 8 maandelijkse termijnen van € 1.120,-.
  Overige kosten worden bij de eerste termijn geïncasseerd.

  Software

  In de opleiding wordt gebruik gemaakt van verschillende softwarepakketten die kosteloos aan deelnemers beschikbaar worden gesteld. Hiervoor dien je zelf te beschikken over een laptop welke voldoet aan bepaalde minimum systeemvereisten. Meer informatie hierover tref je hier bij “minimum: Entry-Level Configuration”.

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.
   

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je deze opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het postbachelordiploma BIM engineering van Avans+.

  Vervolgopleiding

  Wil jij je verder ontwikkelen na het afronden van de cursus BIM advanced? Je kunt je verder ontwikkelen met onder andere Projectleider bouw en infra, Projectleider installatietechniek, Hoger bouwprojectmanagement, Contractmanagement, Assetmanagement of Master of Pipeline Technology.

  Resultaat

  Resultaat

  Na het succesvol afronden van de postbachelor opleiding BIM engineering ben je aantoonbaar gekwalificeerd als BIM professional in je gekozen rol en kun je het verschil maken op zowel bedrijfs- als projectniveau.

  Deelopleidingen

  Deelopleidingen

  BIM engineering bestaat uit 3 modules. De modules zijn los te volgen of allemaal in de opleiding BIM engineering. Om de gehele opleiding BIM engineering te volgen moet je alle drie de modules hebben afgerond. De modules zijn:

  Contact

  Contact

  Het is ook mogelijk om BIM trajecten incompany te volgen of als maatwerktraject

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  test
  Maatwerk
  Avans+ kan voor het BIM ontwikkelvraagstuk van jouw organisatie ook een uniek maatwerktraject samenstellen. Op deze manier ben je verzekerd van een opleiding voor jouw medewerkers die perfect aansluit op hun ambities, op hun functies én op de toekomst van de organisatie. We geloven dat alleen bij een juiste samenhang tussen deze 3 elementen een maatwerktraject een succes wordt.
  Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
  Lees meer
  test
  Assetmanagement in Amsterdam, sterk met de opleiding BIM engineering
  Technisch informatiebeheerder Fajwel Wilson werkt bij de gemeente Amsterdam en heeft de BIM engineering opleiding gevolgd. Lees waarom hij zijn kennis heeft uitgebreid met de BIM engineering opleiding in deze blog! 
  Lees meer
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Programma

  Module 1: BIM introductie

  De postbachelor opleiding BIM engineering bestaat uit 3 modules, die ook aangeboden worden als losse cursussen.

  In een kort tijdsbestek krijg je een goed overzicht wat het begrip BIM inhoudt en wat de toepassing ervan betekent voor het ontwerpproces, de realisatie en de gebruiksfase. Hierbij wordt ook gekeken naar wat in de toekomst mogelijk is. Niet alleen vanuit het oogpunt van de opdrachtnemer maar ook vanuit de opdrachtgever. Je begrijpt de achtergronden en uitgangspunten van BIM, krijgt inzicht in de essentie van de systematiek met het bijbehorende proces, je maakt kennis met softwarepakketten en krijgt een beeld bij de impact die BIM heeft op je werk en organisatie. Heb je nog geen ervaring met BIM software? Geen nood. Al tijdens deze module wordt je op dit gebied bijgespijkerd. Dit stelt je in staat om op een instapniveau BIM modellen te beoordelen op kwaliteit en bruikbaarheid.

  Programma BIM engineer_module 1
   

  BIM fundamentals

  Je ontwikkelt basisvaardigheden over: 

  • Modelbeheer;
  • Koppeling van een vraagspecificatie met BIM; 
  • Communicatie in BIM;
  • BIM proces;
  • BIM functies en rollen.

  Deze module geeft je ook de mogelijkheid om je, deels zelfstandig en deels onder begeleiding, te verdiepen in de gebruikte software voor deze vaardigheden.
  De module wordt afgesloten met de eindtoets BIM fundamentals. 

  programma BIM engineer_module 2
   

  Module 3: BIM advanced

  Deze module omvat de virtuele bouwfase. Je gaat werken als stakeholder in een consortium en oefent met opdrachten, discussieert hierover met groepsleden, werkt mee vanuit je eigen discipline aan de uitwerking van de groepsopdracht en legt deze tussentijds voor aan de opdrachtgever. Parallel hieraan komen in lessen de volgende onderwerpen aan bod:

  • BIM cultuur
  • Integraal virtueel bouwen 
  • Bouwrecht
  • BIM processen
  • BIM tools
  • BIM methodes
  • BIM in de toekomst
    

  programma BIM engineer_module 3
   

  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan

  5
  4 reviews
  Download brochure Inscrijven