Skip to main content

Oriëntatie op leiderschap

iets voor u?
 • U wilt onderzoeken of leidinggeven iets voor u is.
 • U wilt zicht krijgen op uw eigen leidinggevende capaciteiten.
 • U bent in het bezit van minimaal een bachelor diploma.
In het kort
 • niveau Postbachelor
 • duur 6 dagdelen
 • studiebelasting 72 SBU
 • studiekosten 1.995,-
 • startdata
Bekijk alle startdata en locaties
Orientatie op leiderschap

Oriëntatie op leiderschap

Leerkrachten geven dagelijks leiding aan een groep kinderen en werken samen met collega’s. Het leraarschap vraagt competenties waarvan er een aantal in de basis overeenkomt met die van een leidinggevende. Waarom niet eens onderzoeken of leidinggeven aan een school iets voor u is?

Het aantal coördinerende leidinggevende taken en functies in het primair onderwijs is nog steeds groeiende. Dat is ook logisch want het onderwijs wordt steeds complexer en scholen worden groter. Het beeld van één leidinggevende per school verdwijnt. Het spreiden van leiderschap is een belangrijk item voor de toekomst. Daarnaast is door de grote uitstroom van gepensioneerde schoolleiders op dit moment, de vraag naar nieuwe schoolleiders steeds groter.

Leidinggeven binnen het primair onderwijs is een uitdagende opdracht. Leerkrachten die willen onderzoeken of leidinggeven iets voor hen is, bieden we een kort oriëntatietraject op leiderschap aan. Hiermee krijgt u beter zicht op wat schoolleiderschap is en op uw eigen leidinggevende capaciteiten.

lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Deze oriëntatie op leiderschap is bedoeld voor leerkrachten en coördinatoren die willen onderzoeken of ze zich verder willen ontwikkelen tot leidinggevende in het onderwijs.

  Werkvorm

  Werkvorm

  U bestudeert zelfstandig de leerstof, formuleert leervragen en bereidt u actief voor op de bijeenkomsten, waarin u uw inzichten deelt met de docent en de andere deelnemers. Uw praktijkervaring en de koppeling met de theorie vormt de basis voor de discussie en interactie met elkaar. U kunt op niveau sparren met mededeelnemers over kansen voor uw organisatie en vakgebied.

  Naast de informatie en begeleiding die u ontvangt vanuit de opleidingsdocent(en) is het leren van en met elkaar het uitgangspunt binnen de opleiding. Daarnaast is er veel aandacht voor uw eigen professionele houding en gedrag. Hieraan wordt gewerkt door iedere bijeenkomst te reflecteren op het eigen handelen.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding heeft een studiebelasting van 72 uur en omvat 6 inhoudelijke bijeenkomsten van een dagdeel met een vaste leergroep. Daarnaast kent de opleiding een intakegesprek en een loopbaan/eindgesprek van beiden 2 uur. De resterende tijd besteedt u aan literatuurstudie, het uitvoeren van praktijkopdrachten, onderzoek en het maken van een reflectieverslag.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Oriëntatie op leiderschap zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 1.995,-.
  • Arrangementskosten: € 24,-.

  Hiervoor ontvangt u na de start van de opleiding een factuur. Eventuele kosten voor literatuur zijn niet opgenomen in de opleidingskosten.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Diploma

  Diploma

  Na het succesvol afronden van het oriëntatietraject ontvangt u een bewijs van deelname.

  Resultaat

  Resultaat

  Na het volgen van het oriëntatietraject heeft u beter zicht op wat schoolleiderschap is en op uw eigen leidinggevende capaciteiten.

  Contact

  Contact

  Heeft u vragen over deze opleiding? Of kunt u advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Naomi Pinxteren van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 04.

  De opleiding Oriëntatie op leiderschap is tevens onderdeel van ons samenwerkingsverband proQualis, ons schoolleidersopleidingen merk dat in samenwerking met iPabo is opgezet.

  Programma
  Intake

  Voorafgaand aan het traject vindt een intake plaats die bestaat uit een assessment en een criteriumgericht interview. Het assessment bestaat uit 2 instrumenten, de Big Five en de Reflector 360° die een beeld geven van uw persoonlijkheid en uw gedragskenmerken. Daarnaast geven ze een beeld van de ontwikkelbaarheid van uw competenties in het kader van de rol van leidinggevende. Vervolgens vindt er een criteriumgericht interview plaats waarin u uw ambities, loopbaan en loopbaanwensen toelicht. Daarna wordt met u verkend over welke kennis, attitude en vaardigheden een schoolleider moet beschikken en welke persoonskenmerken hierbij passen en hoe deze matchen met de uitkomst van uw assessment.

  Inhoudelijke bijeenkomsten

  Tijdens de 6 inhoudelijke bijeenkomsten maakt u kennis met diverse thema’s van schoolleiderschap en de vaardigheden waarover een leidinggevende moet beschikken. U reflecteert op uw eigen vaardigheden, verbindt deze met de leiderschapsthema’s die aan bod komen en neemt op basis daarvan beslissingen voor het eigen handelen. Belangrijk hierbij is een reflecterende en onderzoekende houding. Thema’s die aan bod komen zijn:

  • Leidinggeven in de context van de eigen schoolorganisatie;
  • Communicatie en organisatie op bouwniveau en schoolniveau;
  • Stijlen van leidinggeven;
  • Onderwijskundig leiderschap;
  • School en omgeving.

  Persoonlijk loopbaangesprek

  Gedurende het oriëntatietraject houdt u een persoonlijk logboek bij over uw inzichten en ontwikkeling in het traject. Tijdens het loopbaangesprek, waarmee u het traject beëindigt, wordt het logboek met u besproken en krijgt u advies voor uw verdere persoonlijke ontwikkeling en mogelijke scholing.

  Oriëntatie op leiderschap
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al uw opleidingsvragen

  Meld u nu aan
  Brochure aanvragen Inscrijven